реклама

реклама Делікат

реклама

Попередня "симоненкова" робота скульптора - барельєф поету коло входу до редакції газети "Черкаський край"

Попередня "симоненкова" робота скульптора - барельєф поету коло входу до редакції газети "Черкаський край"

Владислав Димйон - скульптор, який зараз займається виготовленням пам'ятника Василю Симоненку.  Серед його відомих робіт пам'ятник Драй-Хмарі у с. Малі Канівці, пам'ятник Мелхіседеку Значко-Яворському у Мотронинському монастирі, пам'ятник репресованим служителям церкви у Черкасах, пам'ятник слюсарю-сантехніку 6іля водоканалу, пам'ятник материнству у с. Моринці, пам'ятник митрополиту Йосипу Нелюбовичу-Тукальському у Чигирині, пам'ятник В. Чорноволу в селі Вільхівець Звенигородського району.

Митець розповів “Прочерку”, що йому не дають достатньо часу, щоб спокійно завершити роботу.

- Не дають хоч два-три місяці. Постійно підштовхують. 13 жовтня — крайній термін. Їду в Київ на завод, і цього дня привезу пам'ятник у Черкаси.

- Чи правда, що замовником пам'ятника є мер Черкас Сергій Одарич?

- Так, це правда. Він до мене звернувся ще на початку року, десь у лютому, коли я збирався їхати до Америки. Але тоді цю справу затягнули, не було зрозуміло, потрібно робити пам'ятник чи не потрібно, були питання щодо тендерів та конкурсів, та й скрутно з коштами було. І я тоді таки поїхав до Америки, бо в мене там було замовлення, теж працював над пам'ятником. Потім було вирішено, що пам'ятник буде споруджено за спонсорські кошти. Але довелося дещо зменшити його розміри. Мені запропонували, і я вирішив взятися за цю справу.

- Як довго ви працювали над монументом?

- З літа. Розпочав роботу у червні чи в липні...

- А яким чином причетна до спорудження пам'ятника обласна влада?

- Не знаю. Можливо, йдеться про те, що у сквері треба було зробити благоустрій. Там три тисячі квадратних метрів. Це питання узгоджувалося із губернатором, йому пояснили, що пам'ятник ось уже 19 років намагаються встановити, і ніяк не може вирішитися це питання. Можливо, він якось посприяв у фінансуванні. Щоправда, зараз майданчик стиснули, вже меншим його зробили. Ці роботи контролює облдержадміністрація.

- З чого зроблений пам'ятник і яка його висота?

- Він із бронзи, висотою 2, 3 метри.

- Тобто, це такий камерний проект?

- Так, камерний. Хоча постать могла витягнути і на монумент, але не дозволили кошти і можливості.

- Який він, ваш Симоненко?

- Він у русі, однією рукою тримається за серце... Але давайте не будемо про всі особливості розповідати наперед. Я тікав від нього, а він за мною женеться. Взимку мені запропонували зробити барельєф на редакції “Черкаського краю”, а тепер — цей пам'ятник. Єдине - треба все дуже швидко робити. Я пояснюю, що метал — це не пластилін, що все треба робити руками, але ніхто не розуміє, - бідкається скульптор.

P. S.

Цікаво, що скульптору сказали, що він 13 жовтня має встановити пам'ятник. А наступного дня має бути відкриття. За його словами, були навіть такі балачки, що 14 — на Покрову — до Черкас завітає Президент Віктор Янукович, щоб узяти участь у відкритті пам'ятника Симоненку. Ми розповіли панові Димйону, що на сайті облдержадміністрації розміщено офіційну інформацію про відкриття пам'ятника 15 жовтня, а щодо Президента, то подейкують, що він таки приїде на Черкащину на Покрову, але буде на урочистостях у Чигирині.  Почувши це, скульптор був здивований...

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100