реклама

реклама

У Черкаському медичному коледжі поновлюють підготовку спеціальних фельдшерів для армії, інформує «Радіо Свобода».

Майбутніх студентів – і хлопців, і дівчат – відбирають із дев'ятикласників. Керівництво закладу зауважує, що до групи зараховуватимуть за результатами вступних іспитів і за станом здоров’я.

У Черкаському медичному коледжі спеціальних фельдшерів для армії готували ще за колишнього Радянського Союзу. За кілька років після здобуття Україною незалежності спеціальність закрили. Та зважаючи на військові дії на Донбасі з нового навчального року в закладі поновлюють підготовку спецфельдшерів для Збройних Сил.

14-річний Руслан Русенко весь дев’ятий клас готувався до вступу до медичного коледжу. Планував стати фельдшером і коли дізнався про відкриття вужчої спеціальності, із батьками вирішив подавати документи саме на неї.

– Хтось повинен іти на війну як лікар. Зараз туди йдуть звичайні лікарі, а військові фельдшери – це спеціально підготовлені. Тому там такі, як я, потрібні. Я гадаю, що буде поглиблене навчання і фізична підготовка, мабуть, – говорить хлопець.

Навчання триватиме чотири роки, по закінченню яких випускники отримають диплом молодшого спеціаліста. Зараховуватимуть на фах не лише за результатами вступних іспитів, але й за станом здоров’я.

– Будуть окремі сформовані групи, у яких уже буде військова дисципліна, які приходитимуть у формі, які даватимуть рапорт, яких виховуватимуть як військових. Взагалі-то ми готуємо хлопців і раніше готували тільки хлопців, але якщо хтось забажає із дівчат – ми не заперечуємо. Але потрібно мати хороше здоров’я і те, чого зараз не роблять наші батьки, – повинні бути всі щеплення. Бо різні умови. І це будуть ті діти, які виконуватимуть навантаження, які вимагає ця спеціальність, – говорить директор медичного коледжу Інна Губенко.

За роки перерви у підготовці фельдшерів для армії заклад втратив значну частину матеріально-технічної бази, необхідної для цієї спеціальності, продовжує директор. Тому медколедж співпрацюватиме з Черкаським інститутом пожежної безпеки.

– Вони мають медичну частину на 20 ліжок – це якраз є де відпрацьовувати вміння і навички. Вони мають прекрасну матеріально-технічну базу – тири, тренувальні майданчики. І головне – вони мають кадровий потенціал, який навчить не медицині, а дисциплінам, які на сьогодні вкрай необхідні. Натомість вони використовуватимуть нашу медичну базу, – говорить Інна Губенко.

У департаменті охорони здоров'я Черкаської ОДА також обіцяють надати матеріально-технічну базу для підготовки спецфельдшерів.

– У нас є заклад «Центр екстреної медичної допомоги». На його базі працює навчально-тренінговий центр, де проводили схожі навчання з надання першої медичної допомоги для бійців батальйону «Черкаси». Там є приміщення, є фахівці, є наочності. От всі ці ресурси будуть готові для того, щоб допомогти майбутнім студентам опанувати цей фах, – говорить прес-секретар департаменту Ірина Гришко.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+10 #2 Таки да 29.07.2015 19:53
Знаючи любов до хабарив у керивництва коледжу можна привитати их з жнивами
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #1 бульба 29.07.2015 19:18
Незрозуміло й страшно. Тобто якщо термін навчання 4 роки то воювати ми не плануємо закінчувати ??? Чи то ляпнули не думаючи чи то люди вже миру не хотять ????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100