реклама

реклама

Із 26 медичних закладів міста Черкас, які досліджували представники інституту аналітики та адвокації за підтримки міжнародного фонду Відродження, на території лише шести відбувається збір коштів від пацієнтів саме благодійними  організаціями:

КЗ «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» ЧМР,

КЗ «Черкаська міська стоматологічна поліклініка ЧМР»,

КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР,

КЗ «Черкаська обласна лікарня ЧОР»,

Черкаський обласний кардіологічний центр,

КЗ «Черкаський обласний онкологічний диспансер».

Усі ці заклади мають договори про співпрацю, перші чотири з яких із Черкаським обласним відділенням Міжнародного фонду допомоги хворим з наслідками травм та захворювань. Варто зазначити, що ці договори відповідають зразкам, які були у 2015 році запропоновані Інститутом аналітики та адвокації.

Варто зазначити, що був укладений ще один (сьомий) договір між КНП «Перша Черкаська міська поліклініка» ЧМР та Черкаською благодійною організацією ЛЖВ «Від серця до серця», проте він перебуває на етапі розірвання. Як повідомив керівник ЧБО ЛЖВ «Від серця до серця», збір пожертв на території закладу  вони не проводили і не планують у подальшому.

Загальна сума зібраних благодійних коштів ЧОВ Міжнародного фонду допомоги хворим з наслідками травм та захворювань за три квартали 2016 року становить 3810,5 тис. грн.  Із них було передано на допомогу медичним закладам 3273,0ис. грн. Варто зазначити, що допомогу в медичні заклади передають не у грошовій формі, а у вигляді медичних товарів та обладнання, будівельних матеріалів, канцтоварів, сантехнічних товарів, електротоварів, меблів, оргтехніки, оплати послуг та ін.

Так, ЧОВ Міжнародний фонд допомоги хворим з наслідками травм та захворювань за три квартали 2016 року зібрав на території медичних закладів і передав у натуральній формі (вигляді товарів та оплачених послуг):

Як продемонстрував моніторинг, звітування інших благодійних організацій (Черкаський обласний благодійний фонд «Онкодопомога», Благодійна організація «Благодійний фонд «Від серця до серця 2014») не відбувається у жодній формі, що ще раз актуалізує потребу в підписання ними угод за запропонованим зразком, який себе, як ми вже зрозуміли, позитивно себе зарекомендував.

Шляхи покращення прозорості та підзвітності збору благодійних коштів у черкаських медичних закладів

Зрозуміло, що у сучасних умовах недофінансованості галузі благодійні внески не можуть підвищити заробітну плату працівникам, проте вони можуть покращити умови, в яких вони працюють і в яких нам буде надано допомогу. Головне, щоб процедури збору та використання коштів були юридично визначеними, прозорими та підзвітними. У цьому контексті Інститут аналітики та адвокації рекомендує Черкаському обласному кардіологічному центру та КЗ «Черкаський обласний онкологічний диспансер» узяти позитивну практику й привести свої договори між ними та благодійними фондами відповідно до рекомендованого зразка.

Необхідно зазначити, що Михайло Лобас, начальник Управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації, погодився сприяти підписанню договорів за запропонованим зразком Інституту аналітики та адвокації.

У свою чергу, міським лікувально-профілактичним закладам, на території яких збирають грошові внески на їх власні рахунки, необхідно долучилися до практики оприлюднювати інформацію про обсяги та використання коштів на сайтах та дошках оголошень. Такі дії уможливлять підвищення довіри пацієнтів до процедури збору благодійних внесків й обсягів зібраних коштів.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100