Співзасновник сайту «Наші гроші» Олекса Шалайський проаналізував економічні підрахунки народного депутата від Черкащини Володимира Зубика, які той обґрунтував у пояснювальній записці до свого законопроекту про обов'язковий 1% пенсійний збір при купівлі валюти. Свої міркування з цього приводу пан Шалайський виклав на блозі сайту.

«Народний депутат вирахував, що оскільки піврічний обсяг цього ринку склав $ 162,6 млрд, то в бюджет за цей же період потрапило би 16,5 млрд грн. Якби Володимир Зубик вчився в середній школі, то влітку його не перевели би з 6-го класу в 7-ий. Бо, якщо перемножити 162 на 8,1 і розділити на 100, то вийде лише 13,1 млрд грн. А для того, щоб склалась магічна цифра в 16,5 млрд грн, треба, аби курс долара був 10,1 гривні. Можна, звичайно, передбачити, що регіонал володіє таємним знанням будучності, але це навряд. Бо інший нюанс в депутатській логіці знайшов тижневик «Бізнес», назвавши свою інфографіку про Зубика без зайвого пієтету «Собрание сочинений», – пише Олекса Шалайський.

Річ у тому, зазначає співзасновник сайту, що під «обсяг ринку» підпадає як купівля, так і продаж валюти, а це означає, що збір автоматично скорочується вдвоє – до 6,5 млрд грн.

«Воно, можливо, для депутата мільярд доларів туди-сюди – не гроші, але з «красотой игры» якось невдобно получилось», – вважає він.

Окрім того, за його словами, журналісти «Бізнесу» заглибились у недосяжні депутату матерії, натякнувши, що після введення податку банки перестануть грати на курсах валют, що зменшить базу оподаткування ще вдвічі. Ну, і наприкінці дали статистику, як під час дії попереднього збору за 13 років вдалось зібрати лише 17,1 млрд. Тобто приблизно стільки, на скільки Зубик хоче поповнити бюджет за півроку.

«Загалом виявилось, як в давньому анекдоті, коли дівчина зустріла колишнього однокласника-двієчника. І той пояснив, яким чином розбагатів: «Купую по 10, продаю по 20. На ці 3% і живу». Воно й справді. В українському бізнесі часто математика – просто зайва. Головне – мати більшість у парламенті і кількох друзів у Кабміні. А тоді можна прожити і на 3%. А математику хай вчать лохи», – підсумовує Олекса Шалайський.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100