У селі Куцівка Смілянського району 16 травня відбулась традиційна Осьмачківська толока, присвячена 118-ій річниці з дня народження уродженця цього населеного пункту, відомого українського поета Тодося Осьмачки. У цей день на толоці відбулося вручення першої літературної премії імені великого поета.

– З гордістю святкуємо сьогодні річницю з дня народження Тодося Осьмачки, – звернувся до громадськості голова Смілянської районної ради Вадим Косенко. – Наша земля виплекала митця світового масштабу, дала йому талант, мудрість, духовні сили боротися проти ідеологічного пресу, за свободу творчості, переймаючись долею всіх земляків. Після Тараса Шевченка він вище за будь-кого підняв у поезії могутній і трагічний образ українського селянства, надав йому космічних вимірів. Поет завжди прагнув образно представити історичний шлях України, аби усвідомити, куди летить нове століття, як буде стелитися доля українців у майбутньому.

У заході взяли участь відомі митці Черкащини та гості з інших регіонів України. Серед них – секретар Національної спілки письменникв України Сергій Пантюк. Він, зокрема, сказав, що для нього Тодось Осьмачка – один із 5 поетів, який перевернув його світогляд, коли Сергій був ще дитиною, підлітком, студентом, в часи, коли сам писав вірші.

– Ви – щасливі люди, – звернувся до жителів Смілянщини Сергій Пантюк, – що є земляками такого велетня поезії, як Тодось Осьмачка. Маю надію, ми дочекаємося того дня, коли повернемо поета на Батьківщину.

Ще одним гостем цього дня був відомий письменник з Одеси, багаторічний в’язень таборів Олекса Різників, який, вітаючи всіх, зачитав декілька своїх віршів.

Учасники літературного театру ЧНУ ім. Б.Хмельницького під керівництвом заслуженої артистки України Тамари Власенко зачитали вірші письменника.

Крім того, гості, які завітали на Смілянщину, подарували Куцівській бібліотеці збірки видатних українських письменників.

Між тим, учасники свята після того, як посмакували традиційними куцівськими варениками, піднялися на кручу – місце, де розташована свого часу була хата поета. Саме тут відбулося нагородження першого лауреата літературної премії імені Тодося Осьмачки. На премію претендувало 15 лауреатів, серед яких Наталка Поклад, Станіслав Бондаренко, Василь Горбатюк, Павло Щириця та ін.

За умовами конкурсу твори письменників мали бути глибинними, архетипно-українськими, щоб «дихали Україною».

У підсумку премію отримав Мирослав Дочинець з м. Хуст Закарпатської області за роман «Вічник. Сповідь на перевалі духу», повідомляють в управлінні інформаційної політики та зв’язків із ЗМІ Черкаської ОДА.

Окрім того, голова Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України Валентина Коваленко презентувала всім першу збірку поезій та поем Тодося Осьмачки, що видана за кошт обласного бюджету.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100