реклама

реклама

Цукровий ринок за підсумками сезону, що завершився, можна представляти як хрестоматійний зразок консолідації в АПК. З 2,2 млн тонн цукру, виробленого в Україні в поточному сезоні (2012/2013 МР), майже 40% припало на три компанії, пише видання «Forbes».

У лідерах – холдинг «Астарта». Підприємства компанії виробили 430 000 тонн цукру, на 15% більше, ніж сезоном раніше. Доля «Астрати» на національному ринку виросла до 19,4% з 16% в 2011/2012 МР. Друге місце зайняв Ukrlandfarming Олега Бахматюка – 11% ринку. Замикають трійку лідерів підприємства агрохолдінга «Мрія» – 7%.

Істотно здав свої позиції «Кернел» Андрія Веревського, який почав приводити в життя свій план з відмови від цукрового бізнесу. Компанія, яка в минулому сезоні зайняла четверте місце в Україні, в 2012-му понизила обсяг виробництва на 17%, опустившись до шостої позиції.

На сьомій позиції в рейтингу - ТОВ «Панда», гендиректором якого є нардеп-регіонал Геннадій Бобов, що обирався до нинішнього парламенту від Черкащини.

 

З врахуванням перехідних залишків запаси цукру цього сезону досягли 2,9 млн тонн при потребі внутрішнього ринку в 1,83 млн тонн, повідомили в асоціації «Укрцукор». «Ситуація на вітчизняному ринку цукру залишається під впливом надвиробництва», – констатує генеральний директор холдингу «Астарта» Віктор Іванчик. Дисбаланс попиту і пропозиції зумовив формування низьких цін на цукор з буряка урожаю 2012 р.

«В Україні середні оптові ціни на цукор білий в поточному маркетинговому році склали 4900 грн. за одну тонну з врахуванням ПДВ при середніх витратах на його виробництво 6500-7200 грн.», – говорить голова асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук.

Частина надлишку в 1,1 млн тонн може піти на експорт, але в минулому сезоні в умовах надвиробництва було вивезено всього 175 000 тонн. Основні імпортери – Казахстан, Киргизія, Молдавія, Сирія, Грузія, Узбекистан, Ліван, Туркменістан, Угорщина. Цього року оператори ринку розраховують поповнити цей список країнами Близького Сходу і ОАЕ.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100