реклама Делікат

Народний депутат України Леонід Даценко звернувся із депутатським запитом до Кабінету Міністрів із вимогою зупинити будівництво Канівської гідроакумулюючої електростанції та провести повторні громадські слухання з цього приводу у Канівському районі, інформує видання «Дзвін».

Таку заяву депутат мотивує сумнівною екологічною безпекою та великою корупційною складовою.

Нагадаємо, задум збудувати ГАЕС на кручах Дніпра поблизу села Бучак виник ще в Радянському Союзі у 1987 році. У 1991 році на нього було накладено мораторій, який зняли у 1999 році, а з 2006 року влада періодично повертається до необхідності зведення цих потужностей. За інформацією посадовців, ПАТ «Укргідроенерго» проект нібито отримав всі експертизи, в тому числі і міжнародну екологічну. З вересня 2013 року проект ГАЕС знаходиться на погодженні у Кабінеті міністрів. 31 жовтня у Каневі під головуванням міністра енергетики Едуарда Ставицького відбулося виїзне засідання колегії Міненерговугілля. Під час цього заходу пройшла презентація проекту будівництва Канівської гідроакумулюючої електростанції – КГАЕС. Напередодні, 25 жовтня, під час поїздки до Брюсселя Ставицький підписав договір з Європейським інвестиційним банком на відкриття кредитної лінії в розмірі 750 млн. євро на будівництво КГАЕС.

Утім, 30 жовтня на засідання Кабміну було винесено проект добудови КГАЕС, але документ, поданий Міненерговугілля, уряд відхилив. У ряд міністерств документ було подано для перегляду. Схоже, що тут виявилася «корупційна складова», припускає депутат. В останній версії міністерство запропонувало спорудити чотири гідроагрегати станції по 250 МВт, а також верхню водойму, обсягом близько 19 млн кубометрів. На першому етапі – до 2017 року – міністерство хотіло побудувати один агрегат, потужністю 250 МВт. Четвертий планується ввести в дію в 2020 році.

– Вражає нова заявлена вартість давно затвердженого проекту – 11 980 000 000 грн! У перерахунку на євро – близько 1 млрд, – порахував Леонід Даценко.

Для порівняння: у 2007 році уряд затвердив цей же проект, вартістю 4,9 млрд грн, – удвічі дешевше. Так, за цей час відбулася девальвація гривні. Тим не менш, один євро в середині 2007 року коштував приблизно 7 грн. Якщо розділити 4,9 млрд грн на цей курс, вийде 700 млн євро. Разом за шість років один і той же проект подорожчав на 300 млн євро.

ЄБРР і ЄІБ нібито мають профінансувати 70% проекту, решта 30% буде залучено за рахунок урядової програми фінансування великих інфраструктурних об’єктів під державні гарантії.

Загальна  вартість Канівської ГАЕС потужністю 1000 МВт вже оцінюється в 16-17 млрд грн.

Попри постійні скандали і невідповідність цифр у обрахунку вартості об’єкту, Міненерговугілля розраховувало таки розпочати роботи зі спорудження електростанції в першому кварталі 2014 року, і жителі Канева повідомляють, що роботи вже почались, правда, поки що із ремонту офісних приміщень ПАТ «Укргідропроекту» в місті Каневі.

Окрім вказаного, у депутата викликає величезне занепокоєння і екологічна складова проекту. На сесії Канівської районної ради 12 вересня 2013 року присутній головний інженер «Укргідропроекту» зачепив найболючіший аспект будівництва, адже саме до цієї сторони зведення КГАЕС у канівчан збереглося чимало запитань.

За словами гідроенергетиків, у остаточному проекті нібито враховано усі екологічні зауваження. Розмір верхньої водойми зменшено майже удвічі, змінено її компоновку, а її розміщення погоджено із Інститутом археології України, так що всі місцевості, які потребують додаткового археологічного дослідження і мають історичну цінність не буде зачеплено. Станція буде оснащена додатковими затворами, що підвищує її надійність. Що ж до радіоактивних відкладень на дні Канівського водосховища, яке є нижньою водоймою, то їх справді буде збурено. Але фахівці «Укргідропроекту» нібито провели математичне моделювання, згідно з яким радіоактивні поклади на дні водосховища переукладуться перед греблею Канівської ГЕС, коли русло буде остаточно сформовано.

Посадовці проектної організації запевняли жителів містечка, що не постраждають, і унікальні острови у Канівському водосховищі, які стали останнім прихистком на планеті кількох видів червонокнижних рослин та комах. Мовляв, знову ж таки, згідно із математичними моделюваннями, жодного гідроудару по них не передбачається, а хвиля при роботі ГАЕС буде всього 5 сантиметрів.

Утім, канівчани у достовірність тих «математичних моделювань» не дуже вірять, адже знають на власному досвіді, наскільки відрізняється теорія від реальності після введення в експлуатацію таких грандіозних об’єктів, стверджує пан Даценко. Вистачить однієї ГЕС, яка регулярно змиває і топить хвилею відпочивальників. У проекті її будівництва такі «нюанси» навряд чи були обумовлені.

Це підтверджують і фахівці «Укргідропроекту», прямо заявляючи, що не буває будівництв, при яких не порушується екологія. Однак, за їхніми словами, втрати допустимі.

Леонід Даценко наголосив, що активні канівчани ставлять питання і про те, чому гідроенергетики не проводять других громадських слухань, оскільки останні були проведені у 2006 році, коли станція планувалась до будівництва у 2025 році. Після того в Україні було ухвалено нову енергетичну стратегію, змінено плани щодо згортання старих і будівництво нових енергетичних потужностей, тож варто було б провести нові слухання.

Канівчани наголошують, що дали згоду на будівництво ГАЕС у 2025 році, а не в 2014!

Так само без відповіді залишається питання, чому ПАТ «Укргідропроект» так поспішає із цим будівництвом, адже на сьогодні атомні станції перевиробляють електроенергію. Пояснення ж гідроенергетиків, що при переході України на електроенергію, вироблену на вітрових та сонячних електростанціях, необхідно акумулюючі потужності, щоб зняти перепади в мережах, – звучать смішно, наголошує депутат. Адже в Україні не існує стільки сонячних та вітрових електростанцій, які могли б спричинити суттєві перепади електроенергії в енергосистемі.

У зв’язку із цим, народний депутат вимагає повідомити, на якій стадії реалізації знаходиться проект будівництва КГАЕС; надати повні розрахунки потужності та вартості вказаного об’єкту; повідомити, чи проводилось дослідження проекту на наявність «корупційної складової», якщо так, то повідомити про висновки такого дослідження і надати перелік осіб, які були у зв’язку з цим притягнуті до відповідальності; надати відомості про висновки екологічних експертиз, коли і ким вони були проведені, чи є в них відповіді на поставлені канівчанами питання щодо збурення радіоактивного мулу та знищення островів на річці Дніпро; зобов’язати ПАТ «Укргідроенерго» та ПАТ «Укргідропроект» провести повторні громадські слухання щодо будівництва КГАЕС з жителями Канева та Канівського району із залученням незалежних фахівців, представників профільних міністерств, екологічних організацій та народних депутатів, де широко обговорити всі «за» і «проти» цього проекту; заборонити будь-які будівельні роботи до проведення вказаних громадських слухань.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #6 Pro 12.05.2014 16:41
Как мне кажется, в мире уже давно существуют более "читсые", безопасные и экономически выгодные альтернативные источники энергии. А при корректной работе профильных министров, можна выгодно втиснуться в одну или несколько международных програм по инновациям в сфере энергетики.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #5 цікаво 12.05.2014 16:02
поясніть для чого будують гідроакумулюючі станції, проаналізуйте роботу новозбудованої за часів тимошенко дністровської, розкажіть про будівництво попередніх гес у стислі терміни тощо. бо це просто ......
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Loki 26.04.2014 07:55
В природе електроэнэргии больше чем океанской воды и воздуха вместе взятых! Каждому живущему на Земле бесплатно мона тысячелетиями пользоваться. И если до сих пор предпочитают её получение не прямым, а окольными путями, значит кому то это надо. Дэньги все хотят за неё получать, как и за нефть и за газ, которые она играясь может заменить. И плевать им на природу. Ґешефт є ґешефт!((.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 оля 26.04.2014 00:21
Нужна или нет эта ГЭС судить не берусь- не инженер, но когда это горе-недоразумение сует свой нос в инженерное сооружение не имея малейшего понятия о гидравлике,наче ртательной геометрии, сопромате и т.д., чесное слово, хочется по рукам дать и рот кляпом закрыть.Так и будем жить,если очередной просто бумагомаратель будет рассказывать, как корабли стороить и на чем в космос лететь и никакая партия не поможет мозги на место поставить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 О.ЧУПРИНА 25.04.2014 17:38
Будівництво припинити!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #1 незнайка 25.04.2014 16:48
Из СМИ известно что Украина электрогенериру ющими мощностями располагает вдвое больше необходимых потребностей и экспортирует электроэнергию Население вымирает в негазифицирован ных селах а кредит нужно будет отдавать потомкам СБТ нравилось с размахом ОСВАИВАТЬ ВЫДЕЛЕННЫЕ КОШТЫ Билоусову тоже предлагалось строить в Черкассах СМИТТЕСПАЛЮВАЛЬ НЫЙ ЗАВОД ЗА 18 млн - газ же больше некуда девать
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100