Голова Черкаської крайової організації Народного Руху України Ігор Волошин дав коментарі для gazeta.ua щодо заміни портретів Бандери та Шухевича на Щорса і П'ятакова у програмі ЗНО з історії України.

Держава має написати офіційну історію, а також такі українські міфи, якими б пишалися в усіх регіонах країни. Так вважає історик, голова Черкаської крайової організації Народного Руху України Ігор Волошин.

– Україні як незалежній державі, давно вже потрібно написати так звану офіційну історію, де варто намагатися примирити всі частини країни. Більше того, державі необхідно створити українські міфи, якими пишалися б і "східняки", і "західняки", і "кримчани", – заявив "рухівець".


Він також прокоментував останні нововведення Міносвіти щодо програми ЗНО.

– Щодо заміни Бандери і Шухевича на Щорса і П'ятакова у програмі ЗНО з історії – це неправильно. Якщо, на думку авторів ЗНО, Бандера і Шухевич – суперечливі постаті, то Щорс і П'ятаков – це інша крайність, якої теж не повинно бути. Але висновки зробимо лише тоді, коли побачимо самі завдання ЗНО. Особисто моя позиція щодо Бандери і Шухевича – це лідери національних змагань і крапка. І не потрібно школярам показувати дві позиції на ці постаті, – наголосив Волошин.

Нагадаємо, імена українських військовиків та політичних діячів Степана Бандери та Романа Шухевича Міністерство освіти вилучило з переліку осіб, про які треба знати, аби скласти цьогорічне незалежне оцінювання з історії України. Їх замінили на Миколу Щорса і Юрія П'ятакова. Крім того, Міносвіти виключило з програми тестування з історії питання про діяльність дисидентів і шістдесятників, зокрема письменника і політв'язня Євгена Сверстюка, художниці Алли Горської, літературознавця Івана Дзюби, поета Івана Світличного.

– Але висновки зробимо лише тоді, коли побачимо самі завдання ЗНО, можливо це чергова "пушка", щоб відволікти українців від більш серйозних і глобальних проблем у державі, – підсумував Ігор Волошин.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100