Усі звинувачення з боку екоактивістів щодо Державної екологічної інспекції у Черкаській області, викладені у статті від 25 квітня 2014 року на сайті «Прочерк», є необґрунтованими, безпідставними та такими, що не відповідають дійсності. Про це заявляють в Державній екоінспекції в Черкаській області, детально описуючи усі екопроблеми краю.

Нагадаємо, що екологічні активісти звинувачували керівника установи Олега Савіцького в байдужому ставленні до природоохоронних проблем. За декілька днів прес-служба Держекоінспекції надала виданню «Прочерк» відповідь на звинувачення на адресу їхнього керівника:

На території Черкаської області основними джерелами забруднення водних об’єктів залишаються очисні споруди та каналізаційні мережі виробничих управлінь житлово-комунального господарства. Із діючих в області 38 комплексів очисних споруд більше половини потребують реконструкції. У п’яти районах області міські очисні споруди взагалі відсутні. Це Городищенський, Драбівський, Жашківський, Корсунь-Шевченківський та Шполянський райони. У решти районів області очисні споруди працюють неефективно і потребують реконструкції (споруди вичерпали свій технічний резерв, каналізаційні мережі в критичному стані, насоси потребують заміни). Стічні води скидаються в поверхневі водойми із перевищенням допустимих норм по азоту амонійному, нітритам, нітратам, завислим речовинам, БСК, ХСК.

Продовжують забруднюватись скидами неочищених стічних вод водні об’єкти, що відводяться із забудованої території, на якій вони утворилися внаслідок випадання атмосферних опадів, наприклад КП «Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» м. Черкаси. Скид зливових вод з території м. Черкаси через зливову каналізацію скидається без очистки за допомогою 14 колекторів в Кременчуцьке водосховище.

За останні роки, внаслідок зростання забруднення річок стоками промислових підприємств, підприємств комунального господарства та сільськогосподарськими стоками показники якості води в малих річках помітно знизились. Особливу увагу Держекоінспекція у Черкаській області приділяє питанню забруднення не лише р. Дніпро, а й таких річок як Рось, Тясмин, Золотоношка, Гнилий та Гірський Тікич. Найпроблемнішою є ситуація по стану річок Золотоношка та Суха Згарь. Слід відзначити, що складна екологічна ситуація на цій річці викликана незадовільною роботою очисних споруд м. Золотоноша. На даний час очисні споруди обслуговуються Золотоніським КП «Міський водоканал».

Обладнання очисних споруд застаріле, технологія очистки не витримується, внаслідок чого до річок Суха Згарь та Золотоношка потрапляють недостатньо очищені стічні води. Неефективна робота очисних споруд м. Золотоноші призводить час від часу до знищення водних живих ресурсів в р. Золотоношка. Постійно гниюча білкова маса не лише викликає нудотний запах, а й сприяє розвитку умов для виникнення епідемій. Будь-які прояви вищевказаних негативних явищ нами відразу фіксуються та вживаються заходи по їх усуненню.

Враховуючи стабільно складну ситуацію, спеціалістами Держекоінспекції регулярно беруться проби поверхневої води р. Золотоношка та р. Суха Згарь. Починаючи з 2013 року по квітень 2014 року здійснено 20 позапланових перевірок з відбором проб, що свідчить про постійний контроль з боку Держекоінспекції.

П'ять найбільших забруднювачів поверхневих вод Золотоніського району, а саме ПАТ "Продтовари", Золотоніська центральна районна лікарня, ПП "Сільвер Фуд", ДП "Роял Фрут Гарден Іст", ПАТ "Золотоніський маслоробний комбінат" були зобов'язані Держекоінспекцією побудувати власні локальні очисні споруди, які повинні забезпечити очистку стічних вод підприємств перед скидом в міську каналізацію. На даний час три підприємства, а саме ПП "Сільвер Фуд", ДП "Роял Фрут Гарден Іст", ПАТ "Золотоніський маслоробний комбінат", ввели в експлуатацію локальні очисні споруди, які повинні запобігти потраплянню недостатньо очищених стічних вод до каналізаційної мережі, а потім - через очисні споруди м. Золотоноша в річку Суха Згарь. Будівництво останніх двох локальних очисних, знаходиться на стадії завершення.

За даними моніторингу протягом останніх років, незалежно від кліматичних умов і кількості опадів, виникає складна екологічна ситуація щодо якості поверхневих вод річок Золотоношка та Суха Згарь нижче скиду зворотних вод після очистки КП «Міський водоканал». При цьому, показники складу та властивостей проб води річок вище скиду відповідають нормативам з СанПиН № 4630-88.

Проте, при контролі стічних вод після очисних споруд, які обслуговує КП «Міський водоканал» відділом інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції неодноразово виявляються перевищення норм ГДС згідно з СанПин № 4630-88 «Охрана поверхностних вод от загрязнений» приблизно від 3-х до 90 разів.

Останньою перевіркою, що відбулась у квітні поточного року, КП «Міський водоканал» встановлено, що скид стічних вод після очисних споруд в р. Суха Згарь здійснюється без розробленого та погодженого ГДС із перевищенням таких інгредієнтів, як: нафтопродукти, БСК5, азот амонійний, ХСК, нітрити, нітрати, фосфати, сульфати, АПАР, завислі речовини, хлориди. На усунення виявлених порушень виданий припис та до адміністративної відповідальності притягнуто Директора КП «Міський водоканал».

За забруднення р. Суха Згарь недостатньо очищеними стічними водами, що наймовірніше і призвело до загибелі риби в р. Суха Згарь та Золотоношка, розраховані збитки, які склали  – 20706,53 грн.

На початку 2014 року за забруднення р. Суха Згарь недостатньо очищеними стічними водами підприємству нараховані збитки в сумі 8081,07 грн.

Вирішенням проблеми екологічної ситуації, яка склалась у м. Золотоноша є проведення реконструкції очисних споруд повної біологічної очистки. В 2012 році Головним управлінням капітального будівництва обласної державної адміністрації замовлено проектно-кошторисну документацію в проектному інституті «УкрВОДГЕО» м. Харків, яка на даний час пройшла державну експертизу та згідно розпорядження Черкаської ОДА від 27.03.2013 № 89 на реконструкцію очисних споруд м. Золотоноша спрямовано 10441 тис. грн.. Головним розпорядником та замовником робіт визначене Головне управління капітального будівництва обласної державної адміністрації. Згідно проекту «Очисні споруди м. Золотоноша – реконструкція» в березні 2013 року ТОВ «Ресурстехнобуд» Львівська область розпочало аварійно-відновлювальні роботи на очисних спорудах м. Золотоноша.

Станом на 23.04.2014р. закінчена І черга запланованої реконструкції.

Наступна перевірка дотримання вимог природоохоронного законодавства КП "Міський водоканал" запланована Держекоінспекцією у Черкаській області на II квартал 2014 року, відповідно до Плану заходів з виконання покладених на Державну екологічну інспекцію у Черкаській області завдань.

Отже, Державна екологічна інспекція у Черкаській області вживає всіх заходів передбачених діючим законодавством, щодо найпроблемніших водних об‘єктів на території Черкаської області.

Щодо вирубки у Дахнівському лісництві, повідомляємо наступне. Реагуючи на звернення від громади, Держекоінспекцією була проведена позапланова перевірка вимог природоохоронного законодавства на території Дахнівського лісництва на предмет незаконної вирубки. За результатами перевірки складено акт та встановлено, що вказані лісові насадження знаходяться  в постійному користуванні ДП "Черкаське лісове господарство" квартал 22 вид \7\1\ Дахнівського лісництва. У вказаному кварталі проводиться вибіркова санітарна рубка на підставі лісорубного квитка №438573 від 30 січня 2014 року. Лісорубний квиток на проведення вибіркової санітарної рубки виписаний на підставі Плану санітарно-оздоровчих заходів на 2014 рік, затверджений Черкаським обласним управлінням лісового та мисливського господарства.

Згідно лісорубного квитка вибіркова санітарна рубка в кв. 22 вид \7\1\ проводиться на загальній площі 1,5 га та маса деревини, що вирубується становить 42м3 . Кількість дерев, що вирубуються - 73 дерева. Матеріали відводу відповідають вимогам нормативних документів, натурне оформлення лісосіки задовільне.

Отже, Інспекцією в обов‘язковому порядку було відредаговано на звернення, поза увагою не залишається жодна інформація, що надходить поштою, телефоном або факсом, щодо незаконної вирубки у Дахнівському лісництві порушень виявлено не було, матеріали перевірки знаходяться в Держекоінспекції у Черкаській області за адресою м. Черкаси вул. Вернигори 17.

Щодо браконьєрського приладдя у грудні 2013 року, пояснюємо наступне.

Державна екологічна інспекція у Черкаській області у межах своєї компетенції здійснює перевірки вимог природоохоронного законодавства на території Кременчуцького водосховища, спеціалістами ведеться постійний контроль, на меті якого є як і затримання браконьєрів, так і попередження злочинів пов‘язаних з виловом водних живих ресурсів на території області. У користуванні Держекоінспекції знаходиться службовий причал, що по вул. Набережній в районі Дахнівка. Використовується причал виключно у службових цілях та для зберігання матеріальних цінностей, човнів та катерів. Відповідно на території причалу облаштована кімната для зберігання вилучених незаконних знарядь лову (браконьєрських сіток, спінінгів, ятерів тощо), частина яких знищується кожні пів року, а частина знаходиться на відповідному зберіганні до рішення суду, бо саме суд надає оцінку речовим доказам та вирішує їхню подальшу долю (знищення, повернення порушнику, конфіскація). Саме тому на території причалю знаходяться браконьєрські знаряддя, так протягом 2013 року було виявлено та вилучено 256 рибацькі сітки, які в подальшому комісійно були знищені, протягом поточного року станом на 28 квітня вилучено та зберігається 245 рибацьких сіток. Всі речові докази зберігаються не в хаотичному порядку і не розкидані по території причалу, а запаковані і документально оформленні. На кожну кількість сіток складені акти, визначена довжина, розмір вічка, дата та місце їх вилучення. На наступне комісійне знищення заборонених знарядь лову обов‘язково буде запрошено представника від вашого інтернет видання.

До повноважень Державної екологічної інспекції входять виявлення та фіксування порушень, надання розпорядчих документів на їх усунення, притягнення до адміністративної відповідальності та розрахунок збитків.

Про це інформує прес-служба Держекоінспекції в Черкаській області.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #6 Местный 07.05.2014 23:03
Черкассы реально облысели, рубят все деревья подряд, просто ....... от наглости и никому нет дела, тем более Держекоинспекци и...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #5 Знайка 03.05.2014 16:18
Коменты здесь пишут особы которые не способны на большее чем сбор сплетен и и их распространение . Поэтому когда кто-то работает и еще результативно , их Душит чувство Зависти!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #4 Зелений 29.04.2014 22:30
Ну от скажіть, навіщо цьому чиновнику погони? Адже Держекоінспекці я є суто цивільною установою. Цікаво, а лампаси цей "генерал" також має?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 Гриша 29.04.2014 18:40
Часіки скільки коштують? Тон 20 риби!...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Гриша 29.04.2014 18:38
А кого затримували за бракон,ерство? А хто кришуе бракон,ерів? А кому зносять інспектора гроші? А чий стоїть об,ект на воді з порушенням всіх норм? А чому він ще на роботі?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 незнайка 29.04.2014 18:12
Пресс-секретарю не зря зарплату платят Сравнивать есть с чем напр прокуратура
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100