реклама Делікат

Володимир Гресь (зліва) домігся вилучення з документу права на пряме втручання влади у діяльність газети. Борцем із цензурою в Україні є соратник політика Микола Томенко

Володимир Гресь (зліва) домігся вилучення з документу права на пряме втручання влади у діяльність газети. Борцем із цензурою в Україні є соратник політика Микола Томенко

Депутати Черкаської обласної ради на вчорашній сесії прийняли проект Статуту редакції обласної комунальної газети «Нова доба». Проект Статуту розглянули у зв’язку з тим, що зі складу співзасновників газети вийшла облдержадміністрація.

 Прийняттю рішення передували палкі дебати. Біло-сердечний депутат Володимир Гресь запропонував виключити зі статуту пункт 3.1., де йде мова про те, що органом, який скеровує діяльність редакції, є Черкаська обласна рада. «Це втручання у журналістську діяльність! Це цензура!», – виступив він.

– Ми ж повинні мати якісь повноваження, – відповів йому заступник голови Черкаської облради Василь Касян.

Виступити вирішив і депутат Володимир Лук’янець.

– Мені вже дзвонили з виконкому, щоб я звітувався за свою депутатську діяльність. Нагадую, що виконавчий апарат створений для обслуговування депутатів обласної ради. А звітуватись ми маємо право перед своїми виборцями і через пресу. Давайте звітуватись у газеті перед людьми! – закликав депутат-народник.

Виступила і депутат Любов Майборода. Насамперед вона зауважила, що більш доцільно було б розглянути програму розвитку інформаційного простору Черкащини, яка переноситься вже другу сесію. Після цього Любов Володимирівна зачитала рядки з Статуту Ради Європи та Конвенції про захист прав людини та основних свобод, які стосуються забезпечення свободи преси та роздержавлення комунальних ЗМІ.

– Наявність у держави власних засобів масової інформації розцінюється як намагання контролювати і маніпулювати свідомістю громадян. ЗМІ, які створюються і контролюються державними та комунальними органами влади виконують не функцію повідомлень суспільству інформації про перебіг подій, а виконують функцію пропаганди… Парламентська асамблея Ради Європи в резолюції від 5 жовтня 2005 року закликала Україну перетворити державні телерадіокомпанії в компанії суспільного мовлення і розпочати роздержавлення друкованих державних та комунальних ЗМІ… Прирівнювання журналістів державних комунальних ЗМІ до держслужбовців надає їм право мати державні пенсії, що значно відрізняються від пенсій звичайних журналістів… Щорічне виділення з обласного бюджету понад одного мільйона гривень комунальним ЗМІ на пропаганду діяльності влади я вважаю неефективним використанням коштів. За ці гроші в 30-ти сільських школах можна по сорок вікон поміняти, – порахувала Любов Майборода.

Тож вона запропонувала не розглядати питання про затвердження статуту. Мовляв, воно не відповідає європейському вибору України.

Після всіх цих виступів крапку поставив голова постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики та спорту Юрій Лега. Він зауважив, що комісія одноголосно прийняла рішення затвердити статут.

У підсумку депутати обласної ради прийняли проект Статуту редакції газети «Нова Доба» та підтримали пропозицію Володимира Греся про виключення пункту 3.1.

УТОЧНЕННЯ: Через дискусії депутатів навколо проекту Статуту редакції обласної комунальної газети «Нова доба» диктофонний запис журналіста видання нечітко зафіксував результат голосування за поправку до проекту статуту, що подав Володимир Гресь. Як уточнили «Прочерку» у прес-службі обласної ради, під час голосування за виключення зі статуту пункту 3.1.(де йде мова про те, що органом, який скеровує діяльність редакції, є Черкаська обласна рада) не набралося достатньої кількості голосів. Тож поправка не була внесена.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #2 Борець з паразитами 29.12.2011 12:58
Депутати - ДАРМОЇДИ І ХАЛЯВНИКИ :P :P За мої податки вони будуть свої гидкі ро*і друкувати? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Вера Павловна 29.12.2011 11:05
Кто-нибудь может подсказать, где можно ознакомиться с принятім Уставом и с проектом Программы. Раньше хоть что-то из документов было на сайте ОДА и облрады. Сейчас пусто. Они там ими из под полы что-ли приторговуют? Тогда озвучте расценки на эти видимо весьма шедевральные по уровню интеллекта и новизне подходов документы...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100