реклама

реклама

ПАТ «Дашуківські бентоніти» – провідний виробник продукції з бентонітових та палигорськітових глин в України, що знаходиться на Лисянщині, може отримати потужну інвестиційну підтримку.

Сучасна технологічна база ПАТ «Дашуківські бентоніти» дозволяє виробляти широкий спектр високоякісної бентонітової продукції. Сьогодні номенклатура виробленої продукції орієнтована на металургійний, нафто-газодобувний, машинобудівний сектора, а так само на технології цивільного будівництва і споживчий сектор. Партнерами підприємства є понад 200 великих промислових підприємств України, Росії, Білорусії, Словаччини та Польщі, пише "Про головне".


Проте сьогодні воно на межі банкрутства, запевняє акціонер ПАТ «Дашуківські бентоніти» Володимир Масюк:

– Насьогодні підприємство фактично є банкрутом. Сума боргу становить 70 млн. гривень. Наприкінці 90-х років контрольний пакет акцій комбінату опинився в руках «Торгової компанії», яка перетворила комбінат на «дійну корову». З 2011 року комбінат стали планомірно доводити до банкрутства і 2014 рік комбінат закінчив із збитками більше 20 млн. гривень. Комбінат постійно перебував у заставі в різних банках, кредитні ресурси через нього проходили транзитом і йшли незрозуміло куди. Витрати за відсотками та погашення кредиту включалися в собівартість продукції, ціна якої ставала неконкурентоспроможною. Україна з експортера бентонітової продукції перетворилася на імпортера, і це за умови, що Черкаське родовище найбільше в Європі, – каже він, – Тому, коли ми дізналися, що банк шукає покупця на майновий комплекс ПАТ «Дашуківські бентоніти», було прийнято рішення його викупити і врятувати комбінат від заготівельників металобрухту.


Для цього акціонери звернулися до інвестора: Майкла Байєра, власника фонду «Forrester Consulting Ltd».

— У світі є чимало родовищ бентонітових глин, але вони всі дуже різні за своїми фізико-хімічними властивостями, і для створення якісного продукту часто необхідно комбінувати глини з різних родовищ. Ми вже маємо бентонітові родовища за межами України, але бентонітові глини Черкаського родовища добре доповнюють за своїми властивостями інші глини. Також Черкаське родовище має вдале географічне положення, – пояснив свій інтерес він, – Важливим моментом у виборі України було те, що ми маємо тут партнера: пана Володимира Масюка. Адже він будь-який бізнес-проект в першу чергу приміряє до рідної Черкащини, де він виріс, і яку вважає своєю малою Батьківщиною. Він зі своїм сином Олександром відповідає за українську частину спільного проекту.

За підтримкою містер Майкл звернуся до обласної влади. Директор Департаменту інвестиційно-інноваційної політики та зовнішньоекономічних зв’язків Черкаської обласної державної адміністрації Віталій Хвиля запевнив інвестора, що влада надасть максимальну підтримку його ініціативам.


— Якщо підприємство не працює, або працює не в повній мірі – це нас не задовольняє. Бо це відсутність робочих місць для місцевого населення, податків та відсутність розвитку тих територій, де знаходиться підприємство. Обласна влада надасть усю необхідну підтримку,  – заявив Віталій Володимирович.

Інвестор відзначив те, що акціонери ПАТ «Дашуківські бентоніти» вже більше 20 років забезпечували виробництво і збут до 70% випущеної комбінатом продукції.

Стан кар’єра і технічний стан обладнання ще необхідно ретельно вивчати, проте вже зараз очевидна необхідність в технічному переоснащенні, на яке протягом року заплановано інвестувати близько 5 млн. доларів. Це дозволить у декілька разів збільшити виробництво і розширить асортимент продукції, і, відповідно, збільшить податки та перетворить Україну з імпортера на експортера бентонітової продукції.

Cтосовно робочих місць Майкл Байєр заявив, що кваліфіковані кадри у будь-якому разідоведеться готувати. Він запевнив, що спеціалістів з-за кордону привозити не планується.

На запитання щодо конкретних вкладень інвестор відповів:

— Ми плануємо значні інвестиції в комплексне використання розкривних глин, які зараз йдуть у відвали, але про це поки говорити рано.

Додамо, що черкаське родовище бентонітових глин, відкрите у 1953 році, є унікальним: тут зосереджено 90% всіх українських покладів глин, що готові до промислового використання. Цих запасів вистачить на сотні років Промислова потужність заводу становить 220 тисяч тонн на рік готової бентонітової продукції, яка використовується у нафтодобувній, газодобувній, машинобудівній, металургійній галузях, а також у цивільному будівництві.

реклама

Коментарі  

 
+4 #1 ЛВВ 22.08.2015 10:05
Нехай все зробиться, як планується.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100