Українські аграрії можуть скоротити площі під ярим ячменем на користь інших сільськогосподарських культур у зв'язку з неможливістю провести його сівбу в оптимальні терміни, вважають експерти, передає «Інтерфакс».

Аналітики інформаційної компанії «ПроАгро», зокрема, знизили свій прогноз стосовно посівів ярого ячменю під урожай цього року на 80 тис. га – до 2,4 млн га, тоді як по кукурудзі оцінка підвищена до 4,4 млн га з 4,32 млн га.

Затримка з сівбою ячменю, згідно з оцінкою експертів, буде стосуватися, в першу чергу, лісостепової зони країни, зокрема Київської, Чернігівської та Черкаської областей, де випала найбільша кількість снігу.

У свою чергу, генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Володимир Лапа припускає, що структура посівів не буде переглянута, однак через сівбу ячменю не в оптимальні терміни його врожайність знизиться.

За його оцінками, затримка з сівбою цієї культури на один день означає втрату її врожайності на 1 ц/га.

При цьому експерт зазначив, що сівба ячменю в Україні в середньому буде перенесене на три-п'ять днів.

Як повідомлялося, Міністерство аграрної політики та продовольства очікує, що через несприятливі погодні умови в березні аграріям доведеться переглянути плани з посіву ярих культур. Зокрема, міністерство допускає, що через стислі терміни сівби можуть бути скорочені площі під ячменем і розширені – під кукурудзою.

За його оцінками, посів ранньої зернової групи на більшій частині країни затримується на два тижні. При цьому ярий ячмінь повинен бути посіяний до 25 квітня.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100