12 липня у Городищі відбудеться засідання держадміністрації, на якому обговорюватиметься питання перенесення православного хреста, встановленого незаконно на єврейському кладовищі Городища. Про це в своєму блозі написала президент Всеукраїнської громадської організації «Українська незалежна рада єврейських жінок» Елеонора Гройсман.


За її словами, великий православний хрест з’явився на єврейському кладовищі в Городищі місяць тому. Сім'ї похованих на кладовищі євреїв висловили своє крайнє обурення цим фактом. Громадська організація «Українська незалежна рада єврейських жінок» направила з цього приводу запити до міськради і облради, а також відкрите звернення до голови Черкаської обласної держадміністрації Сергію Тулубу.

Як проінформував організацію голова Городищенської районної організації ветеранів Української спілки воїнів-афганців та воїнів-інтернаціоналістів УСТАВІ Сергій Каюкін,

Сергій Каюкін, який більше 20 років є головою Городищенської районної організації ветеранів Української спілки воїнів-афганців та воїнів-інтернаціоналістів УСВАВІ, встановлення хреста було ініційоване та виконане місцевими представниками партії «УДАР» під керівництвом Олександра Фещука. Хрест був поставлений вночі. А на ранок було призначено його урочисте відкриття.

Читайте також: Фещук: Яка у влади ненависть до української пам'яті?

За інформацією Гройман, місцева влада Городища не давала дозволів на встановлення та теж виступала проти розміщення християнського хреста на єврейському кладовищі. Мер міста В. Мірошник та працівники виконкому міськради намагалися перешкодити встановленню хреста і переконували людей не йти на захід.

Втом, місцеві «УДАРівці» за особистої участі народного депутата України Валентина Наливайченка («УДАР»), а також інших членів партії провели церемонію відкриття поклінного хреста, на яку запросили православного священика.

15 червня 2013 начальник археологічної інспекції управління культури Черкаської обладміністрації, археолог Олександр Назаров, за наявності відповідних дозволів і повноважень, провів пошукові роботи на території єврейського кладовища. Експерт не виявив підстав для встановлення хреста на єврейському кладовищі і рекомендував перенести поклінний хрест на місце масового розстрілу місцевих жителів Городища, що розташований біля піщаного кар'єру.

«Я сподіваюся, що, керуючись здоровим глуздом, 12 липня, під час засідання держадміністрації, сторони ухвалять рішення перенести поклінний хрест на місце масового розстрілу мирних жителів біля піщаного кар'єра чи встановлять його на в'їзді в місто, як прийнято за християнською традицією.

Результати проведених експертом розкопок не виявили підстав, що допускають установку уклінного хреста на єврейському кладовищі. Хотілося б особливо відзначити, що на єврейському кладовищі не прийнято ставити хрести. Так що навіть якщо б експертиза виявила розстріли неєврейського населення на території кладовища, то доречно було б ставити пам'ятний знак або стелу на згадку про жертви, але ніяк не православний хрест.

Встановлення хреста на території єврейських поховань замість благородної місії більше схожа на непотрібну провокацію. Вистачить і того, що живі борються між собою без правил. Нема чого втягувати в політичну боротьбу мирно покоїлися на кладовищі давно пішли з життя євреїв», – зазначила Елеонора Гройсман.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100