Борщ не просто улюблена страва мільйонів українців. Він давно вже став ознакою української автентичності і навіть символом нації. На цьому наголосила сільський голова Княжої Звенигородського району Наталія Шевченко, відкриваючи свято борщу, організоване в селі з її ініціативи.

27062019152430339

Про це інформує журналіст Михайло Нечай у виданні «Вісті Черкащини».

– Борщ – це символ надійного даху над головою, родинного тепла, сімейної злагоди і спокою, – зазначила Наталія Шевченко. – Українець настільки призвичаївся до борщу, що не може не згадати про нього й тоді, коли розмова не має жодного стосунку до кухні. «Їж борщ з грибами та тримай язик за зубами», «Дивись, не переборщи!» – застерігає народна мудрість. «Давай доборщимо і цей клапоть», – звертався орач до помічника. Взагалі ж борщ настільки ввійшов до традиційних українських страв, що став одним з найголовніших й найулюбленіших в народній кухні й сутності життя.

Хоч на Звенигородщині рецепти борщу й схожі, проте в кожному селі варять «свій» борщ, вкладаючи в цю справу велику фантазію та часточку душі. Його рецептами ділилися учасники свята, які розташувалися на великій галявині перед Княжицьким будинком культури з великими казанами та всіма відповідними продуктами й приправами.

Виявляється, багато господинь в Козацькому полюбляють борщ з грибами, або ж пшоняною затіркою і обов’язково з м’ясом.

– Щоб густий був, наваристий, а до нього ще й пампушки, бо борщ без пампушок, як сім’я без діточок, – приказує кухарочка з Козацького Ірина Голуб.

– А ми готуватимемо борщ за рецептом, який передавався з роду в рід, – чуємо від гурту княжан. – Із натуральним буряковим квасом. При цьому і капуста, і картопля, і м’ясо повинні гарно розімліти у казані і передати смаки одне одному.

Мають свої рецепти борщу й у Шевченковому, Звенигородці та інших населених пунктах району. Як і в Лозуватці на Шполянщині, господині якої прибули на свято, аби продемонструвати й своє мистецтво у приготуванні улюбленої страви.

А неподалік експонують свої вироби народні майстри зі Шполянщини та Звенигородщини. Особливо багато люду біля виставки, представленої ДП «Звенигородське лісове господарство». Це, зокрема, виконані бісером картини Таїси Яциник – дружини майстра лісу Козачанського лісництва, поробки з деревини, створені в художній майстерні родини Юрченків з Хлипнівки. Привертають увагу оригінальні вишиванки Людмили Тяско з Княжі.

Тим часом запалали дрова під казанами. Розпочалося дійство, заради якого, власне і зібралися тут жителі села та гості, серед них і почесні, яким за давнім українським звичаєм були вручені на вишитих рушниках запашні короваї. Серед них – директор ДП «Звенигородське лісове господарство» Анатолій Пасєка, отаман ГО «Козачанський курінь Вільного козацтва» Олег Голуб, заслужений працівник культури України Вадим Мицик, сільський голова Лозуватки Станіслав Бойко, голова Шевченківської ОТГ Сергій Смалько.

Щоб глядачі не нудьгували, допоки готується смачна страва, до святкової програми долучаються самодіяльні артисти: аматорські колективи «Тернівочка» з Княжі, «Серпанок» з Шевченкового, вокальний ансамбль «Славія» з Лозуватки та інші народні таланти. А на площі вже плив, лоскотав ніздрі запашний смак чудового борщу. Тепер слово було за членами журі.

У ході дегустування на їхню адресу було сказано багато теплих слів. Всі старалися, всі показали високий клас. Та найбільше припав до смаку членам журі борщ гурту «Княжанська смакота», який й отримав премію в сумі 1500 гривень. Друге місце та премія в сумі 1000 гривень – в кухарів ГО «Козачанський курінь Вільного козацтва». А премію в 500 гривень за третє місце отримали за свій борщ господині з Лозуватки.

Таким чином, можна сказати, що перше свято борщу, започатковане на Звенигородщині, вдалося. Хоч могло б воно бути більш масовим, аби підтримали ініціативу княжан в інших сільських громадах.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+13 #3 Роман 30.06.2019 20:21
Оце так премії - і на складові для того борщу, мабуть, не вистачить...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+28 #2 Свідок 30.06.2019 19:50
Трет місце у Наташі із Лозуватки...молодець
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #1 Небайдужий 30.06.2019 19:04
Я хочу на этот праздник.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100