Після того, як депутати Верховної Ради сьогодні з другої спроби проголосували за призначення виборів міського голови Черкас 25 травня, «Прочерк» вирішив поцікавитися у місцевих експертів, хто ймовірно захоче претендувати на посаду мера.


Голова Черкаської обласної організації Комітету виборців України Максим Михлик, його заступник Юрій Сас та керівник Агентства стратегічних досліджень Сергій Пасічник першими називають прізвища екс-мера Сергія Одарича та депутата Черкаської міської ради Олександра Радуцького.

– Не думаю, що буде щось складне. Навряд чи ми побачимо якісь неочікувані прізвища. Виявлять бажання покерувати містом, звичайно, Одарич, який вважає, що його незаконно звільнили з посади міського голови. Радуцький, який давно і наполегливо намагається цю посаду отримати, має певні шанси, – припускає Максим Михлик. – Між ними однозначно буде боротьба. І не просто боротьба. Боротьба – не на життя, а на смерть. Дуже непримиримі противники...

Пан Михлик припускає, що може спробувати піти на вибори відсторонений в. о. міського голови Черкас Віктор Білоусов, бо шанс «невеличкий є».

Не виключає участі Білоусова у виборах і Юрій Сас, однак зауважує: імідж компартії зруйнований остаточно.

– Імідж Білоусова теж дуже сильно постраждав. Виключати його участь не можна, але, по-перше, він втомився, по-друге, у нього немає ресурсу тепер. По-третє, у нього шанси абсолютно примарні, – говорить «Прочерку» пан Юрій.

Припускає, що Білоусов захоче піти на вибори і Сергій Пасічник, «якщо за час перебування на посаді в.о. мера життя його не навчило».

– Білоусов завжди, традиційно, був у трійці. Але після тих подій, які були взимку, і як він проявив себе на цій посаді, я, чесно кажучи, не думаю, що за нього багато хто захоче віддати голоси, – каже Сергій Пасічник.

Крім того, Максим Михлик говорить, що якщо почесний президент ПАТ «Азот» Валентина Жуковська вирішить балотуватися, то, може, навіть замикати трійку лідерів. Крім того, цю позицію Валентина Борисівна може розділити і з головою обласної організації «ВО «Батьківщина», депутатом обласної ради Анатолієм Бондаренком.

Юрій Сас вважає, що після арешту соратника пані Жуковської власника ПАТ «Азот» Дмитра Фірташа, усім його партнерам доведеться якось влаштовуватись у цьому житті.

– Один із варіантів продовження бізнесової, менеджерської діяльності – це кар’єра політична. Жуковська вже зробила певні кроки створити команду, механізми, групи прихильників, коли хотіла стати депутатом. Не виключаю, що вона захоче перекваліфікуватися в «управдоми». Як говорив Остап Бендер (головний герой романів Ільфа та Петрова, – ред.), «Мільйонера з мене не вийшло, треба перекваліфікуватися в управдоми». Для неї (Валентини Жуковської, – ред.) здається, це теж вихід, – вважає експерт.

Однак Сергій Пасічник вважає, що через «незрозумілу ситуація із Фірташем», невідомо, наскільки Валентина Жуковська зможе з урахуванням власних ресурсів провести виборчу кампанію.

Також експерти припускають, що на виборах у Черкасах буде прізвище Булатецького. Одні стверджують, що це буде Булатецький-старший, оскільки «мало які вибори в Черкаській області відбуваються без Миколи Івановича».

Інші ж передбачають дуже високу ймовірність бачити кандидатом Максима Булатецького як позапартійного кандидата.

До «стандартного набору» тих, хто традиційно балотується, експерти зараховують також депутата міської ради Володимира Мамалигу та Петра Чернявського.

Ймовірна й поява у списках екс-заступника міського голови Черкас Павла Карася, депутата Черкаської міської ради від Партії регіонів Олексія Арсенюка, представника від «УДАРу», наприклад, голови організації Віталія Іляшенка.

– Можливо, захоче спробувати себе «Демократичний Альянс». Молода і цікава партія, яка має певні амбіції і не буде боятися брати участь у виборах, – вважає Юрій Сас.

Серед кандидатів від цієї партії Максим Михлик називає Таїсію Плахуту та Сергія Гончара.

Чи піде на вибори президент автокорпорації «Богдан» Олег Свинарчук, який пробував свої сили на довиборах до парламенту по 194-му виборчому округу, експерти вважають, що все залежить, як від статегічних завдань команди однодумців і партнерів по бізнесу Петра Порошенка.

– Свинарчук – людина, яка не живе в Черкасах. Для цього йому треба зробити принциповий вибір: приїхати сюди жити. Важко сказати, чи погодиться від на це. Сьогодні слабка позиція будь-якого кандидата, який тут не проживає. Я не виключаю, що буде кандидат, якого підтримуватиме Порошенко, але щодо конкретного прізвища Свинарчука, то його можливості і мотивації щодо обрання міським головою мені не зрозумілі, – стверджує Юрій Сас.

Взагалі ж експерт вважає, що треба бути дуже обережними, називаючи прізвища, тому що буде багато кадрових призначень і все буде дуже швидко змінюватись із формуванням обласної адміністрації, оскільки «хтось може піти туди тощо».

Натомість депутат Черкаської обласної ради Любов Майборода в коментарі «Прочерку» запевнила, що ситуація, у якій вибори міського голови призначають без виборів без міської ради, є дуже сумною.

– Після виснажливої виборчої кампанії чинна міська рада може будь-якого мера через тиждень відправити у відставку. І навіщо тоді витрачати такі гроші? Сенс – проводити вибори мера і міської ради одночасно. Інакше будь-який мер стане заручником тих корупційних схем, які сьогодні мають місце в міській раді, – вважає Любов Володимирівна.

реклама

Коментарі  

 
0 #23 баба Ванга 17.03.2014 12:18
тенденції останніх подій говорять,шо появиться "темний конь".за логікою розвитку призначень на куруванням містом висунуть людину клану помаранчеві-казаряни-ексирегіони-леді жужи.я впевнена шо це буде без..убенко. фінанси вірменів,адмін ода,структури регіонів, піраміда жужу.класика виборчої компанії терміном в два місяці. ефект "поплавського" спрацює що уже доведено. :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #22 Фром 17.03.2014 00:05
Одарыч пусть к Бродскому возвращается. Дорогу новым людям надо давать, чтоб как с губернатором не вышло.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-16 #21 Крот 15.03.2014 17:53
Одарич повертайся!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #20 Степан 15.03.2014 16:51
Цитую блазень:
Насправді боротьба буде між Одаричем і тим, кого висуне БЮТ. Всі інши кандидади будуть відтягувати голоси у Одарича.


А БЮТу висунути нема кого!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #19 балаболки 15.03.2014 15:15
Сказала не йде,не означає що не піде.Якої інфи бракує про Фірташа???Справа не перший рік в США ведеться(факт), не в"їзний в США давно(факт),ФБР в Австрії заарештувало(фа кт),суд Австрії постановив до екстрадиції в США-перебування в Австрії під заставу 125 мільйонів євро(факт),Фірт аш відмовився,в тюрьмі Австрії безпечніше(факт ).А тепер припущення,бага то знає про "братів"...
сразу видно, что для этих все так и есть. сказал одно, сделал - другое. а теперь по фактам. Дела Фираташа никакого в США нет. есть дело Могилевича, по которому хотят допросить Фирташа. Не в'їздний в США - таких списков США НИКОГДА не разглшает (а этот знает). ФБР нигде кроме как на територии США никого арестовать не может. Задержать (не арестовать) может местная полиция... вообщем каждая фраза - ложь. вот и цена таким "обізнаним".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-19 #18 Мером буде Мамалига 15.03.2014 14:31
Одарич
Білоусов
Жуковська
Майборода
Трофімова
Радуцький
Мамалига
Свинарчук
Більда

Переможе - Мамалига !!!!!!!!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #17 Гадалки 15.03.2014 11:46
Юні політики. якщо претендуєте називатися АСД, Енігма то і висновки робіть аналітичні , а не гадання, зробіть аналітичний зріз у відсотках, чи не проплатили. Громада ж боролась бескорисно, а ВИ ...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #16 Черкаський люд 15.03.2014 10:47
дійсно болото(((
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #15 Марта 15.03.2014 09:55
Цитую блазень:
Насправді боротьба буде між Одаричем і тим, кого висуне БЮТ. Всі інши кандидади будуть відтягувати голоси у Одарича.

Порошенко теж може когось висунути,до нього можуть дослухатись,але багато залежить і від персони кандидата...(сліпий вибір по партійному признаку більше не проканає,ми бачили що в їх списках і як вони потім перебігають,теп ер тільки персоналії вирішать вибір).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #14 Быстряков 15.03.2014 08:56
Цитую Слава нації:
мій список кандидатів:

Переможець - Жуковська


Особливо після арешту Фірташа. ;-) Тут хоча б у якості депутатки зайти в раду. Результат напряму залежить від сумлінності правоохоронців в частині недопущення підкупу та махінацій.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100