З 30 травня по 2 червня 2013 року в Узбекистані з благословення Високопреосвященнішого Вікентія, митрополита Ташкентського і Узбекистанського вперше пройдуть урочистості з нагоди 90-річчя архієрейської хіротонії святителя Луки (Войно-Ясенецького). У них бере участь Високопреосвященніший Митрополит Черкаський і Канівський Софроній, інформує прес-служба Черкаської єпархії УПЦ.

30 травня в конференц-залі Духовно-адміністративного центру Ташкентської і Узбекистанський єпархії відбудеться відкриття Першої міжнародної науково-практичної конференції «Духовна спадщина і внесок у медицину святителя Луки (Войно-Ясенецького)». У ній візьмуть участь провідні фахівці з медицини, богослов'я та історії. Однією з центральних тем доповідей буде період перебування професора Валентина Феліксовича в Ташкенті в першій половині XX століття.

Географія учасників Першої міжнародної науково-практичної конференції цього року обмежилася Узбекистаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Туркменістаном Росією і Україною.

– У рамках цієї конференції відбудеться прем'єра документального фільму «Світячи іншим, страждаю сам», – каже протоієрей, керівник просвітніх відділу Ташкентської і Узбекистанський єпархії Сергій Стаценко. – Фільм оповідає про нелегкий, але дуже важливий період життя Валентина Феліксовича, який він провів у Ташкенті, служачи на благо суспільства та Церкви, терплячи страждання й муки. Фільм підготовлений компанією «Gala-Film» на замовлення Ташкентської єпархії. Також учасники конференції зможуть ознайомитися з виставкою архівних документів, яскраво характеризують ташкентський період перебування святителя Луки. У холі духовно-адміністративного центру будуть виставлені предмети інтер'єру та домашнього вжитку, якими користувався цей світоч Церкви Христової.

Відразу після закінчення конференції у Свято-Успенському кафедральному соборі пройде всенічне бдіння, а наступного дня – 31 травня 2013 року – православних жителів Са-Марканд очікує святкова Божественна літургія, присвячена 90-річчю архієрейської хіротонії святителя Луки. Вона відбудеться в соборі святителя Алексія, митрополита Московського і всієї Русі, чудотворця.

Богослужіння очолить митрополит Ташкентський і Узбекистанський Вікентій. Вперше в Самарканді також будуть служити митрополит Черкаський і Канівський Софроній, єпископ П'ятигорський і Черкеський Феофілакт, керуючий Патріаршим благочинністю парафій Російської Православної Церкви в Туркменістані, єпископ Бішкекський і Киргизстанські Феодосій. Очікується також участь архієпископа Курганського і Шадринського Костянтина.

– Самарканд для проведення такої урочистої служби був обраний не випадково, – розповідає отець Сергій. – Архієрейська хіротонія святителя Луки відбулася 31 травня 1923 в місті Пенджікенте, якраз неподалік від Самарканда, де відбували заслання два архієреї – єпископ Волховський Данило (Троїцький) та єпископ Суздальський Василь (Зумер). Патріарх Тихон, коли дізнався про неї, затвердив її законною.

Для всіх віруючих Самарканда і Самаркандської області перед початком богослужіння представники духовенства Свято-Успенського кафедрального собору міста Ташкента привезуть ікону святителя Луки (Войно-Ясенецького) з часткою його святих мощей. Вона була написана для Ташкентської єпархії в листопаді 2012 року на Святій горі Афон і освячена на раці святителя в Сімферополі, де покояться його чесні мощі. У тисяч православних віруючих Самарканда і його околиць буде можливість прикластися до цієї святині і випросити у святителя Луки допомоги і зцілення від різних захворювань-ний.

Передбачається також, що архієреї відвідають історичні пам'ятки Самарканда, а також відслужать молебень на гробниці, де знаходиться правиця старозавітного пророка Даниїла, шанованого в трьох світових релігіях – християнство, іслам і іудаїзм.

Вранці 1 червня 2013 архіпастирі відслужать Божественну літургію в храмі святого благовірного великого князя Олександра Невського, розташованого на Боткінському кладовищі міста Ташкента. Богослужіння буде проходити під відкритим небом. Потім на могилі дружини, дочки і внучки Валентина Феліксовича Войно-Ясенецького архієреї здійснять заупокійну літію.

1 червня 2013 в Свято-Успенському кафедральному соборі міста Ташкента буде відслужено всенічне бдіння, а вранці 2 червня тут же митрополит Вікентій у співслужінні гостей – архіпастирів з інших єпархій здійснить Божественну літургію в пам'ять про першу архієрейську службу святителя Луки, яка відбулася в Ташкенті 3 червня 1923 року. У цей день очікується приїзд митрополита Астанайського і Казахстанського Олександра, глави Казахстанського митрополичого округу.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100