реклама

реклама

Сьогодні у черкаському музеї "Кобзаря" вшанували пам'ять відомого українського письменника, дисидента Євгена Сверстюка.

На захід запросили гостей із Києва – сучасників Євгена Олександровича. Вшанувати пам'ять свого духовного побратима і визначного письменника приїхали автор і виконавиця співаної поезії Олена Голуб, публіцист та історик дисидентського руху Василь Овсієнко і священик Валерій Копійка.

Виставка, підготовлена працівниками музею, включала особисті речі Євгена Сверстюка – його книги, записники, сорочка та інші.

- Пан Євген не йшов на компроміс. Він був тим, хто у своєму прямостоянні доводив, що честь, правда, світло – це не абстрактні речі, а речі реальні, за які треба не просто агітувати, а за які треба боротися. Він сам говорив: «Моя чаша гірка, але я не сподівався на іншу і не хотів би іншої». Я був для пана Євгена духівником, але, мабуть, я більше від нього брав духовних знань, ніж він - говорить священик Валерій Копійка.

Василь Овсієнко, який також багато часу проводив із Євгеном Сверстюком, згадав радянське минуле.

- Я в радянські часи мав статус «особливо небезпечного рецидивіста». Пан Євген такого статусу не мав, але також був засуджений у 1962 році. Мав 7 років ув’язнення і 5 років заслання. Все це він сумлінно відбув.

Також пан Василь додав, що його товариш Євген Сверстюк не боявся смерті, бо був праведником.

- Він усюди наводив лад, усюди встигав. Він буде сучасником і для наступних поколінь.

Виконавиця співаної поезії Олена Голуб також говорила теплі слова про Євгена Олександровича та виконала кілька поезій, присвячених йому.

Євген Сверстюк помер 1 грудня минулого року. Він був відомим мислителем, філософом, громадським діячем, а також засновником та незмінним редактором газети «Наша віра». Із Черкащиною його пов’язує дружба з Василем Симоненком.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100