реклама

реклама

Микола Тарановський з міста Сміли на Черкащині звичайні мотоцикли перероблює на пожежні. Перші два переобладнав з «Іж-Планети-Спорт». На них витратив близько 15 тис. грн. Про це пише «Газета по-українськи».

«Задумався про таку техніку через пожежу на ринку Шулявка в Києві. Я тоді якраз там був. Пожежні приїхали запізно, бо застрягли в пробці. А на такому мотоциклі для першої допомоги навіть між рядами можна проїхати», - розповів Тарановський.


У мотоциклах чоловік зробив водяне охолодження двигуна.

«На колясці від одного мотоцикла закріпив діжку на 100 літрів для води, два барабани з рукавами. Насос там може подавати воду на 50 метрів. До руля і задньої частини мотоцикла прилаштував 4 вогнегасники і пожежно-рятувальний інструмент. Інший мотоцикл без коляски. Я його переробив так само, як і цей, - показує на мотоцикла в гаражі. - Але це «китаєць».

Як і в перших варіантах, прилаштував вогнегасники. По боках від сидіння дві каністри для води з насосами від вогнегасника.

«Каністру зняв і побіг, воду можна подавати на 6 метрів. За місцем мотоцикліста влаштований ящик зі стаціонарним акумулятором для зарядки електроінструментів. А поряд велика аптечка для першої допомоги. Якщо мотоциклом доведеться мчати через бордюри, то під низом рами і мотора я встановив щит», - розповів Тарановський.


На переобладнання трьох мотоциклів витратив близько 15 тис грн. Перші два купив фермер із Кіровоградщини. Третій ще в процесі доробки. Влітку модернізував для ремонту доріг моторолер «Муравей». На розробку витратив 11 тис грн.

«Ідея з установкою для ремонту доріг виникла, коли дізнався про програму «Зеконом міські гроші та отримай премію». Її запровадили в Черкасах. Мою установку можна використовувати замість великої техніки для косметичного ремонту. Працюватиме одна людина, замість бригади. Я скопіював принцип роботи великої установки, тільки добряче уменшив об'єми. З двох кузовів «Мурав'їв» зробив напівпричіп. Перший для відсіву, другий для бочки з мастикою. Зі старого радянського холодильника взяв компресор. Він допомагатиме роботі відбійника. Коробку передач використав від мотоцикла «ІЖ», там чотири швидкості», - сказав Тарановський.

Дизельний мотор від китайського мотоблоку забезпечуватиме рух моторолера, роботу компресора і генератора, від якого підігріватиметься мастика. Безперервну роботу мотора забезпечуватиме водяне охолодження. Витрата палива становитиме від 0,8 л до 1,5 л пального за годину роботи. Це щонайменше вчетверо економніше за велику техніку.


«Для такого райцентру як Сміла достатньо буде однієї одиниці техніки. А для Черкас три-чотири», - впевнений винахідник.

Документи і фотографії винаходу Тарановський відніс у відділ економічного розвитку міськвиконкому Черкас. Відповідь чекає цього місяця. Якщо буде позитивною, від економії, отриманої протягом першого року запровадження його ідеї, отримуватиме 20%.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100