реклама

реклама

Місто Золотоноша готове до того, щоб саме з нього розпочалося реформування охорони здоров’я області, – наголосив у коментарі «Прочерку» Золотоніський міський голова Віталій Войцехівський.

– Про те, що наш край може стати пілотним проектом у підвищенні ефективності медичної галузі, йшлося наприкінці листопада під час колегії департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, в якій брав участь і заступник міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський, – нагадав Віталій Олександрович. – Вже є попередні розрахунки. Після цієї колегії заступник міністра побував у нашому місті, ознайомився з роботою Золотоніської центральної районної лікарні. 1 грудня під час сесії міськради ми порадилися з депутатами й дійшли до попереднього висновку, що запровадження пілотного проекту піде на користь нашому місту. Докладніше це питання вивчатиме створена радою робоча група.

Віталій Олександрович наголосив, що йдеться не про реформування заради реформування, а про «лікування» самої медичної галузі.

– Без реформ змінити Україну неможливо, – зауважив Войцехівський. – А тому Золотоніська міська рада готова до їх проведення і в інших галузях, але за умови, якщо вони є перспективними і принесуть справжню користь суспільству. Зокрема, золотонісцям.

Суть реформи, яку може бути проведено на Золотоніщині, «Прочерку» пояснив радник голови облдержадміністрації з питань охорони здоров’я Ігор Фесун.

– Фахівці з групи «Рух реформ», яка свого часу займалася реформуванням системи «швидкої допомоги», проаналізували стан закладів охорони здоров’я Золотоноші та району. Наголошую: зробили це безкоштовно! – сказав Ігор Анатолійович. – Зробили висновки: в певній амбулаторії бракує ставки лікаря (фельдшера, медсестри), а в іншому закладі – навпаки таких-то фахівців більше, ніж необхідно. Крім того, проаналізували оснащення медицини (від транспорту до медобладнання) – по кожному закладу, кожному кабінету: що там повинно бути, що є й чого немає. Все звірено з нормативно-правовими документами. Виходячи з того, що є на сьогодні, розробляється поетапний план реформування медицини району та міста: модернізація обладнання, доукомплектація штату тощо. На цю реформу планується залучити з різних бюджетів і фондів (в тому числі й грантових) до 25 мільйонів гривень.

Реформування передбачає створення на Золотоніщині центру первинної медико-санітарної допомоги (із включенням до нього поліклінік, амбулаторій, ФАПів), реорганізацію центральної райлікарні в територіальне медичне об’єднання або медичне підприємство (останній варіант пропонує Міністерство). Наразі розробляються варіанти й деталі, а останнє слово буде за депутатами міста і району (районна лікарня фінансується з обох бюджетів). Якщо місто – однозначно «за», то район – вагається.

– Поки що я не бачив пілотного проекту, – сказав у коментарі «Прочерку» голова районної ради Валерій Саранча. – В чому він полягатиме, крім створення центру первинної медико-санітарної допомоги? Які конкретно кошти використовуватимуться? Треба побачити проект. Але, думаю, коли ми його побачимо, то будемо «за».

Як зазначив Ігор Фесун, Золотоніщину обрано через те, що вона має дуже вигідне для проведення пілотного проекту розташування: близько до Черкас і Києва. Крім того на користь Золотоноші говорить наявність ще двох лівобережних районів Черкащини, на які можна згодом поширити набутий досвід. Але якщо на Золотоніщині на реформу не погодяться, область має ще декілька «запасних варіантів». А поки що планується поїздка представницької черкаської делегації на Вінниччину для вивчення досвіду – там реформу охорони здоров’я вже проведено.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-5 #8 Гість. 13.12.2015 21:34
Судячи по кількості мінусів коментам . які критично висловились про І. Фесуна,ці мінуси явно заказні.Скільки читаю коменти на Прочерку, такого ще не було.Причому на більш актуальні теми.А тут якийсь радник.Явно перестарались
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-14 #7 Гість. 13.12.2015 00:04
Цитую Відділ кадрів:
А ви, "чорнобаївський гість", зайдіть будь-ласка до відділу кадрів та особисто переконайтеся що радник Фесун І.А. має вищу освіту. Розпускати плітки не дуже хороший початок політичної карьери.

Прошу мне вибачити. Але я чув про лікаря Фесуна Анатолія Івановича. Поважана була людина.А про лікаря Фесун Игоря Анатолієвича не чув. Отож якщо радник не фахівець, то що він може порадити? Який мед виш він закінчив? Крім того , я знаю думки про нього людей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-17 #6 оксана 12.12.2015 22:49
фесун нак...в грошей у чорнобаї,тепер і в золотоноші хоче,базу на дніпрі купив,машину,це за зарплату фельдшера?і волонтером був мабуть там мало можна взяти,ніяк місця не нагріє
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #5 Золотоноша 11.12.2015 17:42
Цитую Чорнобай:
Хочите завалити справу, довірте її Фесуну.Завале 100%.

І яку ж справу завалив Фесун? Назвіть хоч одну! :P Скільки можна базікати та обливати брудом, та ще й під псевдонимом.Та ще й під псевдо Чорнобай, та Гість, хоч і пишуть з одного адресу. :-x Ви хоч сенс статті вловили, "правдолюби" ви наші.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #4 Читач 11.12.2015 16:00
А в чому ж новація? Наскільки я розумію ця модель реформування була запропонована ще в 2010р. радником Януковича В.Ф. Акімовою,почала активно впроваджуватись і була піддана нищівній критиці, а тепер знову просувається? Щось незрозуміло, а де ж реформа фінансової складової, як фундаменту будь якої системи?Кращих механізмів функціонування медицини (принципи стахової медицини) введених Бісмарком більше 100р. назад цивілізований світ не винайшов, а в Золотоноші буде диво на фундаменті медицини Семашка? Просто смішно!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #3 Відділ кадрів 11.12.2015 13:12
А ви, "чорнобаївський гість", зайдіть будь-ласка до відділу кадрів та особисто переконайтеся що радник Фесун І.А. має вищу освіту. Розпускати плітки не дуже хороший початок політичної карьери.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-31 #2 Гість. 11.12.2015 10:49
радник голови з питань охорони здоров"я І .Фесун. Наскільки я знаю він фельдшер. Чому він без вишу став радником по охороні здоров"я?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-33 #1 Чорнобай 11.12.2015 10:18
Хочите завалити справу, довірте її Фесуну.Завале 100%.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100