Митрополит Черкаський і Канівський УПЦ Московського патріархату Софроній (Дмитрук) прокоментував останні політичні події, що відбуваються в Україні.

– Ми бачимо вже з новітньої історії, чим закінчуються так звані «миротворчі» військові операції – згадаймо той же Афганістан, Південну Осетію, Абхазію, – цитує прес-служба Черкаської єпархії слова владики Софронія. – Невже гіркий історичний досвід нічому не навчив сучасних політиків? Невже нашому великому східному сусіду мало своєї землі, що він прагне захопити нові території, пролити нову кров: і своїх озброєних синів, і кров своїх православних українських єдиновірців? Зазіханням на цілісність Української держави немає жодного християнського виправдання, якими би красивими гаслами це не було оточено. Господь називає миротворців синами Божими, але те, що ми бачимо, за чим із жахом спостерігає весь світ, не має нічого спільного з християнством.

У відповідь на запитання, як у ситуації, що склалася, слід поводитися православним християнам, владика Софроній зазначив, що передусім потрібно молитися і за себе, і за свій багатостраждальний український народ.

– Але особливо молитися за тих, хто сьогодні готовий розв'язати проти України війну, молитися Богу словами Самого Христа: «Прости їм, Отче, бо не відають, що роблять». Люди, котрі позбавлені права знати правду, засліплені брехнею, є справді нещасними, – сказав владика. – З іншого боку, ми всі зобов'язані говорити тільки правду. Всі, у тому числі, ті, хто про неї пише. Коли правда замовчується, коли затикають рота, коли за правду переслідують – обов'язково пануватиме царство брехні, а вже з нього – будь-який злочин, на будь-якому рівні.

Митрополит Софроній висловив переконання, що життя нашого суспільства може бути оздоровлено об’єднанням Українського Православ’я.

– Я особисто у цьому був завжди переконаний, а після всіх останніх бурхливих подій ще більш підтримую прагнення нашого Синоду якнайшвидше та ефективно знайти канонічні шляхи подолання церковного розколу, – зазначив владика Софроній. – Усі об'єктивні підстави для цього є. Слід визнати, що агресивні наміри російського керівництва стосовно України лише зміцнили патріотичний дух нашого суспільства, а ідея об'єднання Українського Православ'я знайшла широку підтримку серед простих вірян. Я думаю, що існуючі нині канонічні розбіжності будуть подолані, всі страхи розвіяні, а ми зрештою станемо повноцінною, монолітною нацією із монолітним Православ'ям, яке бере свої витоки від Київської Русі.

реклама

Коментарі  

 
+2 #13 Andrey 10.03.2014 23:22
Софроній увійде в історію бо багато чого построїв для черкас а приєднюватись до колишнього протистанта ІОАНА це недоречно
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #12 Хома 04.03.2014 20:28
Правды в русском православии нет. Да и не церква это, а политический институт. И всё таки, подобное заявление Софрония сейчас, это позиция и почти подвиг...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #11 народ 04.03.2014 17:32
Цитую Нестор Іванович:
Одна держава - одна церква - один народ !!!

Краще сказати: "Один Бог", а ми все ділимо і ділимо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #10 Віруючий 04.03.2014 17:29
Шановні коментатори, не судіть Софронія поспішно. Ви, які і російські телеглядачі, бачите лише те, що вам показують в новинах. Присутність на офіційних заходах - це звичайна річ для кожного церковного діяча. Якщо його на ці заходи запрошують, звісно. Так завжди було і так завжди буде. Тим, хто знає Софронія краще (в тому числі, думаю, і митрополиту УПЦ КП Іоану) або регулярно читають його інтерв"ю, добре відомо, що владика завжди був прихильником самостійності та єдності Української церкви. Їм відомо, що на виборах 2010 року владика не голосував за Януковича, а до Тулуба ставився з певною іронією.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #9 Василь 04.03.2014 16:39
Хай Софроній краще скаже це гебнявому своєму Кирилові, який закликав, щоб українці здалися Путіну, щоб не допустити кровопролиття. :-? :-x :-x :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #8 Віктор 04.03.2014 13:08
Владико Софроній! Проявіть громадянську мужність-ВИЙДІТЬ З ПІДПОРЯДКУВАННЯ МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ І ПРИЄДНАЙТЕСЬ ДО КИЇВСЬКОГО.Це буде хорошим ляпасом по Кремлівським окупантам.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #7 Олександрович 04.03.2014 12:18
Слова б Ваші, вельмишановний – та з ділами благими поєднувалися. А то якось від Вас сильно лукавством тягне. У селі Набутів Корс.-Шевч. району людям ледве вдалося 33 –те училище, поряд з ним 2 гуртожитки та величезний мальовничий шмат землі на березі Росі від Вашого загарбання відбити. Ну тему Ви з Тулубом, звичайно, хорошу придумали. Чи не ставите Ви, о блаженнійший, матеріальні цінності вище духовних? А то якось дуже вже багато людей саме в цьому переконані.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #6 Loki 04.03.2014 12:08
Меньше надо было ему с донецкими водиться! Судя по фото, видно шо шапки уже лишился. Кстати, если бывший ґарант нашёл прибежище у старшего брата, то русские уже никогда не используют возможность закидать Украину шапками! Склады с ними думаю уже пусты! Пусть там краба охрану возля шапки Мономаха лучше усилит! А то он не только єнтого символа власти может лишится! Портрет софрония ему в напоминание!)))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 mikle 04.03.2014 11:08
Софроний - знатный ....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #4 стабилизец 04.03.2014 11:03
Уж Софрониию то как никому следует искупать свое пресмыкательств о перед Тулубом и Ко добрыми ДЕЛАМИ, а не бесконечным божецаряхрани.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100