реклама Делікат

реклама

Про особливості цьогорічного відзначення 5774-го Нового року хасидами, які «обходяться без ялинки і Діда Мороза, але святкують його в Умані бурхливо і багатолюдно» йдеться у статті Ольги Даниленко, опублікованій у номері газети «Черкаський край» від 4 вересня.

За попередніми даними, у святкуванні беруть участь 24 тисячі гостей. Від кількості хасидів в шоці навіть місцеві жителі.

– Наш будинок знаходиться поруч з могилою Нахмана. До нас заселилось стільки хасидів, що поплавилася проводка, – поскаржилася виданню «Сегодня» пенсіонерка з будинку №46 на вулиці Пушкіна.

У місті підготували для хасидів 8 їдалень, причому в найбільшій із них протягом дня обслуговуватимуть по 10 тисяч осіб. Готують із місцевих продуктів.


Оскільки, як твердить головний санітарний лікар Умані Лариса Качанова, «в багатьох країнах, звідки їдуть паломники», складна епідеміологічна ситуація, в місті цілком реальна загроза спалахів епідемій. Тож харчоблоки і якість продуктів – під постійним контролем. Чистоту території забезпечують два підприємства, які поставили додатково 54 сміттєві контейнери та подвоїли штат прибиральників.

Малозабезпечених хасидів розселяють у два наметові містечка, розраховані одне на 1,5 тис. осіб, друге – на 600. Багатші паломники розселяються в готелі (міні-готелі навколо синагоги вміщують більше сотні гостей) та приватні квартири. За підрахунками експертів, за оренду помешкання кожен хасид витрачає щоденно від 300 доларів США. Та, як твердять податківці, стягнути податки з власників квартир нелегко – вони твердять, що це до них «просто друзі в гості приїхали».

На ринку все продають за долари, але від покупців відбою немає. Дешеві іграшкові машинки і пістолети, які можна купити в Києві за 30-40 грн, тут продають за 60-100 грн.

– Продати щось або здати квартиру на тиждень за тисячу доларів – це для нас чи не єдина можливість заробити на весь рік. Хасиди нас годують, взувають і одягають. Наприклад, моя дочка, здавши свою квартиру, вже заробила достатньо, щоб весь рік справно платити за «комуналку», – каже місцева мешканка.

Також хасиди влаштовують танці біля синагоги.

– Сюди приїжджали мільйонери молитися. І дали грошей на облаштування безкоштовних залів на цей Новий рік, де наливають безкоштовну каву, чай, дають поїсти. Ось вони і радіють, танцюють, – пояснюють «Сегодня» місцеві жителі.

Раніше повідомлялося, що 27 тисяч хасидів прилетить в Україну на святкування іудейського Нового року. Правопорядок у місці паломництва підтримують 400 українських міліціонерів і 12 ізраїльських поліцейських, працюють 129 рятувальників.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Уманский Еврей 06.09.2013 03:09
Проводка наверное годами не менялась. Если в городе воду дают по 3 часа утром и днём, то а какой гигиены можно говорить для самих Уманчан.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100