Пенсійна реформа передбачає поступове підвищення пенсійного віку як для жінок, так і для чоловіків. Дехто з них і не проти працювати довше. Але, стверджують вони, після 45 років знайти відповідну вакансію дуже важко. Роботодавці відмовляють у працевлаштуванні, не соромлячись натякнути на вік. Тож куди веде шлях пошуку роботи людьми передпенсійного віку – до служби зайнятості чи в комфортний офіс? Цю тему досліджували «Вечірні Черкаси».

Зважати при працевлаштуванні на вік заборонено

– Торік на обліку в центрах зайнятості перебували 15,8 тисячі людей, віком від 45 років, із них на роботу влаштувалися 9,8 тисячі. Середньообласний рівень працевлаштування населення становить 43%, а відповідний рівень для осіб, віком від 45 років, – 62%. Тобто ця категорія людей має навіть вищі шанси знайти роботу, – запевняє директор обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

Згідно із законодавством, зважати при працевлаштуванні на вік чи стать заборонено.

– Будь-яка людина, яка звернулася до центру зайнятості по консультацію, отримує її. Якщо для швидшого працевлаштування потрібна зміна професії чи підвищення кваліфікації, проводиться консультація. Ми з'ясовуємо сфери інтересів людини, життєві цінності, досвід, уподобання та побажання щодо майбутньої роботи. Займаючись перепідготовкою та працевлаштуванням громадян, центри зайнятості не ділять їх на вікові категорії. Професійне навчання безробітних, у тому числі і старших 45 років, проводиться за професіями, що мають попит на ринку праці. Усього впродовж минулого року ми направили на професійне навчання 7,8 тисячі безробітних, із них 2,2 тисячі осіб мали більше 45 років.

У новому законі «Про зайнятість» прописано, що люди, яким більше 45 років і страховий стаж яких становить не менше 15 років, мають право на ваучера для здобуття нової освіти, перепідготовки, підвищення кваліфікації. Його вартість установлюватиметься в межах вартості навчання, але не може перевищувати 12 тис. грн. Оплачувати ваучер буде Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування. Заклад і професію людина зможе вибрати самостійно з переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів.

Безробітні, зокрема і ті, які мають вік старше 45 років, можуть також отримати виплату допомоги по безробіттю. У разі необхідності вони проходять безоплатне навчання на курсах «Підприємництво та бізнес-планування».

– Лише в минулому році за сприяння Черкаської служби зайнятості організували власну справу 436 осіб, зокрема 70 осіб віком понад 45 років, – каже Григорій Григорович.

Молодий керівник набирає таких самих працівників

Сьогодні на ринку праці вікові обмеження відступають на другий план: у першу чергу, потрібні ефективні працівники, кажуть у кадрових агентствах. Але не заперечують: обмеження за віком працівників є на багатьох фірмах. Це пов'язано з тим, що в офіси потрібні фахівці в IT-технологіях. І, на жаль, вікова особливість тут грає свою роль. Інше обмеження – для робочих вакансій, де потрібна фізична витривалість.

– Обмеження за віком серед топ-менеджерів стали активно проявлятися у посткризові часи. Педагогіка, ріелторський бізнес більш лояльні до старшого віку. Замість сільського господарства сьогодні діє агробізнес, який використовує мільйонні активи, їм потрібні сучасні знання. Тому затребувані, в першу чергу, досвідчені спеціалісти, незалежно від віку. Минулого року ми підібрали фахівців, віком 45-62 років, на вакансії агронома, інженера-механіка, головних бухгалтерів, технолога. Цих людей роботодавці відібрали, оскільки вони були кращими професіоналами за молодих. У нас був випадок, коли в конкурсному відборі переміг кандидат, віком 66 років, – розповідає директор консалтингового агентства «Персонал» Ірина Кіркіна.

49-річна черкащанка Тетяна Юріївна в січні влаштувалась на роботу спеціалістом з персоналу. До того все життя пропрацювала кадровиком, тому з темою працевлаштування знайома не з чуток. За її словами, більшість керівників зважає все ж таки на фаховість працівників, а не на вік. Проте є кілька винятків.

– Вік працівників, насамперед, залежить від віку керівника. Тенденція – якщо керівник молодий, то хоче таких самих працівників. Зараз багатьма підприємствами і фірмами керують 25-30-річні. Минув той час, коли треба було дорости до керівника, пройшовши всі етапи кар'єрного зростання. Ось такі керівники і намагаються взяти собі таких самих молодих працівників та підтримувати в колективі молодіжне середовище. Адже зі старшими треба дотримуватися етикету, навіть якщо це твої підлеглі, а з молодими вони розмовляють однією мовою, – каже жінка.

Цураються старших працівників і на підприємствах, де треба займатися монотонною роботою, яка потребує уваги.

– На одному з підприємств, де я працювала, ми пробували ставити таких людей на конвеєр. Але людина там фізично не встигала. Це була монотонна робота, на яку потрібна витривалість. Окрім того, тривалий час перебувати на ногах – важко, – зауважує Тетяна Юріївна.

Закон на боці 50-річних

Із 1 січня 2013 року набрав чинності Закон України «Про зайнятість населення», який підтримує громадян, яким до виходу на пенсію за віком залишилося 10 і менше років. Вони у списку тих, кому гарантоване сприяння з працевлаштування, адже держава зобов'язала підприємства, організації, установи з чисельністю співробітників більше 20 осіб приймати на роботу неконкурентоспроможних працівників за квотою 5% чисельності штату за попередній календарний рік (раніше робочі місця бронювалися місцевими держадміністраціями).

Якщо роботодавець цього ліміту не дотримається (а звітувати перед виконавчою владою доведеться щорічно), за кожну необґрунтовану відмову кандидату він сплатить штраф – 2 мінімальні зарплати. Для роботодавців, які працевлаштували таку людину на нове робоче місце, може здійснюватися 100-відсоткова компенсація єдиного соціального внеску. Окрім того, ще одна пільга передбачена і для підприємців. Якщо вони створюють нові робочі місця у пріоритетних галузях економіки та працевлаштовують на такі місця безробітних за направленням центрів зайнятості на термін не менш ніж два роки, то вони можуть отримати компенсацію єдиного соціального внеску за цих осіб протягом першого року від дня їхнього працевлаштування.

5 порад для пошуку

 

– Переваги старших працівників – життєвий і професійний досвід, терпимість та здатність адаптуватися до різних умов, стабільність у сімейному житті і побуті. Літня жінка не піде в декрет, її діти вже дорослі, тому на лікарняний часто вона не ходитиме, – розповідає Ірина Кіркіна.
Тож, ваші основні переваги і як ними скористатися:

 

Ваш досвід

Найважливіший критерій при прийомі на роботу – це професіоналізм, а він приходить із досвідом. І ділові контакти теж напрацьовуються не за один місяць. Тому на багато посад (наприклад, бухгалтер, лікар або юрист) роботодавці воліють приймати людей зрілого віку.

Порада 1. Якщо роботодавець не помітив ваше резюме, спробуйте вислати функціональне резюме. Його головна відмінність від хронологічного полягає в тому, що досвід роботи згрупований не по датах, а по функціях. Акцент робиться на знання, унікальні професійні навички і солідну практичну роботу. Наприклад: у кандидата, який претендує на вакансію фінансового директора, в резюме можуть фігурувати такі заголовки: «Загальна бухгалтерія», «Виробнича бухгалтерія», «Управлінський досвід», «Викладацький досвід». І в кожному абзаці повинен бути докладно представлений відповідний досвід роботи і досягнення.

Мудрість та індивідуальний стиль

Із роками люди набираються життєвого досвіду, краще розбираються в оточенні, приймають зважені й обдумані рішення. Як правило, до 45-річного віку працівник набуває певний статус і ім'я у своєму професійному середовищі. Його швидше, ніж молодого фахівця, візьмуть на керівну посаду.

Порада 2. Якщо у вас довго не виходить знайти роботу за пересічною вакансією, спробуйте претендувати на керівну посаду. Не бухгалтер, а заступник головбуха, не продавець, а адміністратор. Ви самі здивуєтеся, наскільки зростуть ваші шанси!

Моложавий зовнішній вигляд

Роботодавців відлякує не сам вік претендента, а імідж «старої шкапи». Тому дуже важливо мати моложавий вигляд. Підтримуйте себе в хорошій фізичній формі, а перед співбесідою не пошкодуйте грошей на стильну зачіску та вбрання. Ці витрати окупляться, коли ви отримаєте місце.

Порада 3. У резюме можна не вказувати дату народження. Тоді є шанс отримати запрошення на співбесіду і при особистій зустрічі справити вигідне враження на роботодавця.

Готовність учитися

Ви закінчили виш кілька десятиліть тому або, може, взагалі працюєте не за спеціальністю? Тоді графа «освіта» у вашому резюме повинна бути більшою, ніж у інших претендентів. Запишіть туди всі професійні курси та семінари, які ви прослухали. Має бути зрозуміло: ви йдете в ногу з часом і постійно підвищуєте свою кваліфікацію.

Порада 4. Прийдіть на співбесіду трохи раніше призначеного часу й, очікуючи в приймальні, читайте не детектив, а професійний журнал. Також підійде солідне ділове видання. Постарайтеся, щоб роботодавець звернув на це увагу.

Енергійність і мобільність

Ви повинні справляти враження енергійної людини. Ви не збираєтеся тихо «відсидіти» роки, що залишилися до пенсії, а хочете працювати. Як це довести? На співбесіді більше говоріть про майбутнє: «я маю намір», «я збираюся», «мені б хотілося продовжити».

Порада 5. Додайте в резюме фразу: «готовність до відряджень». На практиці це потрібно не так уже й часто, але ваша мобільність стане плюсом в очах роботодавця.

Цифра

8953 особи, віком від 45 років, перебували на обліку в Черкаській обласній службі зайнятості на початок року. Із них 45% становили жінки. Кожна третя особа із загальної чисельності незайнятих громадян, які користувались послугами служби зайнятості, старше 45 років.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100