реклама Делікат

Корпорація «Богдан» хотіла б отримати стратегічного інвестора для свого підприємства в Черкасах, продавши йому частину акцій підприємства. Про це в інтерв’ю УНІАН повідомив Президент корпорації «Богдан» Олег Свинарчук, інформує AUTO-Consulting.


– Ми ведемо переговори з цілою низкою компаній про залучення стратегічного інвестора. Ми готові поділитися частиною в акціонерному капіталі. Наші автомобілі вже застаріли і нам необхідно їх міняти. Весь час з початку кризи ми дотували завод і у нас не залишалося грошей для розвитку. Зараз ми шукаємо нові моделі, які б відповідали існуючому конкурентному середовищу, – сказав Олег Свинарчук.

При цьому він не назвав компаній, з якими ведуться переговори. Однак в AUTO-Consulting відзначають, що «Богдан» вів переговори як з європейськими, так і з китайськими виробниками про організацію виробництва їх автомобілів на заводі «Богдан».

Ситуація ускладнюється ще й тим, що завод обтяжений великими кредитними зобов’язаннями, які доведеться розділити і новому потенційному інвестору підприємства. Будівництво заводу в 2008 році обійшлося в $ 330 млн.

Точна сума, за яку готові продати «Богдан» поки офіційно не називалася.

Читайте також: Черкащина відлякує інвесторів?

Корпорація «Богдан» в кризу вже втратила один свій виробничий актив, а саме, автобусний завод в Черкасах, на якому випускали відомі моделі А092 і А093, який був перейменований в підприємство «Український автобус» та відновив випуск машин під торговою маркою Ataman.

Однак експерти стверджують, що інвестор до «Богдану» не прийде, а інформація про пошук інвесторів для компанії в цілому негативна, оскільки підкреслює тяжку ситуацію на автозаводі, пише «Комп&ньоН».

– У 2012 році «Богдан Моторс», у зв'язку з введенням Росією утилізаційного збору і падінням попиту на вітчизняні автомобілі в Україні, скоротив випуск машин на 41%, – каже аналітик ІФК «Арт-капітал» Олексій Андрейченко.

Номенклатура продукції компанії застаріла. Вона включає оновлений ВАЗ-2110, вперше випущений в 1985 році, універсал ВАЗ-2111 і раніші версії Hyundai Tucson і Hyundai Elantra. Введення в Росії утилізаціїйного збору зробило Богдан-2110 дорожчий за багато новіших версій ВАЗ, в т.ч. Самари (2115), Калини (2118) і Гранти (2190), що випускаються в Росії і не оподатковуються даним збором.

В Україні попит на машини «Богдан Моторс» теж знизився через застарілий дизайн і наявність сучасніших і дешевших машин, таких як Geely Ck2.

– Зараз ми не прогнозуємо прихід на український ринок нового стратегічного інвестора із-за низького внутрішнього попиту і бар'єрів входу на російський і європейський ринки, - говорить експерт. - Ситуація може змінитися, якщо парламент затвердить українську версію утилізаційного збору, який захистить вітчизняних автомобілебудівників від імпорту, на який в 2012 році припадає 80% ринку. Необхідність державного захисту і залучення стратегічного інвестора можуть в майбутньому змінити склад власників «Богдан Моторс».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100