Унікальне виготовлення в екологічних умовах, неперевершений смак та повноцінне задоволення споживачів. Це – про сироварню «Пані Коза» сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Обиштинові зорі», що в с. Первомайське Черкаського району.

_DSC0460

Буратта, халумі, моцарелла, рікотта, шевр, кротен. У цілому близько двох десятків видів крафтових сирів виготовляють у цій сиромайстерні за принципами натурального сироваріння. Започаткували тутешню справу рік тому подружжя Ігор та Вікторія Бойправ. Вони – переселенці з Криму, і нині в нашому регіоні всією родиною розвивають сирне виробництво.

До сироварні завітали т.в.о. голови ОДА Тарас Висоцький разом із директором обласного Департаменту АПР Ігорем Колодкою, районними керівниками.

Зауважимо, в межах обласної Програми підтримки розвитку кооперативів до 2020 року СОК «Обиштинові зорі» одержали з обласного бюджету 299,6 тис.грн. Із районного виділили 30 тис.грн, також 98,4 тис.грн внесли самі члени кооперативу.

_DSC0411

– Відтак на майже 450 тис. грн нам вдалося придбати необхідне для сироварні обладнання, – розповіла пані Вікторія. – Зокрема, сироробний котел, пневматичний прес, охолоджувач молока, прес для сиру, аналізатор для молока та ін. Без цього всього не може якісно працювати жодне сироробне виробництво. Загалом у тиждень ми переробляємо до 1-1,2 т коров’ячого молока та 200 л козячого. Утримуємо більше ста кіз різних порід, приміром, зааненська, альпійська, ламанча.

За словами господині, 70% усього виробництва припадає саме на моцареллу. Як вона «народжується» в тутешніх умовах продемонстрували гостям.

– Наша моцарелла – це продукт ручної роботи. За добу можемо виготовити до 30-ти кілограмів цього виду. Дівчата навчились робити швидко й уміло. Особливість же нашої моцарелли – хвостик на сирній кульці, запакована глянцева поверхня. Насправді моцарелла – наша візитівка. Адже саме з цим продуктом ми виходили на ринок, не дивлячись на те, що виробляємо низку інших видів сирів, зокрема й твердих, – розповіла Вікторія Бойправ.

Гості дегустували майже всі види сирів, почули про закордонні французькі, італійські технології виробництва, побачили на власні очі методологію, а ще умови зберігання.

Як зауважив чоловік Вікторії Ігор, продукцію поставляють в основному до мережі «Делікатів», замовлення роблять кілька відомих ресторанів, зокрема «1+1», «Вільшанка Перший рибний ресторан» та ін.

_DSC0425

– Не всі маркети можуть брати під реалізацію нашу продукцію, оскільки в нас живий продукт, що вимагає спеціального зберігання. Крафтові сири, вони ж як діти, – потребують особливої уваги та догляду, – посміхається Ігор. Господар також сказав, що в сироварні очікують невдовзі на перевірку Держпродспоживслужби й готові до підказок та консультацій, якщо такі будуть. У цілому ж усі норми на виробництві витримані.

Важливо, що сьогодні в господарів попит значно перевищує пропозицію. Сировари ж натомість не планують зупинятися, а навпаки – розширювати масштаби. Для цього, звісно, необхідно придбати додаткове обладнання, облаштувати територію для більш комфортних умов перебування тварин та ін. Утім господарі налаштовані на активну діяльність в подальшому з бажанням зберегти марку, якість та клієнта.

За словами ж т.в.о. голови ОДА Тараса Висоцького, аграрний сектор Черкащини особливо вирізняє з-поміж інших регіонів те, що на регіональному рівні область – лідер із розвитку й підтримки кооперативного руху. Поряд із утіленням державних програм успішно реалізують ось вже кілька років обласну Програму підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, яких тут уже понад 100, різних напрямів.

– Ідея ж у тому, аби показати, що насправді прибутково працювати в аграрному секторі можна, зокрема й у кооперативах. Основні критерії для виробництва – це вибір нішового напрямку, де немає потреби конкурувати з великомасштабними виробниками. Це також не просто організація виробництва та застосування в кооперативі найманої праці, а зайнятість самих власників, які стовідсотково мотивовані на максимальний результат. Це і затребуваність продукції та повний її збут. Урешті створення кооперативів сприяє збільшенню кількості робочих місць у регіоні. При цьому важливо, що держава готова підтримувати активних підприємницьких людей, які хочуть працювати. І такі кооперативи – гарний приклад для інших, адже реалізувати себе в аграрному секторі, зокрема як підприємця, як фермера, реально на Черкащині.

Сторінка  в соцмережі сироварні “Пані Коза”: https://www.facebook.com/syr.panikoza/

Пресслужба ОДА

реклама

Коментарі  

 
0 #3 Олександр 23.07.2019 13:06
Цитую Реаліст:
при чому той Висоцький до сиру, який сільські тітки виробляють?!
а чому не причому? як програму розробити - то "при чому", як гроші виділити, то "при чому", а як відвідати заклад, то не потрібно?! а може б у них тут "пустишка" була б і наші кошти пішли б на вітер.
Та й без похздки на місце того ж Висоцького - хто б знав про той бізнес, а так і плюс владі, і безкоштовна реклама для сироварні "Пані Коза"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 Реаліст 13.07.2019 12:12
Люблю такі новини. Поки купа дебілів "злітає з катушок" у гонитві за мандатами - є люди, які спокійно "пашуть" і роблять смакоту.
Правда, й тут не обійшлося без ****них політиканів - бо при чому той Висоцький до сиру, який сільські тітки виробляють?! Позував би краще на фоні курей Косюка - і то логічніше було б.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Іра 13.07.2019 10:19
Молодці,аж захотілося скуштувати!))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100