Більше ста черкаських 12-річних школярок вже розпочали курс щеплення проти вірусу папіломи людини (ВПЛ), який в більшості випадків провокує розвиток раку жіночих статевих органів. Ще близько 150 заяв надійшло до медичних закладів  міста від батьків неповнолітніх дівчаток про бажання пройти таке профілактичне щеплення.  Загалом курс передбачає три процедури ін’єкції, які  проводять з черговістю: через  два місяці після дати першого щеплення та згодом  –  через півроку після останньої процедури.

Директор департаменту охорони здоров’я Олег Стадник розповів, що сьогодні наше населення приходить до розуміння необхідності профілактики захворювань. Оскільки значно краще попередити хворобу, ніж потім намагатись її лікувати. Особливо, якщо це стосується онкології. В усьому світі щеплення від вірусу папіломи людини, який є збудником багатьох серйозних  онкозахворювань, особливо статевих органів, добре зарекомендували себе.

– Профілактичний курс щеплення у віці статевого дозрівання стане ефективним захистом від ракових хвороб у дорослому житті. До того ж це значно дешевше, ніж коштують дороговартісні процедури та ліки у боротьбі з онкохворобами, – відзначив Олег Михайлович.

У Черкасах витрати на щеплення 12-річних дівчаток взяв на себе міський бюджет, де закладено відповідні кошти. Загалом повний курс щеплення однієї особи коштує близько двох тисяч гривень.

– Профілактичне щеплення від вірусу папіломи людини є добровільним.  Його проводять у віці статевого дозрівання від 12 років і до повноліття. Для того, аби пройти курс щеплення, потрібно звернутись у кабінет щеплення  дитячої міської лікарні, – розповів Олег Михайлович.

Про це інформує прес-служба МВК.

ДЛЯ ДОВІДКИ:

Вірус папіломи людини (ВПЛ) є надзвичайно поширеним серед жінок та чоловіків. Існує більше ніж 100 типів ВПЛ та близько 30 із цих типів поширюються в більшості випадків шляхом статевих контактів. В той час як деякі типи ВПЛ (наприклад, 16 та 18) є високо онкогенними, інші штами (тип 6 та 11) здатні викликати інші захворювання, такі як гострокінцеві кондиломи. Вважається, що ВПЛ типу 16 та 18 є причиною більш ніж 70 відсотків раку шийки матки та раку піхви та до 50 відсотків раку вульви. ВПЛ типу 6 та 11 спричиняє більш ніж 90 відсотків гострокінцевих кондилом у чоловіків та жінок.

Рак шийки матки є третім за поширеністю  у світі серед 400 тисяч нових випадків онкологічних захворювань, які діагностують щорічно. Вісімдесят відсотків з цих випадків припадає на країни, що розвиваються. В них близько 200 тисяч жінок помирають щороку в результаті раку шийки матки.

Показники поширеності і смертності для розвинених країн нижчі. Проте рак шийки матки залишається однією з основних причин захворюваності і смертності серед молодих жінок.

Попередні дослідження показали, що вірус папіломи людини був основною причиною раку шийки матки.

Дослідження із економічної доцільності вакцинації, проведені в США, Канаді, Великобританії, Фінляндії, Норвегії, Японії, Сингапурі, Тайвані, Малайзії, Угорщині, Мексиці та інших країнах підтвердили ефективність вакцинації від вірусу папіломи людини. В усіх країнах, де проводились подібні дослідження, лікарі приходили до висновку економічної доцільності щеплення дівчаток віком 12 років проти вірусу папіломи людини. Цієї економічної переваги вдається досягнути завдяки уникненню захворювань, що викликається ВПЛ, а отже і витрат на їх лікування. Цікавим є факт, що і додаткова вакцинація вікової когорти жінок 12-24 років була також визнана економічно вигідною в цих країнах.

В цілому 35 країн світу вже забезпечують доступ до ВПЛ-профілактики визначеним категоріям населення шляхом надання державного фінансування вакцинації. В багатьох країнах, економіка яких знаходиться у стані становлення, вакцинації проти ВПЛ, також як і в розвинутих країнах, є рекомендованою та фінансується урядом. Цими країнами є Кувейт, Мексика, Аргентина, Перу, Македонія, Румунія, Словаччина, Словенія, Руанда та Панама.

Враховуючи велике значення витрат та лікування ВПЛ-ініційованих станів в Україні та досвід інших країн із визначенням економічних переваг ВПЛ–щеплення та введення щеплення проти ВПЛ у державний календар, ВПЛ-вакцинація може бути вкладена у календар профілактичних щеплень. Таким чином вдасться зменшити державні витрати на лікування захворювань, викликаних цим вірусом.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100