реклама

реклама

Зустріч Президента України Петра Порошенка з єпископами Української православної церкви Московського патріархату, яка була запланована на вчора, зірвано. Про те, що відбувалося того дня, хто у церкві Московського патріархату займає активну проукраїнську позицію, чого найбільше бояться єпископи УПЦ (МП), в інтерв’ю «Главкому» розповів митрополит Черкаський і Канівський Софроній.

maxresdefault_02_02

Нагадаємо, офіційною причиною того, що заздалегідь запланована зустріч між Президентом і єпископатом не відбулася, є відсутність домовленостей між Главою держави і керівництвом УПЦ щодо місця проведення зібрання. Єпископи відмовилися їхати до Президента в «Український дім» (хоч це місце було узгоджене заздалегідь), а він не приїхав до них у Києво-Печерську лавру.

За словами митрополита Софронія, він на Соборі єпископів УПЦ (МП) в Києві наполягав на тому, що вони мають поїхати до «Українського дому». Але це питання не пройшло. «Багато єпископів виступали за те, що треба поїхати, треба зустрітися. Але не більшість. Більшість просто мовчала», – сказав митрополит.

Загалом, як зазначив владика Софроній, під час підписання підсумкового документу Собору він написав, що з багатьма його пунктами не згоден. Зокрема, не згоден з осудом Константинопольського патріарха за плани надання Україні Томоса. За словами черкаського архієрея, його позицію підтримав також митрополит Вінницький і Барський Симеон.

У відповідь на запитання, чи чинився під час Собору тиск на проукраїнських архієреїв, владика Софроній відповів, що виступали проти Симеона, наполягаючи на тому, щоб прибрати його із Вінницької єпархії.

«Я їх питав (учасників Собору): що ви після сьогоднішнього засідання робитимете вдома? А у відповідь – тиша. Хто ойкає, хто айкає, все те саме, що і раніше. Мізків немає», – зазначив владика Софроній.

Відповідаючи на запитання, чи готові в УПЦ (МП) до розмови з Президентом про компромісні фігури на посаду предстоятеля нової Помісної церкви, митрополит Софроній сказав:

– Дивлячись на психологію більшості наших архієреїв, то поки таких бажань у них немає. Якщо взяти тих, хто керує церквою… Ви мене правильно зрозумійте, хто хоче віддати те, що він має?.. Тут треба відкинути усі амбіції, політичну заангажованість і подивитися потім на справи цього всього в Україні. Потрібно просто пожаліти свій народ. Я їм про це казав, виступаючи. Для мене незрозумілим є те, що буде з нами усіма. Я їм так і казав, що завтра їх оголосять Російською церквою, вас 80, усі ви маєте свої кафедри. Натомість завтра вам скажуть: «Хлопці, до побачення. У нас є своя церква, у нас є свої представники, ми тут будемо (мається на увазі нова Помісна церква, яка створюється)». З моєї точки зору атмосфера у церкві нездорова.

Митрополит Софроній не відкидає можливості приєднання частини єпископів УПЦ (МП) до Помісної церкви.

– Вони можуть через страйк перейти (до Помісної церкви, яка створюється) і сказати, що приймайте нас. Інші можуть бути упертими. А треті може і бажали би (перейти), але поки відверто не виявляють свого бажання. Сказати про це відверто не всі можуть. Знову ж таки через присутність того ж страху, – сказав владика.

На думку митрополита Софронія, очікувати якихось позитивних результатів від діалогу Президента з єпископатом УПЦ (МП) не потрібно. «Там нічого другого не буде, і очікувати нічого іншого не варто. Поїхав я (з Києва) засмучений за майбутнє наших людей», – сказав архієрей.

реклама

Коментарі  

 
-2 #13 Олег 20.11.2018 14:03
"Писатель" Александр Проханов , поселяя в и без того загаженные пропагандой ненависти головы россиян идею богоизбранности , пишет:

"Иисус родился среди еврейского народа, но родился не для евреев, а для русских. Он ушёл из еврейского мира туда, где должна была появиться Россия. Он ждал, когда на севере под Полярной звездой возникнет новый народ"...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #12 СОЛДАТ 18.11.2018 21:20
Цитую Прихожанин:
der Soldat ми вже це проходили. Я людина віруюча, але в церкву хожу не до попа,а до бога.Ходив і ходитиму до церкви, в яку ходили мої батьки та рідні і не одне дисятиріччя. Став з своїм Порошенком БТР, а з своїм Путіним ракетні "установки"- віри у людей не забереш.А для таких як ти віри не існує. Ваш ідол- Поршенко і Путін.

Цікава у Вас "позиція".Наскільки я зрозумів, то піп Вам у церкві і не потрібен.Потрібне,так сказати, приміщення в якому Ви могли б поспілкуватися з Богом.І не важливо чи це буде синагога,мечеть ,буддійський храм і т.д.- Бог один.Я не закликаю розвалювати приміщення церков-я висловив свою думку як швидко і досить безболісно навести там порядок.А Ви добродію собі моліться-Вам же ніхто не заважає цього робити.Певний час,звичайно, будуть деякі незручності ( поки московські попи пакуватимуть своє манаття), але ж Вас чіпати ніхто не буде.Ваша віра для держави - річ священна. ;-) verstehen?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #11 Прихожанин 18.11.2018 15:13
der Soldat ми вже це проходили. Я людина віруюча, але в церкву хожу не до попа,а до бога.Ходив і ходитиму до церкви, в яку ходили мої батьки та рідні і не одне дисятиріччя. Став з своїм Порошенком БТР, а з своїм Путіним ракетні "установки"- віри у людей не забереш.А для таких як ти віри не існує. Ваш ідол- Поршенко і Путін.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #10 архів 16.11.2018 17:14
Софроній подякував президентові за те, що той «прислав Сергія Борисовича»
09 січня 2014
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #9 цитата 15.11.2018 08:54
Религия — это как пенис. Нормально, когда он у тебя есть. Приятно, если вы гордитесь им. Но, пожалуйста, не доставайте и не размахивайте им на людях. И, пожалуйста, не пытайтесь подсунуть его моим детям.
Я вот думал, почему люди, старея, все активнее читают Библию. И тут меня осенило: они ведь готовятся к выпускному экзамену.
Джордж Карлин
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #8 Уманский Еврей 15.11.2018 03:12
в стране разруха, тарифы зашкаливают, цены идут в верх, люди мёрзнут, а Порошенко с религией заигрался. Бардак!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #7 Любов Майборода 14.11.2018 20:22
Дякую владиці Софронію за правдиві слова, які свідчать про щире бажання бачити Україну, її духовенство кращими, ніж вони є насправді. Бажаю Вам наснаги та здоров`я, щоб винести цю нелегку ношу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #6 СОЛДАТ 14.11.2018 19:46
Занадто багато з цими попами сюсюкаються.Все робиться просто і швидко.Після того як буде оголошено офіційно що томос наданий, в ЗМІ робиться оголошення, що московським попам дається 24 години на роздуми з ким вони залишаються.Після того як термін спливе - до кожного храму МП підганяється пара броньовиків з нацгвардією,пер ед храмом проводиться шикування попів та інших "служітєлєй культа" і віддається команда "Хто залишається з Украіною - крок вперед!".Хто крок зробив - повертається назад в храм.Хто залишився стояти - слідують в заздалегіть підігнані автобуси і з комфортом і за державний кошт слідують до найближчого КПП на кордоні з запоребриком.Думаю що "тревожний чемодан" у кожного, хто думає що "все минеться" уже приготований.І не треба оцих безглуздих переговорів і умовлянь.З московськими попами треба поводитись так як колись сталін зробив з татарами та чеченцями. ;-) Думаю що більшість прихожан навіть не помітять зникнення якогось попа.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #5 Віра 14.11.2018 19:30
Втручання держави у церковні справи ніколи добром не кінчалися.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #4 NATO 14.11.2018 19:04
Попівство завжди було ласе до розкоші та бабок. Хто більше заплатить, тоді і побіжуть попи. Так що автофекальній церкві бути!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100