реклама

реклама

З 18 по 22 травня у село Свидівок на Черкащині з’їхалися 62 активні школярі з 30 сіл України. Всі вони – учасники програми неформальної освіти «Майстерня сільських ініціатив». Протягом року юні активісти й активістки пройшли навчання на серії семінарів і реалізували суспільно корисну ініціативу у своєму селі.

20 травня в Черкасах у приміщенні колишнього кінотеатру «Салют» вони представили ці  ініціативи в рамках відкритої презентації «Сільський Голівуд: сценарії позитивних змін». Школярі не лише розповідали гостям заходу про свої здобутки, але і пропонували майстер-класи з оріґамі, квілінгу, бісероплетіння, грати у футбол пальцями, дивитися власноруч зняте та змонтоване відео та багато іншого.

Під час участі в програмі школярі створювали спортивні та дитячі майданчики, організовували спортивні турніри та майстер-класи, розфарбовували зупинки, чистили природні джерела, дарували друге життя використаному пластику, знімали фільми про історію села і робили ще багато потрібних ініціатив – разом реалізували понад 40 проектів. Ось які ініціативи втілили школярі з Черкаської області:

Ірина Косян, Денис Марченко та Марина Костенко з села Головківка створили спортивний майданчик у селі. Антон Ананченко та Женя Дубова з Медведівки обладнали майданчик, який створив випускник тогорічної програми, турніками для воркауту і лавочками.

Воробкало Валя та Коротка Діана з села Леськи організували збір використаних батарейок та передачу їх на переробку, проводять заняття для молодших класів, де пояснюють, чим шкодить викидання батарейок у загальне сміття. Антоніна Данілова, Анна Захарченко та Дарія Збаразька з села Боровиця відновили занедбану пришкільну теплицю й посадили там овочі. Олексій Євона, Катерина Папуша та Лілія Харсун з села Худяки облаштували в школі «зелений кабінет» на відкритому повітрі із меблями з деревини.

Віка Дяченко, Таня Романча та Юля Краснощок з Новоселиці відновили дитячий майданчик у селі, а лавочки біля нього вкрили петриківським розписом. Едік Руденко з Мошен разом з керівником та учасниками художнього гуртка розмалювали лавочки на алеї і влаштували виставку-продаж своїх робіт, щоб купити нові фарби.

Мар’яна Кусяка з Білозір'я створила волонтерський загін «Палкі серця», який проводить тепер майстер-класи для дітей, займається прибиранням навколишнього лісу.

Після презентації учасники програми взяли участь у теплохідній екскурсії по Дніпру, який більшість школярів бачили вперше.

Також у програмі семінару були зустрічі учасників з представниками різних громадських організацій та волонтерських ініціатив, які показали юним майстрам і майстриням, як не зупинятися і продовжувати змінювати світ.

Семінар завершився випускним вечором, під час якого всі учасники отримали сертифікати. На вечорі виступив черкаський гурт «Спів братів». Коли школярі роз’їжджалися по домівках, пролили чимало сліз, адже за цей час вони встигли міцно потоваришувати.

Організаторка семінару і координаторка «Майстерні сільських ініціатив» у Черкаській області Вікторія Феофілова зазначає: «Цей захід неймовірно надихає! Адже зібрати отак, в одному місці, стільки красивих, розумних, активних, світлих людей – це створити потужну енергію змін. Дивлячись на учасників, розумієш, що наше майбутнє буде краще за сьогодення, адже його творитимуть саме вони. І якби ті, хто вважає Україну розділеною регіонально, побачили, як при від’їзді додому донецькі учасники плакали на плечах івано-франківських, а черкаські висли на шиях у дніпропетровських, то переконалися б, що Україна – єдина. І в ній багато любові і потенціалу до позитивних змін».

«Майстерня сільських ініціатив» – це програма неформальної громадянської освіти молоді в Україні. Вона створена для молодих людей з сільської місцевості віком до 18 років, які прагнуть реалізувати себе локально та втілювати ініціативи у своїх громадах, спрямовані на соціальний, культурний та освітній розвиток. Програма розширює мережу нових форм навчання для сільської молоді та сприяє розвитку волонтерства на селі.

Програма реалізується громадською організацією «Інша Освіта» та Коаліцією молодіжних громадських організацій «Молода Черкащина» у партнерстві зі спілкою MitOst e.V. за фінансового сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини та Фонду Роберта Боша в рамках проекту «Діалог заради змін».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100