Сьогодні вкрай необхідно розробити документ політико-правового характеру, умовно кажучи, політичну угоду щодо визначення шляхів виходу із гострої суспільно-політичної кризи, що склалася в Україні. Суб’єктами підписання такої угоди мають бути Президент та уповноважені ним особи, лідери опозиційних фракцій за умови, що в статусі спостерігачів будуть уповноважені представники Майдану. Про це народний депутат родом із Чорнобаївщини Микола Томенко заявив сьогодні під час прес-конференції, інформує його прес-служба.

У такій політичній угоді мають бути зафіксовані та визначені поетапно кроки для входу із кризи. Микола Томенко запропонував 7 таких кроків (умов).

Перший крок – це звільнення людей, які перебувають у СІЗО за участь в акціях протесту. І тоді на наступний день після звільнення усіх «заручників» Майдану, мають бути звільнені вулиця Грушевського та адмінбудівлі, вважає політик.

Друга важлива умова у цій ситуації – це відповідальність міліції і спецпризначенців за побиття людей, вбивства, тортури та перешкоджання професійній діяльності журналістів.

– Ті, хто давав вказівку це робити, або ті, хто її виконував, мають понести відповідальність за ці злочини, – переконаний Микола Томенко.

Третій крок – це нова Конституція. На думку пана Томенка, якнайшвидше потрібно повернутися до варіанту Конституції 2004 року і, легітимізувавши парламентсько-президентську модель, паралельно вносити зміни до неї, наприклад, щодо реформування місцевого самоврядування, європейських адекватних повноважень Генпрокуратури тощо.

Четверта умова – формування нової більшості в парламенті. Микола Томенко вважає, що тут є кілька варіантів.

– Перший варіант – «європейської більшості», яка би складалася з опозиційних депутатів, позафракційних та частини проєвропейсько налаштованих депутатів Партії регіонів. Проте, на мою думку, найбільш реальним на сьогодні є варіант тимчасової, ситуативної більшості, яка би до президентської виборчої кампанії домовлялася про голосування за певні необхідні рішення на ситуативній основі, – зазначив політик.

П’ятий крок – це новий уряд. На думку Миколи Томенка, коаліційний уряд є маловірогідним. А тому, скоріш за все, треба створювати технократичний уряд з числа уповноважених високого рівня фахівців, які свідомо йдуть на роботу в Кабінет Міністрів, який виконує чітко поставлені перед ним функції, скажімо, до президентської кампанії.

– При цьому, усі члени цього перехідного уряду публічно мусять гарантувати, що вони не будуть учасниками майбутньої президентської кампанії, – зауважив Томенко.

Шоста умова – це демократичні президентські вибори. У цьому питанні, за словами нардепа, важливо змінити склад ЦВК та вийти на спільну позицію щодо змін до Закону про вибори Президента.

Сьомий крок – це активна діяльність для підписання Угоди про асоціацію з ЄС, що можливо лише після виконання попередніх шести умов.

– Враховуючи загальну недовіру між владою і опозицією, лише їхні взаємні зобов’язання за участі міжнародних та українських гарантів дадуть можливість почати реальний вихід із кризи. Бо дискусія стосовно одного чи іншого елементу виходу з кризи вже показала свою безперспективність, – підсумував Микола Томенко.

реклама

Коментарі  

 
0 #10 УЖАСТЬ 13.02.2014 13:15
Что ни депутат от опозиции то Сусанин с своим планом выхода из кризиса. Чем вы занимались с 2010 по сегдняшний день, что строчите ультиматумы на ходу и на колене. Надоело уже писать, что опозиции в Украине - НЕТ!!! Пока не будет одной партии, с програмой, уставом, реальными членами партии... Украина будет двигаться к тому концу который в свое время завершился Переясловской Радой. Единое решение опозиции и от ее лица должны озвучивать один-два уполномоченых на то лица. А тут что ни депутат опозиции то генеральный секретарь партии с из 3-х человек. Вчера пани Гаращаенко о каком то плане рассказывала, сегодня пан Томенко аж на 7 пунктов разродился.. а есть еще Яценюки, Клички, Тягнибоки.. Тимошенко свои письма пишет... Обсудите внутри опозиции свои планы, а потом примите один и выполняйте его. Каждый из шкуры лезет, хочет народу понравиться. А как реальная работа..то уже видели все - 0 на выходе
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #9 Семьон 13.02.2014 13:02
Сьогодні вкрай необхідно розробити документ
***
Любезный пан Томенко, а чем Вы занимались с 2010 года по сегодняшний день??? Что теперь прямо "вкрай" :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #8 Н2о 13.02.2014 11:11
даже не открыв новость знал,что эти шаги(от депутата) будут от Томенка......ребята,они уже были во власти!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #7 Дід Трохим 13.02.2014 08:53
Сусанін, харе. Ви вже з Ющем накрокували 10 кроків назустріч людям. Несмішно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #6 Василь Миколенко 12.02.2014 21:21
За третій крок потрібно ... відірвати.
Місцеве самоврядування трогати НЕ МОЖНА!!!
Адже це основа конституційного ладу держави!
Ліквідація місцевого самоврядування - закрита форма
державного перевороту з метою встановлення монархії !
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #5 Loki 12.02.2014 19:26
"Сьомий крок" - в прошлое возврата больше нет! Потому про перші шість просто не стоит упоминать!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #4 Гонта 12.02.2014 19:16
І це він називає виходом??! А я не згоден. Право на зміну Конституції мають лише 300 депутатів ВР. З 2004 року депутати не вносили зміни до Конституції, отже вона діюча. Кроки. 1. Заарештувати путчистів які вчинили державний (конституційний ) переворот. 2. Оголосити вибори звільнившогося місця Президента. 3. Оголосити перевибори ВР, так як вони були проведені з порушенням Конституції. Все решта вирішить нова влада. А цим "опозиціонерам" місце на смітнику.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 Мені не байдуже 12.02.2014 19:00
ну а хтоб сумнівався, шо весь цей сир-бор саме через підписання угоди!?)))
а може до визначення зовнішньо-політичного напрямку через референдум, пане Томенко? виж знаєте є чимало людей, котрі б воліли бачити Україну саме в Євразійському союзі! ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #2 Віталій 12.02.2014 19:00
До чого йти сказав,а як до цього прийти не знає.Тоді краще мовчав би.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #1 незнайка 12.02.2014 18:42
ГРЫНЖОЛОВ не забывайте
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100