реклама

реклама

На фото: заступник голови Черкаської облдержадміністрації Едуард Івакін

На фото: заступник голови Черкаської облдержадміністрації Едуард Івакін

На Черкащині – лише одна обласна комунальна газета – «Черкаський край». Газета «Нова Доба», з числа співзасновників якої повиходили спочатку обласна державна адміністрація та обласна рада, уже такою не вважається. Такий висновок можна зробити з виступу заступника голови облдержадміністрації Едуарда Івакіна під час «круглого столу» з питань реформування комунальних ЗМІ, що відбувся сьогодні з ініціативи Національної спілки журналістів України.

Попередньо участь у заході мала брати заступник голови ОДА з гуманітарних питань Тетяна Прітченко. Однак по факту представництво влади було надзвичайно широким:  Едуард Івакін, заступник голови обласної ради Василь Касян, депутат Черкаської обласної ради від Партії регіонів, ректор Черкаського державного технологічного університету Юрій Лега, проректор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Валентина Артюх, заступник в. о. міського голови Черкас Павло Карась.

Як зазначив Едуард Івакін, нині на Черкащині зареєстровано 635 друкованих видань різного виду. З них 24 – комунальні газети.

– Працює обласна комунальна газета «Черкаський край» та 20 районних газет. Є своя комунальна преса у містах обласного значення – Золотоноші, Смілі, Ватутіному, а також деяких районних центрах. За нашими підрахунками, сукупний тираж їх перевищує 70 тисяч примірників. Це значно більше, ніж в будь-якої обласної газети, – сказав заступник голови ОДА.

За його словами, проблемами, що ускладнюють роботу комунальної преси, є важкий фінансовий стан, слабка економічна база.

– Органи влади не відмовляються від фінансової підтримки газет. Обласна державна адміністрація та обласна рада вживають заходів щодо поліпшення матеріального стану комунальних ЗМІ, – запевняв присутніх пан Івакін. – Наш інформаційний простір потребує реформування, але дуже важливо, щоб зміни, які будуть відбуватися, пішли на користь місцевій пресі. Метою такого реформування повинні стати підвищення якості інформації, що виходить. Така інформація повинна бути цікавою, корисною і головне – об’єктивною.

Натомість перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко звернув увагу на те, що в області уже є приклад «тіньової» приватизації газети «Нова Доба».

– НСЖУ вважає, що ключовою ознакою гарних стосунків між владою і журналістами є те, що влада дослухається до позиції трудового колективу, до позиції журналістів. На жаль, в Черкаській області є один прецедент по газеті «Нова Доба», коли цього не відбулося і сталася, за визначенням голови спілки Олега Наливайка, «тиха приватизація». Інформується про те, що трудовий колектив впливає на процеси. Але за заплутаною схемою вся повнота влади переходить комунальному підприємству, – зазначив Сергій Томіленко.

Нагадаємо, що обласна рада та адміністрація вийшли зі складу співзасновників цієї газети, хоча вона продовжує друкувати матеріали про діяльність влади. Усе це робилося без згоди трудового колективу.

«Круглий стіл» проводився для редакторів комунальних ЗМІ і був присвячений юридичним та економічним аспектам їхньої роботи та обговоренню законопроекту про реформування. Юридичні особливості законопроекту черкаським редакторам пояснювала головний юрист Національної спілки журналістів України, президент Асоціації медіа-юристів України Тетяна Котюжинська. Також секретар НСЖУ Валерій Горобець розповідав про шляхи підвищення конкурентоспроможності та прибутковості комунальних медіа.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100