Побувавши в Черкасах, рідному місті Юрія Іллєнка, актор, співак та шоумен Микита Джигурда розповів черкасцям про спільну роботу з ним, інформує «Газета по-українськи».

«Юрій Іллєнко геніальний режисер, який, звичайно, як і багато геніїв не був визнаним за життя. Він не думав як сподобатись, а робив фільм, тому що вважав цю справу правильною Він робив фільм про Мазепу. І так він потрапив між молот і ковадло», - каже Микита Борисович.

Саме у фільмі Іллєнка «Молитва за гетьмана Мазепу» (2002) Джигурда грав роль шведського короля Карла XII.

«Він зробив фільм, який дискутивний і для українців, а тим паче для росіян, які вважають Івана Мазепу зрадником. Він показав ті підстави, і різні перекручення. Фільм і називається «Молитва за гетьмана Мазепу», тобто він прощав і взагалі співав славу Мазепі, як першому правителю, який хотів, щоб ця земля ні від кого не залежала. Зрозуміло, що це не сприйняла Москва та й, навіть, Україна. І це для нього було трагедією. Він розраховував, що потім почне знімати філософську притчу про друге пришестя Христа «Агні і Агасфер». Я в цьому фільмі мав грати одночасно чотири ролі», - каже Джигурда.

«Не вистачило лише трохи. В Берліні на кінофестивалі фільм придбали 9 країн. Треба було лише осучаснити звук. Для цього не вистачало 100 тис. дол. Два мільйони було вже витрачено, а сто тисяч не вистачало. Аби стрічку придбали проект би окупився. Але політична ситуація склалась так, що Богдана Ступку прибрали з міністерства культури і було не до мистецтва. Проект розвалився. І це підірвало Юрія Іллєнка. А він один із небагатьох українців, чи не єдиний, лауреат Канського фестивалю за фільм «Білий птах з чорною ознакою», – розповів Микита. Проект «Агні і Агасфер» так і не було завершено. 15 червня 2010 року Юрй Іллєнко помер.

«Це людина, яка не йшла на компроміси і від цього в якийсь момент і згоріла», - резюмував актор.

Варто зазначити, що фільм «Молитва за гетьмана Мазепу» був не рекомендований для показу в Росії міністром культури РФ Михайлом Швидким. В Україні також не було жодного показу на телебаченні. Стрічку не випущено на відео і не продано за кордон.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100