Про порядок добровільного об’єднання територіальних громад, що нині ініціює український уряд, говорив на вчорашній обласній колегії директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Сергій Пасічник.

– По-суті, ініціаторами об’єднання можуть бути три суб’єкти: це голова, третина депутатів або члени територіальної громади, які подають пропозицію і перелік, які територіальні громади мають бути поєднані, місцезнаходження органів місцевого самоврядування, найменування громади. Протягом 30 днів пропозиція вивчається, обговорюється, потім мають відбутися погодження громадами і делегування представника громади до робочої групи, – розповів Пасічник.

За його словами, рішення про об’єднання громад повинно вміщувати інтереси всіх громад.

– Закон виписаний для тих громад, які готові до змін. Ті, що не готові до змін, можуть певний час подивитися, як це відбуватиметься в сусідніх громадах, аби зрозуміти принцип дії. Особливості функціонування об’єднаних громад. Насамперед слід зазначити, що нинішні керівні органи здійснюють свою функцію до того часу, поки не буде обрано керівні органи вже об’єднаних громад. Бюджети громад так само виконуватимуться окремо, поки не буде закінчено бюджетний період і до того поки не буде набране чинності рішення про об’єднання громади забороняється розпоряджатися майном. Коли відбулося об’єднання, відбувається обрання нових органів, ради, виконавчого органу, голів та старост. Ну і враховуючи заплановані вибори місцевих органів влади, бажано було б, щоб цей процес відбувся до дня виборів, щоб на них ми прийшли з новими громадами, – роз’яснив Пасічник.

Як приклад, голова ОДА Юрій Ткаченко розповів про Київську область, де є приклад такого об’єднання. І дав завдання підлеглим підготувати поїздку в сусідню область, щоб подивитися на об’єднання. Також Ткаченко дав доручення підлеглим попрацювати з територіальними громадами в районах, щоб там як і в Маньківському районі активно розпочався розгляд програми об’єднання.

Нагадаємо, 5 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про добровільні об’єднання територіальних громад».

Як ідеться у пояснювальній записці, необхідність розроблення цього проекту Закону зумовлена суперечливістю положень статті 6 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", відсутністю процедури об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст.

Метою проекту Закону є встановлення порядку об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст та надання державної підтримки об’єднаним територіальним громадам.

За прогнозом розробників цього документу, "реалізація положень законопроекту дасть змогу: сформувати спроможні, самодостатні територіальні громади, які б володіли відповідними матеріальними, фінансовими ресурсами, територією та об'єктами соціальної інфраструктури, необхідними для ефективного виконання покладених на їхні органи місцевого самоврядування завдань та функцій".

З повним текстом Закону можна ознайомитись тут.

реклама

Коментарі  

 
+4 #1 Тетяна 27.02.2015 10:59
Та чого там мєлочитись? Давайте, нехай вже в США поїдуть. Там теж люди досвідченні. Та поїдуть так місяців десь на два-три. Та за рахунок платників податків. Ото досвіду наберуться!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100