На Черкащині владналася суперечка між селянами і тубдиспансером у селі Геронимівка. Мешканці скаржились, що померлих від туберкульозу ховають на загальному місцевому цвинтарі і боялись спалаху інфекції. Як же вирішився конфлікт – інформують у сюжеті новин на телеканалі «Інтер».

Анатолій у Геронимівці мешкає вже 7 років. Те, що поряд із селом тубдиспансер, чоловіка не бентежить. Лякає, каже, інше. Раніше померлих пацієнтів ховали на місцевому кладовищі. Просто рили братські могили.

- Погано їх, штуки 3-4 кинули туди, як собак і собаки розрили, було таке, а більше не було, – каже місцевий житель Анатолій.

Пані Марія неподалік цвинтаря прожила усе життя. На ньому поряд з іншими селянами поховано чимало померлих від туберкульозу.

- Отам понад лісом, понад краєм ховали, і отуди ховали, отут алєєчка, а потім стали ж на Хутори, – каже Марія.

Селяни весь час жили у страху, що інфекція почне косити й місцеве населення. Проте, переконували у санепідемстанції, спалахів не буде. Кажуть: після смерті носія туберкульозу паличка навколишнім людям не загрожує.

- Якихось додаткових вимог до поховання людей хворих на туберкульоз санітарним законодавством не передбачено. Вони є небезпечними лише з відкритими формами туберкульозу легень, небезпечні для оточуючих, – каже головний спеціаліст Черкаського міського управління ГУ Держсанепідслужби Тамара Зубченко.

Проте після численних скарг селян лікарня уклала угоду із підприємством, яке ховає померлих пацієнтів на іншому кладовищі. Торік воно поховало 14-тьох людей.

- До цього були проблеми у нас з цим, тому що ми робили захоронення отут неподалік на цвинтарі. То ми самі ховали своїми силами, ми добивались грошей, соціального захисту, а тоді коли вийшли на ці служби поняли, нам прийдеться держать і держать ці трупи, – каже головний лікар КЗ «Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер» Мирон Олійник.

У лікарні кажуть: поховання одного пацієнта обходиться їм у півтори тисячі гривень. Це гроші, які виділяє держбюджет на утримання усього закладу. Адже коштів на поховання не виділяють. А якби держава подбала про це, то на гроші, витрачені на похорони, у закладі б зробили ремонт.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100