реклама

реклама

З початку року дорожники Черкащини прибрали узбіччя доріг майже на півтори сотні тисяч гривень. Торік на роботи з утримання смуги відведення автодоріг витратили більше трьох мільйонів гривень, очистивши від сміття 7,3 мільйона м кв узбіч та ліквідувавши 39 стихійних сміттєзвалищ. Проте, узбіччя доріг залишаються «прикрашеною» пустими пляшками, пакетами, недопалками, обгортками, а подекуди й будівельним сміттям. У Службі автомобільних доріг у Черкаській області жителів краю та автомобілістів закликають не смітити, адже недофінансування дорожньої галузі не дозволяє інтенсивно прибирати шляхи.

- Навесні в дорожників чимало клопоту. Адже необхідно привести до ладу смуги відведення автомобільних доріг, а це не лише прибирання, а й очищення водовідвідних канав, водоскидних лотків, вирубка порослі, підсипка й планування узбіч та інші роботи, - зазначає начальник Служби автомобільних доріг у Черкаській області Сергій Болтов. – Ці комплексні заходи вимагають робочих рук і коштів.


Зрозуміло, що обмежене фінансування впливає на обсяг виконання цих робіт. Крім того, кількість сміття, яке утворюється обабіч доріг, неприпустима, адже люди подекуди вивозять непотріб мішками. Так, виростають стихійні звалища з тоннами сміття. Здебільшого, неподалік населених пунктів або біля автопавільйонів. Останніх у області 980. Проте, не всюди є сміттєві баки. Деякі з них крадуть, біля інших постійно утворюються гори сміття.

- Якщо на дорозі ставимо залізобетонне кільце, туди відразу везе сміття усе найближче село, - зізнається інженер відділу якості, технічного контролю Тарас Приходько.

- Без належного фінансування проблеми засміченості узбіч ніяк не вирішити, - додає заступник начальника виробничо-технічного відділу ДП «Черкаський облавтодор» Владислав Демиденко. – На дорогах державного значення області площа узбіч сягає 13,5 млн. м кв. Торік ми змогли прибрати лише 7,3 млн м кв. У середньому на 10 кілометрів припадає від 1 до 3 тонн сміття.

Прибирати більше та частіше не дозволяє бюджет галузі. Приміром, торік попри значні обсяги ремонтних робіт і відновлення покриття на дорогах протяжністю 112 км, черкаських дорожників профінансували на 30% від потреби.

Сьогодні вони активно прибирають узбіччя доріг, проте результати роботи помітні здебільшого впродовж кількох днів. По тому знову з’являються «сліди цивілізації».

- У профілактиці забруднення узбіч мають бути задіяні органи влади, райдержадміністрації, сільради. А дорожники повинні лише утримувати дороги, а не перетворюватися на комунальників, - вважає провідний інженер відділу експлуатаційного утримання доріг Служби Лариса Карпюк. – Доцільно застосовувати штрафи. Проте, наші працівники таких важелів впливу не мають.

Ст. 32 Закону «Про автомобільні дороги» говорить про те, що користувачі автодоріг зобов’язані «не забруднювати проїзну частину та смугу відведення доріг», «не  створювати  своїми  діями  загрози  безпеці дорожнього руху». Проте, за шкоду, заподіяну навколишньому середовищу штрафувати  можуть лише працівники екологічної інспекції та ДАІ. Дорожникам лишається лише прибирати.

- Уся справа в свідомості і менталітеті людей. Ну чому в Білорусі ніхто не кидає сміття на дорогах? – міркує начальник Шполянського райавтодору Олег Варламов. – А в нашому районі ми щотижня вивозимо шестититонний причіп сміття.

Тим часом рівень самосвідомості населення бажає бути кращим. Навіть інформаційні стенди «Дякуємо за чисті узбіччя!», зізнається він, на рівень культури черкащан не вплинули.

Фахівці Служби щовесни моніторять стан узбіч. У кожному районі при  дорозі вони виявляють смітники та цілі звалища. Торік таких ліквідували 39, а на роботи з очищення смуги відведення витратили 3,4 млн грн. Цього року на ці заходи вже використали 148 тис грн. Дорожники зазначають, чим менше жителі смітитимуть – тим більше уваги вони приділятимуть покриттю доріг.

- Прибирання узбіч це не механізований процес, це все робиться руками людей, - наголошує начальник експлуатаційного відділу Служби Геннадій Андреєв. – Звичайно, є погружчики, але пройти 6 тис. км доріг області й підібрати кожен папірець – це дуже складно. Чистота на дорогах – це повага до самих себе. На дорозі треба поводитися так, як у власному дворі.

Нині ж триває роботи із виявлення місць складування сміття. Так, на дорогах Корсунь-Шевченківського району дорожники нарахували більше 10 сміттєзвалищ, на шляхах Золотоніщини – 18 ділянок, Уманщини – 28. За приблизними підрахунками, на цих смітниках складовано від 2 до 10 тонн непотребу, а на Корсунщині утворилося сміттєзвалище з 40 тоннами сміття.

Служба автомобільних доріг у Черкаській області звертається до всіх жителів області та учасників дорожнього руху: залишайте сміття лише у баках, не вивозьте до зупинок та посадок побутовий непотріб.

Небайдужих до проблеми з пропозиціями та зауваженнями Служба просить звертатися за номером 71-45-34 або через форму зворотного зв’язку на сайті ck.ukravtodor.gov.ua, інформує прес-служба установи.

реклама

Коментарі  

 
0 #6 колежанка 31.03.2014 10:06
А я прошу читачів бути стриманішими. Бо дорожники можуть лише те, на що гроші в державі є...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #5 Облавтодор 21.03.2014 12:13
Сергій Болтов може займіться ремонтом доріг а не прибиранням сміття
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Ваня 21.03.2014 12:06
Якщо відсутні мусорні баки або ящики то приврзьте в м.Черкаси роза вул.Шевченка та Чехова, Служба збирає...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 Юля 21.03.2014 11:08
Цитую Вадим:
Люди свиньи ище те.Нужно наконец то ввести штрафы за виброс мусора

Да и ище чтоб штраф бил где-то 5000 грн. за куб,а за бумажку и сигаретуи ище что-то мелкое 300 грн.не меньше, а то не подействует
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Вадим 21.03.2014 02:06
Люди свиньи ище те.Нужно наконец то ввести штрафы за виброс мусора
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #1 Мефодій 21.03.2014 00:35
Дорожники просять черкащан не складувати сміття на узбіччях автошляхів - а я прошу цих .....расів зробіть нормальну дорогу
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100