реклама Делікат

Як показало аудиторське дослідження, реальними резервами наповнення бюджетів території Городищенського району є ефективне використання земельних ресурсів, наявних в адміністративних межах району. Проте, щороку спостерігається стійка тенденція щодо збільшення площі земель, що не передані в оренду.

Аудит засвідчив, що використання земель запасу, резерву та невитребуваних паїв по Городищенському району проводилось без дотимання вимог Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)». Наприклад, у 2007 році фермерському господарству «В’язівське» були передані в оренду землі резервного фонду зі сплатою орендної плати у розмірі 1,5 % від нормативної грошової оцінки. А за умови встановлення орендної плати в обсязі 3 % від грошової оцінки земельної ділянки, як це передбачено Указом Президента, додаткові надходження становили б майже 50 тис. гривень.

Крім того, протягом досліджуваного періоду органами місцевого самоврядування Городищенського району надавались в оренду земельні ділянки несільськогосподарського призначення зі сплатою орендної плати менше трикратного розміру, визначеного законодавчо. У результаті місцевими бюджетами втрачено майже 400 тис. гривень.

Встановлення плати за оренду земельних ділянок здійснювалося без дотримання вимог чинного законодавства. Так, у розмір орендної плати за оренду земель несільсьгосподарського призначення враховувалася лише площа земельних ділянок, при цьому їх цільове призначення не бралося до уваги. Внаслідок таких дій, суб’єкти малого бізнесу опинилися в нерівних умовах.

Ще одним фактором, який не сприяє наповненню бюджетів додатковими надходженнями, є передача земельних ділянок в постійне користування. За умови передачі таких земель у оренду, бюджети додатково отримали б понад 200 тис. гривень.

Таким чином, від неефективного використання земельних ресурсів району встановлено втрати бюджетів у сумі 1 млн. 746 тис. грн., додаткові щорічні резерви районного бюджету в сумі 238 тис. грн. та по бюджетах м.Городище, смт.Вільшана, с.Мліїв, с.Хлистунівка у сумі 250 тис. гривень. Про це інформує прес-служба КРУ у Черкаській області.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100