У листопаді цього року Україна має шанс підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Втративши цей шанс, далі ми можемо чекати аж до 2016 року. Проте скористатися можливістю цьогоріч не так просто. Слід виконати зобов’язання, визначені європейською стороною, серед яких і встановлення результатів у так званих «проблемних округах».

– 2013 рік стає переломним у взаєминах Україна-ЄС і цього року буде підписано Угоду про асоціацію або не буде, що відкладе її підписання на надзвичайно довгий термін. Тоді в політичному графіку ЄС можливості підписати угоду не буде до 2016 року. У них будуть вибори до Європейського парламенту тощо, – розповіла сьогодні, перебуваючи  в Черкасах, нардеп, перший заступник комітету з питань Євроінтеграції Ірина Геращенко. – До саміту Східного партнерства, який відбудеться у Вільнюсі в листопаді, Україні слід виконати певні зобов’язання перед європейською стороною. А це і встановлення результатів виборів у 5 «проблемних округах».


Нагадаємо, що в п'яти одномандатних округах ЦВК визнала неможливим встановити результати парламентських виборів, які відбулися 28 жовтня 2012 року, а Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори в цих округах. Йдеться про округ №94 (Обухів, Київська область), №132 (Первомайськ, Миколаївська область), №194 та №197 (Черкаська область), №223 (Київ, Шевченківський район).

Опозиція в цьому питанні наполягає на тому, що вибори в округах відбулися і переможців було визначено. Та перемога була вкрадена. Але влада наполягає на перевиборах.

– Нехай вже будуть перевибори, але якнайшвидше. Наша вимога і вимога європейської сторони – перевибори повинні проходити чесно і демократично, – зазначає Ірина Геращенко. – Європейський союз ніколи не закриє очі на порушення демократії в Україні.

За словами нардепа, в ЄС чітко розділяють владу і народ, та розуміють, що гальмування підписання Угоди, насамперед, вплине на народ, який втратить можливість на декілька років, зокрема, отримати нормалізацію ситуації з візовим режимом тощо.

– Угода дасть можливість українцям, насамперед, змінити свої стандарти в багатьох сферах: починаючи від економіки, енергозбереження і закінчуючи такими простими сегментами, як товари народного споживання. Бо нині ми їмо невідомо що, не маючи стандартизації. Якщо ми підписуємо Угоду, то отримуємо можливість наближатися до європейських стандартів. Наприклад, Угода відкриває українським випускникам шлях іти в світ, маючи наші дипломи, – говорить нардеп.

Ірину Геращенко бентежить, що питання перевиборів в проблемних округах поки навіть не винесене на порядок денний. Але, за словами нардепа, постанова має бути ухвалена в квітні.

– Бо місія Кокса-Кваснєвського звітує перед європейським парламентом вже цього тижня. А в травні в Європарламенті відбудеться серйозна дискусія, чи можливе підписання Угоди. Тобто рішення фактично ухвалюватиметься влітку. Парламент повинен, як мінімум, до літа визначитися з датою проведення перевиборів. Щоб можна було сказати ЄС, що вибори, наприклад, відбудуться у вересні, – пояснила Ірина Геращенко.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100