реклама
Sucurity Police

реклама

1785 звернень з проханням протидіяти домашньому насильству надійшло торік на Черкащині до Управління забезпечення прав людини Національної поліції України. Зокрема, зареєстровано 298 випадків сімейних сварок і 596 випадків насильства в сім’ї.

65272253_703508216771365_9019810361053806592_n

Про це повідомила представниця управління під час учорашньої «медіакав’ярні» на тему «Домашнє насильство – це злочин, а не любов». Захід відбувся в рамках проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики». Організаторами стали редактор газети «Нова Доба» Тетяна Очеретяна та фахівчиня з гендерної рівності Богдана Стельмах.

Про основні організації, які опікуються справами насилля в сім’ї, розповіла Інна Ченбай, фахівчиня з соціальної роботи Черкаського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: «У системі роботи у сфері домашнього насильства в Черкаській області основною організацією, на яку покладену всю відповідальність, є Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Черкаської обласної державної адміністрації. У випадку, якщо присутні повідомлення поліції та необхідність роботи із сім’єю, надання соціальних послуг, – залучається Центр соціальних служб для сім'ї дітей та молоді. Якщо ж у сім’ї, в якій вчиняється насильство, є дитина, тоді без служби у справах дітей неможливо розглядати випадок».

Інна Ченбай також наголосила на тому, що існує велика кількість благодійних фондів та громадських організацій, які своїми механізмами можуть впливати на ситуацію. «Ла Страда-Україна» – перша організація, яка ще на початку 1990-их років почала говорити про проблеми насильства. Також варто згадати, що в Смілі функціонує обласний комунальний заклад «Центр соціально-психологічної допомоги» для жертв насильства чи торгівлі людьми.

Фахівчиня також озвучила проблему у сфері боротьби з насильством: «У зв’язку з децентралізацією кожна об’єднана територіальна громада повинна мати уповноважену особу, що відповідатиме за ситуацію стосовно домашнього насильства. Проте часто ОТГ закривають на це очі. В результаті – відсутність соціальних служб та працівників».

«Роль освіти у питаннях сімейного насильства в основному превентивна, – говорить Павло Прибіш, представник департаменту освіти та науки Черкаської обласної державної адміністрації. – Сьогодні в навчальних закладах зафіксовано 776 сімей, які є у складних життєвих обставинах. У цих сім’ях проживає 2213 дітей, котрі перебувають на обліку у навчальних закладах та яких постійно відвідують класні керівники». Павло Прибіш також зазначає, що для покращення ситуації у сфері домашнього насильства було створено 6 психологічних центрів, де психологи навчають соціальних педагогів виявляти насилля в сім’ї.

Вікторія Гапоненко наголосила на тому, що на даний момент ще не створено Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства за ознакою статі. Реєстр необхідний для того, щоб при кримінальних чи адміністративних провадженнях було видно, чи була людина вже визнана кривдником. Однією з проблем також є відсутність програм для кривдників, а кімнати для затриманих не відповідають нормам.

Анастасія Тишкевич

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100