На думку спостерігачів Громадянської мережі «ОПОРА», позачергові вибори селищного голови Чорнобаю загалом пройшли без суттєвих порушень. Процес голосування відбувся без значних конфліктів та протистоянь. Про це інформує прес-служба ГМ «ОПОРА».

Явка виборців на позачергових виборах селищного голови становила 50 %. За результатами підрахунку бюлетенів, перемогу із відривом 175 голосів здобула Алла Мірошниченко (член партії «Батьківщина»). Дещо поступився їй Володимир Огнівенко, член Партії регіонів.

1. Мірошниченко Алла Олексіївна, член ВО «Батьківщина», самовисування - 1229 голосів (33,9%).

2. Огнівенко Володимир Олександрович, член Партії регіонів, самовисування - 1054 голосів (29%).

3. Мовчан Микола Васильович, член Партії регіонів, самовисування - 400 голосів (11%).

4. Фесун Ігор Анатолійович, член ВО «Батьківщина», самовисування - 326 голосів (9%).

5. Батурін Юрій Володимирович, позапартійний, самовисування – 318 голосів (8,8%).

6. Гурин Юрій Миколайович, позапартійний, самовисування – 82 голоси (2,3%).

7. Тараненко Іван Михайлович, позапартійний, самовисування – 77 голосів (2,1%).

8. Мироненко Микола Миколайович, позапартійний, самовисування – 50 голосів (1,4%).

9. Мурав’я Анатолій Миколайович, позапартійний, самовисування – 29 голосів (0,8%).

10. Романенко Олександр Григорович, позапартійний, самовисування – 17 голосів (0,5%).

11. Мовчан В’ячеслав Іванович, позапартійний, самовисування – 12 голосів (0,3%).

12. Савєнков Руслан Анатолійович, позапартійний, самовисування – 7 голосів (0,2%).

Не підтримав жодного кандидата 21 виборець (0,6%).

Цікавою особливістю цих виборів стало те, що перемогти кандидатам-лідерам (Аллі Мірошниченко та Володимиру Огнівенку) активно заважали їхні ж однопартійці - (член «Батьківщини» Ігор Фесун та член Партії регіонів Микола Мовчан). Неучасть будь кого із цих кандидатів могла суттєво змінити розклад сил та вплинути на вибір переможця. Навряд чи таку ситуацію можна вважати ознакою внутрішньопартійної демократії та плюралізму. Очевидно, що місцеві партійні організації «Батьківщини» та Партії регіонів продемонстрували нездатність впоратись із надмірними амбіціями своїх членів. Не змогли прийняти адекватні рішення і нарівні обласних партійних організацій. Ця точка зору підтверджується і тим фактом, що жоден кандидат не був висунутий місцевою партійною організацією - усі брали участь у виборах як самовисуванці.

Читайте також: Недисциплінованого опозиціонера хотіли вигнати з партії за те, що він не зняв свою кандидатуру на виборах

Варто нагадати, що на Черкащині одночасне балотування двох членів однієї і тієї ж партії не стало поодиноким. Так, 2012 року на виборах до Верховної ради у 200-му окрузі разом із висуванцем «Батьківщини» Максимом Поляковим балотувався і «батьківщинівець» Павло Костенко. А у 198 окрузі одночасно із висуванцем Партії регіонів Олександром Савченком кандидував «регіонал» Вадим Решетняк. Як наслідок, у відповідних округах ці партії вибори програли. Як бачимо, належних висновків із цієї ситуації обласним керівництвом «Батьківщини» та Партії регіонів зроблено не було.

Загалом процедура голосування на виборчих дільницях була організована належним чином, хоча спостерігачами «Опори» були виявленні окремі недоліки. Зокрема, активісти Громадянської мережі «ОПОРА» звернули свою увагу на те, що скриньки для голосування на деяких дільницях були опломбовані не спеціальними пломбами, а клейкою стрічкою (скотчем). Як з’ясувалося, оскільки у Територіальної виборчої комісії не було пломб для опечатування скриньок, то дільничні виборчі комісії обрали інший спосіб опечатування скриньок – печаткою комісії. Слабкість такого захисту бюлетенів полягає у тому, що клейку стрічку неодноразово можна відклеїти і приклеїти, помітити це буде надзвичайно складно. На думку спостерігачів Громадянської мережі «ОПОРА», опечатування скриньок для голосування має бути таким, що забезпечує захист бюлетенів шляхом міцного приклеювання стрічки із печаткою дільничної комісії.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100