реклама Делікат

Питання довиборів до Верховної Ради відкладено. Попри оптимістичні заяви представників правлячої партії, відповідний урядовий законопроект знятий із порядку денного. Спікер дослухався до категоричних заперечень представників опозиції, заявивши в середу про намір створити спеціальну робочу групу, до якої увійдуть представники всіх фракцій. «Комісарам» належить за тиждень знайти точки дотику й напрацювати компромісний варіант. Поки що залишається відкритим і питання кількості округів, у яких має відбутися позапланове свято народного волевиявлення. Про це пише віидання «Дзеркало тижня. Україна».



Опозиція вважає, що в п'яти — № 94, 132, 194, 197, 223. Тих, на яких ЦВК розписалася в неможливості встановити результати виборів. Влада додає до них ще два — 11-й та 71-й. Обрані в цих округах Олександр Домбровський та Павло Балога вже після приведення до присяги були позбавлені депутатського звання Вищим адміністративним судом. Втім, самі жертви суддівської екзекуції цього рішення не визнають (як і їхні патрони Віктор Балога та Петро Порошенко) і мандатів не здають. Представники антивладних фракцій — на їхньому боці. З прагматичних міркувань. У «Батьківщині», УДАРі й «Свободі» розуміють: якщо Балогу і Домбровського все ж таки виставлять із Ради, буде створено прецедент, спираючись на який, влада отримає можливість позбавити мандата будь-кого неугодного.

Поговоримо про плани опозиції. Противники режиму публічно заявляли, що в п'яти «проблемних» округах підтримуватимуть тих своїх висуванців, котрих влада восени минулого року, по суті, позбавила законної перемоги, — Віктора Романюка, Аркадія Корнацького, Миколу Булатецького, Леоніда Даценка і Юрія Левченка.

У Черкасах, де по 194-му округу балотувався й знову обиратиметься Микола Булатецький, пройшла операція під кодовою назвою «вендета по-фірташівськи». Місцевою міськрадою був знятий із посади мер Черкас Сергій Одарич, який не проявив під час минулих виборів належної запопадливості в роботі на перемогу кандидата Валентини Жуковської. (Нагадаємо, що, за інформацією DT.UA, Жуковська, яка очолювала банк «Надра», мала у 2012 р. йти за списком однієї з невладних сил, але її місце вирішили віддати О.Продан, а Жуковській — забезпечити округ). Причому проголосували за відставку Одарича навіть місцеві опозиціонери, яким цього прямо не рекомендували робити з центру. Лихі язики подейкують, що стимуляція з боку структур Дмитра Фірташа, який підтримував Жуковську, виявилася значно дійовішою. Але якби йшлося тільки про партійну дисципліну — з цим у тієї ж таки «Батьківщини» завжди були свої нюанси, та підвели навіть сімейні узи: обсяг аргументів противників Одарича уразив навіть таких депутатів Черкаської міськради, як двоюрідний брат Миколи Томенка і син Миколи Булатецького. Притому що Томенко й Булатецький старші відкрито виступили проти ПРіБЮТа в місті.

З іншого боку, це, хоч як дивно, може зіграти на руку тому ж Булатецькому. Адже коли Сергій Одарич, щоб помститись у відповідь, підтримає опозиційного кандидата, його шанси на перемогу стануть ще вищими. Екс-мер користується довірою значної частини черкасців. Та й сам Булатецький переміг минулого разу з розривом у 12 тис. голосів.

Однак є загальна проблема. В опозиції розуміють: одна річ — проводити парламентські вибори синхронно з усією країною, а інша — в окремих округах. У таких умовах «трійці» трохи складніше мобілізувати електорат (особливо якщо вибори буде призначено на літо, коли багато виборців можуть роз'їхатися у відпустки), а владі простіше сконцентрувати свої ресурси. Під час недавньої низки довиборів опозиція зазнала кілька втрат у «рідних областях», не зумівши привести прибічників до скриньок. Причому і тим, і іншим можуть поплутати карти незалежні (або ті, що проігнорують партійний вибір) кандидати, вирішивши скористатися своїм останнім шансом зайти в парламент цього скликання.

У середу Аркадій Корнацький, Леонід Даценко, Микола Булатецький і Юрій Левченко зібрали в київському офісі «Батьківщини» прес-конференцію, заявивши про намір знову балотуватися у тих самих округах і від тих самих партій. Віктор Романюк був присутній віртуально — у режимі інтернет-відеочату, тому кореспонденту DT.UA так і не вдалося уточнити його погляди на майбутню кампанію. Зате ми переговорили з іншими кандидатами-опозиціонерами.

З одного боку, всі запевняють, що готові повторити й перевершити свій попередній результат, — мовляв, після «такого свавілля» на округах їх підтримають навіть ті, хто раніше вагався. З іншого боку, четверо з трьох справді побоюються, що у разі призначення виборів на літо можуть зазнати електоральних втрат. Філософськи до цього поставився тільки Леонід Даценко, заявивши, що в нього переважно сільський округ і його виборці навряд чи кудись роз'їдуться. Ми також поцікавилися, чи не бояться кандидати, що через їхній округ спробують зайти в парламент «нові обличчя» — як від опозиції, так і від влади, і чи не помітно вже тепер якихось підступів від кожної зі сторін?

«Ведуться різні дискусії... Але ні, лідери партії однозначно заявляли, що кандидатами будуть саме ті люди, котрі вже перемогли на виборах! — сказав і відразу виправив себе Микола Булатецький. — Хоча всередині, в кулуарах, і в нас у Черкасах активізувалися представники «Батьківщини», які на практиці є лише провокаторами від влади. Вони намагаються не допустити мене до виборів. Але за мною — партія! Точилися різні розмови — мовляв, по цьому округу чи не Луценко або Власенко підуть... Я сказав: поступлюся місцем хіба Юлії Тимошенко! А ось опонент не змінився, в окрузі активно працює Жуковська. На що розраховує — не знаю. Підозрюю, на підкуп виборців».

«Лідери опозиції підтвердили, що підтримають переможців попередніх перегонів, — повторює вслід за ним Леонід Даценко. — Що стосується опонентів, то Партія регіонів у мене на окрузі поводиться несподівано інертно. Підозрюю, тому що в курсі: за ними тепер стежить Європа. Якщо на минулих виборах Губський ще за рік став активно працювати в окрузі, а офіційний кандидат від Регіонів Віктор Корж підключився за півроку до виборів, то тепер поки що ні слуху ні духу. Ну хіба інколи той-таки Губський публіку зі святами привітає. Навіть не знаю, хто б зараз міг іти по округу від партії влади. Складається враження, що спробують «варіант Зубика», випробуваний на сусідньому, 195-му, окрузі, де провладний самовисуванець за місяць до виборів засіяв села грішми. Провокацій же я не особливо боюся: надто сильна увага до цих виборів із боку як усієї України, так і Європи та США».

* Віктор Трегубов «Дзеркало тижня. Україна», скорочено.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100