Ціни теж пішли на спад. У цьому особисто переконався очільник області. Юрій Ткаченко побував на гуртовій базі, що в Південно-західному районі обласного центру.


На складах тут повно товарів, цінники теж різняться від минулотижневих. Тоді в магазинах стрімко здорожчали харчі. Так, курятина та свинина в середньому додали в ціні на третину, яловичина – на 41 %. Цукор і деякі крупи здорожчали подекуди в півтора разу, як рівняти до минулого року.


– Покупці самі створили цей ажіотаж, коли долар пішов угору, а відтак виник дефіцит, – пояснює голова профспілки підприємців бази ОПС Сергій Діденко. – Виробники просто не встигали за попитом. А дехто ще й притримував свій товар. Словом, спекуляції. Далі ціни так стрімко підвищуватися не будуть. Приводів для паніки немає.

Навпаки, наголошує підприємець, зараз щодня «ажіотажні» товари вже втрачають у ціні по півгривні. І запасів продовольства на Черкащині вдосталь.

– Цукру в області маємо 8-місячний запас, – зауважує голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Продовольчої пшениці – понад 360 тис. тонн. Гречки теж удосталь, як і овочів, яких вистачить до нового врожаю. Із виробництва м’яса наша область узагалі серед провідних в Україні. Водночас мене турбує зниження закупівельної спроможності населення. Товари в магазинах дорожчають, а пенсія зросла на 4%, заробітна плата – на 5%. Це питання потребує вирішення на рівні держави.

На думку очільника області, запобігати таким закупівельним кризам не варто адміністративно, як це було досі. Лише ринковим шляхом. Мовляв, є попит на ринку – його треба забезпечувати. Як бракує товарів власного виробництва, то слід їх імпортувати за ціною, яка збалансувала би ринок.

– Зараз спрацював і Держрезерв, – пояснює Юрій Ткаченко. – Великі торговельні мережі отримали звідти цукор – і пішов ціновий спад. Аналогічно можна було би зробити й щодо борошна та круп. Тобто в таких випадках регуляторами цін найперше мають бути Мінекономіки та Держрезерв. Вони повинні аналізувати ринок і задіювати механізми, щоби його стабілізувати за потреби.

 


Про це інформує прес-служба ОДА.

реклама

Коментарі  

 
+2 #7 федор принципиальный 04.03.2015 23:14
ткаченко в своих лавках,потирает от удовольствия руки,нагрел на залежалых товарах черкащан-лохов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #6 CWOJAK 04.03.2015 18:20
Якщо вища ціна-то має більший податок(з проданого).Тобто місто мало би отримати прибуток. Де він?Невже все пішло тільки торгівцям7 Це класика-дорожче продаєш- платиш більший податок.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #5 ПС 04.03.2015 17:09
Згідно з наявною інформацією, деякі торгові мережі необдумано використовують певні маркетингові ходи, щоб продати товар, що, своєю чергою, призводить до виникнення паніки серед громадян, викликаної нестабільною ситуацією на валютному ринку.
У цій ситуації необхідний виважений підхід, зокрема з боку влади. Зараз в області немає і надалі не передбачають проблем із наявністю продуктів.Але є помилка контролюючих органів під керівництвом ОДА, які живують по старим натоптаним схемам.Не вони керують ситуацією, а ситуація керує ними.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Вжесь 04.03.2015 15:30
Якби пан Ткаченко ще й конкретно вказав де в Черкасах підвищилася зарплата, хоча б на 5 процентів. І чому не сказано на скільки процентів подорожчали продовольчі та промислові товари на Черкащині?Скількох людей зачепило підвищення зарплат в Черкасах- це вже і до Одарича питання?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #3 Вжесь 04.03.2015 12:42
Ніхто нічого не втратив. Хто купив продукти по старих цінах, то щось заощадив на майбутнє, наприклад на газ, А хто не купив , буде платити по новому і нічого не заощадив. А пенсії і зарплати в Україні завмерли. Ну і хто в виграші крім торгашів???????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #2 стабилизец 04.03.2015 11:13
И хто ответил за прытрымання и спекуляцию ? Это типа, если завтра война, то перекупов как куркулей трясти придется. Ну и народ, пока не облапошат друг друга, не уснут.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #1 varvar 04.03.2015 10:32
ага, всі спрацювали, а люди втратили голову та гроші :(
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100