реклама

реклама

Цьогорічний 5-й черкаський фестиваль кам’яних скульптур «Живий камінь», що традиційно розпочався зі «Співочих вечорів», очевидно, запам’ятається поєднуванням непоєднуваного. Адже на співочий вечір, який через брак фінансування цього року пройшов всього один, були запрошені такі протилежні за змістом і формою творчі особистості як Євген Сверстюк та Микита Джигурда. І це відчувалося по аудиторії: одні стоячи і з пошаною зустріли виступ Євгена Сверстюка, а потім тихенько пішли з концерту Джигурди. Інші ж з неприхованою радістю і свистом провели шістдесятника зі сцени, а тоді натхненним ревом зустріли хард-рок-гурт «Сад» і епатажного актора і співака Микиту Джигурду.


Однак почалося все з невеликих прес-конференцій, що дали гості свята. Так, Микита Джигурда порушив перед журналістами релігійну тематику. Він пояснив, що називає себе «новоязичником космічного хреста, де Христос не персоналія, а інформаційно-енергетичний нестерильний прилад, що знаходиться енергетично в кожному з нас».

Директор КП «Дирекція парків» та депутат міськради Олександр Радуцький зосереджено знімав Джигурду на відео

Директор КП «Дирекція парків» та депутат міськради Олександр Радуцький зосереджено знімав Джигурду на відео


Оскільки проти такого твердження журналісти були безсилі, то вони перейшли на запитання по шевченківській тематиці. Нагадаємо, що саме образи з мистецької Шевченкової творчості втілюватимуть скульптори протягом місяця в камені на алеї парку 50-річчя.

Микита Джигурда зауважив, що для нього Тарас Шевченко як «старозаповітний фундамент». «Тарас Шевченко – це для мене Старий заповіт, тобто, Мойсей. Шевченко – це основа. У ньому ви можете знайти все, що завгодно – і біль, і радість, і надію, і мрію, і язичницьке коріння, – каже він. – Коли вокаліст гурту «Сад» Сергій показав, що вони роблять із віршами Шевченка, я зрозумів, що це колосальний синтез класики – тобто, класика Шевченка і класики хард-року».

Виявилося, що Джигурда з гуртом «Сад» приїхав до Черкас з такою собі репетицією програми на тему Шевченка. Остаточну програму від музикантів можна буде побачити у 2014 році.Вони запевнили, що це не розважальне шоу, а серйозна програма, яка розповідатиме про велич українського духу.

Хриплого Джигурду змінив тихий Сверстюк. Він презентував свою книгу «Шевченко понад часом», зазначивши, що в ній він відходить від стандартного образу Кобзаря, а намагається більш глибоко розкрити його.


– Нинішній світ по своєму інтерпретує класику, інколи навіть неадекватно. Це ж книга про Шевченка, якого пробували зробити атеїстом, революціонером, агітатором і всім тим, хто був потрібен владі. Але насправді Шевченко є вічним духом України, який був у всіх співцях-кобзарях і буде. Шевченко – це поет над плином вічності. Для мене Шевченко – апостол, – зазначив Євген Сверстюк.

Останні 45 примірників презентованої книги сюди ж, до літнього кінотеатру привіз підприємець Володимир Дядик. Шанувальники праці Євгена Сверстюкамали можливість прямо біля столика отримати автограф автора книги.

На початку концерту режисер, один з організаторів фестивалю Сергій Проскурня представив скульпторів, які почали роботу над Шевченковими образами.

 

Отже, цьогоріч камінь тешуть:

черкащанин Микола Дзецина, який минулого року здобув приз глядацьких симпатій. Він творитиме образ «Вмираючий гладіатор»;

скульптор з Моринець Юрій Олійник (молодший), який вже брав участь у фестивалях «Живий камінь», «Древляндія» та «КриЖталь» (фестиваль льодових скульптур) втілюватиме в камені образ Катерини;

черкащани Антон Панасюк і Роман Турецький втілюватимуть образ Робінзона Крузо;

учасник черкаських фестивалів, художник і скульптор Віталій Дахівник з Золотоноші творитиме композицію за Шевченковою «Селянською родиною»;

киянин Валентин Дановський створюватиме образ «Циганки-ворожки»;

скульптор зі Львова Андрій Дацько творитиме образ «Король Лір»;

черкащанин Іван Лавріненко творитиме з каменю Діогена;

черкащанин Віктор Крючков зображатиме самого Тараса Шевченка;

Юрій Олійник (старший) та Микола Теліженко творитимуть образ бандуриста;

черкащанин Іван Фізер працюватиме над твором «Казашка».

Усі одинадцять скульпторів вийшли на сцену у вишиванках і сказали декілька слів про свої майбутні творіння.

Після цього перед черкащанками виступив лауреат Шевченківської премії Євген Сверстюк. Частина глядачів зустріла поважного гостя оплесками стоячи. Він зауважив, що Черкаси для нього пов’язані з тією епохою, яку більшість присутніх не пам’ятає: це епоха Василя Симоненка…

– Я був у нього кілька разів. Був на його похоронах. Взагалі для мене найближчими були два Василі: Симоненко і Стус, – сказав Євген Сверстюк.


Він пригадав їхні творчі вечори, які псували своєю присутністю «кегебісти». Взагалі промова Євгена Сверстюка була патріотичною і глибокою. Окремо він пригадав про нинішню ситуацію з українською мовою.

Однак черкаська аудиторія, яка в більшості складалася з молоді, що прийшла послухати рок, а не про «кегебістів», з якими їм, слава богу, не доводиться нині спілкуватися, нетерпляче аплодувала і свистіла. Сверстюк прочитав свій вірш про Шевченка і пішов зі сцени.

Коли ж на сцену у чорній вишиванці вийшов Микита Джигурда, молодь схвально зааплодувала.


Співак почав співати, зрідка підглядаючи в аркуші з текстом віршів Шевченка. Інколи здавалося, що він хоче викликати духа Шевченка, так натхнення Джигурда махав руками і трясся всім тілом. Потім він став обливати публіку водою з пляшки. Все більше молоді збирається під сценою. Багато осіб знімають Микиту Джигурду на мобільні телефони і фотоапарати.



Після концерту Джигурда терпляче роздавав автографи, для яких за 10 гривеньшанувальники могли придбати його світлину.


реклама

Коментарі  

 
0 #4 Лесь 11.08.2012 08:46
Шевченко выдал назло мертвым и живым бендерам и евроинтегратора м в предисловии к «Гайдамакам»: «Нехай житом-пшеницею, як золотом покрита, НЕ РОЗМЕЖОВАНОЮ останеться навіки од моря і до моря слав’янська земля». три четверти произведений Шевченко написаны по-русски! Шевченко — это русский прозаик. Даже свой дневник он вел не на наречии родного села, а на языке империи, общерусском языке.
ЗА ПОЭМУ "ЕРЕТИК", ТАРАС ШЕВЧЕНКО БЫЛ ОФИЦИАЛЬНО ПРОКЛЯТ КАТОЛИЧЕСКОЙ ЦЕРКОВЬЮ, А ЕГО ПРОИЗВЕДЕНИЯ БЫЛИ ПУБЛИЧНО СОЖЖЕНЫ В ВАТИКАНЕ НА ВАТИКАНСКОМ ХОЛМЕ В 1845г..... То есть, В ВАТИКАНЕ СОЖЖЕНЫ БЫЛИ ВСЕ ЕГО СТИХИ, И КОБЗАРЬ В ТОМ ЧИСЛЕ....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #3 Кацап 07.08.2012 20:56
Борода из ваты п...... горбатый
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Кирилл 06.08.2012 20:37
Чубака))))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Гость 06.08.2012 12:07
Россия хоть отдохнет от .......рка.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100