реклама

реклама

Виборча кампанія з повторних виборів у п'яти округах, які Верховна Рада призначила на 15 грудня, стартує в середині жовтня, але парламент має виділити на неї гроші, повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрія Магера.

"Середина жовтня - це буде початок виборчого процесу, якщо день голосування - 15 грудня", - сказав А.Магера в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, для організації та проведення виборів Верховна Рада ще має вести зміни до держбюджету про фінансування цих виборів.

"Центральній виборчій комісії, щоб пройти належним чином цей процес, треба, щоб Верховна Рада ухвалила ще один закон - про внесення змін до закону про держбюджет на 2013 рік, щоб додатково виділити кошти на ці округи", - зазначив він.

За його словами, передбачені раніше в держбюджеті кошти на проведення цього року проміжних і повторних парламентських виборів Кабінет Міністрів спрямував на інші цілі.

"Ця проблема виникла тому, що з бюджету уряд вимушений був перекинути кошти на відшкодування заборгованості перед підприємством "Сітронікс" за відеоспостереження, яке було в Україні (на парламентських виборах у жовтні 2012 року - ІФ)", - пояснив заступник голови ЦВК.

За його словами, гроші на погашення цієї заборгованості Кабмін зняв також зі статті "управління виборчим процесом", які були передбачені на витрати на функціонування самої ЦВК, зокрема на заробітну плату співробітникам секретаріату.

"Тому немає жодної копійки на проведення цих повторних виборів", - констатував він.

Водночас заступник голови ЦВК вважає, що у Верховній Раді не повинні виникнути проблеми з ухваленням цього закону.

"Я не думаю, що буде великою проблемою внести зміни до закону про держбюджет, тим паче законопроект у Верховній Раді вже є, і залишилося тільки проголосувати за нього", - зазначив А.Магера.

При цьому він не зміг назвати суму, яка знадобиться для проведення цих виборів, пояснивши, що найближчим часом фахівці ЦВК уточнять її.

Заступник голови ЦВК вважає, що Верховна Рада не призначила повторні вибори ще в двох округах, тому що фракції не змогли погодити це питання.

"Відповідь лежить на поверхні: очевидно, немає згоди в самому парламенті. Тому виникає закономірне запитання: навіщо починати виборчий процес там, де сумніви щодо легітимності процесу виникнуть потім. Можливо, спочатку треба дійти згоди в парламенті, а потім ухвалювати закон", - зазначив він.

"Але завдання ЦВК - виконати закон, який ухвалить парламент. Ухвалили закон, буде підписаний президентом, опублікований - з першого ж дня почнемо його виконувати", - сказав А.Магера.

Як повідомлялося, Верховна Рада в четвер призначила на 15 грудня повторні вибори народних депутатів в п'яти мажоритарних округах - №94 (Обухів, Київська область), №132 (Первомайськ, Миколаївська область), №194 та №197 (Черкаська область) та №225 (Київ, Шевченківський район). Закон встановлює, що виборчий процес повторних виборів розпочинається за 60 днів до дня голосування.

ЦВК доручено оголосити про початок виборчого процесу не пізніше ніж наступного дня після набуття чинності цим законом.

Як відомо, ЦВК визнала неможливим встановити результати виборів народних депутатів у п'яти одномандатних округах 28 жовтня 2012 року. Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори в цих округах.

Закон "Про вибори народних депутатів" не передбачає можливості невизнання результатів виборів в одномандатних округах, тому ЦВК відмовилася призначати повторні вибори в зазначених п'яти округах до врегулювання цієї проблеми в законодавчому порядку.

Водночас існує правова колізія, оскільки, окрім зазначених п'яти округів, вибори мають відбутися ще в 11-му та 71-му окрузі. У цих двох округах народними депутатами було обрано Олександра Домбровського та Павла Балогу, проте потім їх позбавили депутатських повноважень на підставі рішення Вищого адміністративного суду України.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 незнайка 09.09.2013 08:59
З першого дня почнемо його виконувати-Как это будет происходить без денег
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100