реклама

реклама

Після багаторічних розмов про те, до кого слід приєднатися сусідньому з Черкасами населеному пунктові – Свидівку, на «фінішній прямій» створення об’єднаних територіальних громад суперечки лише розпалюються.

Нелін

Це показала дискусія, що відбулася вчора на засіданні міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівня Черкаської області.

Питання Свидівка, як, вочевидь, найгостріше, залишили наостанок. В обласний Будинок рад, де проходило засідання робочої групи, приїхали десятки представників свидівоцької громади, частина з яких наполягає на приєднанні села до Черкас, а інша частина – на входженні Свидівка в ОТГ із центром у Будищі. Треба зазначити, що ідея утворення свідівоцько-будищенської громади існує роками, але раніше в двох селах сперечалися, де має бути центральна садиба.

Проте, як наголосили голова ОДА Роман Боднар і його заступник Роман Карманнік, наразі це питання вже не актуальне. Ніякої Будищенської ОТГ Мінрегіон вже не передбачає, і сьогодні може йти мова лише про вибір між приєднанням Свидівка до Черкас чи (разом із Будищем та іншими сусідніми селами) до Мошен. Свидівоцько-будищенська громада, якби була створена, об’єднала б лише економічно благополучні села, залишивши за межами менш благополучні.

Проте, в запропоноване обласною владою річище скерувати дискусію було дуже важко. Ті, хто наполягав на об’єднанні з Будищем, продовжували на цьому наполягати. Так, юрист Роман Калягін стверджував, що процес добровільного створення ОТГ ще не завершився, отже юридично об’єднання з Будищем ще можливе. А інший активіст із Свидівка, Володимир Рафаїлов, наголосив, що в разі, якщо обласна рада не дослухається до селян, вони чинитимуть спротив. Як зазначила колишня сільська голова Свидівка Жанна Калюжна, приєднання до Черкас зруйнувало б інфраструктуру села, перетворивши його на лише віддалене передмістя обласного центру, як це уже сталося із колишнім селом, а нині – черкаським мікрорайоном Дахнівкою.

Представник громадської ради при ОДА Олександр Дігтяр наголосив, що в Свидівку проходило декілька різних опитувань, вони давали різні результати, але більшість населення Свидівка хотіли б створення ОТГ із Будищем.

Натомість, депутат сільської ради Світлана Кулик повідомила, що в селі було створено ініціативну групу щодо створення ОТГ спільно з Черкасами. Ініціативна група провела опитування в селі, і більшість опитаних підписалася за приєднання до Черкас.

– Місто Черкаси – сама по собі потужна громада, вона має великий бюджет, розвинуту інфраструктуру, кваліфікованих фахівців, – сказала пані Кулик. – 70 відсотків працюючих жителів Свидівка працюють у Черкасах. Наші дітки мають можливість навчатися в колегіумах, гімназіях, школах Черкас, відвідують дошкільні навчальні заклади, спортивні комплекси, художні школи міста. Половина жителів Свидівка уклали декларації з черкаськими лікарями. При об’єднанні із Черкасами в нас буде спільний бюджет, і не виникатиме питання, чи мають наші люди на це право. Тож ми підтримуємо Перспективний план у частині приєднання нашого села до Черкас.

Директор Свидівоцької школи Євгеній Нелін – також за Черкаси.

– Коли стало зрозуміло, що ми маємо вибір лише між Черкасами і Мошнами, вибір став легшим, – наголосив він. – Ми наближені до обласного центру, постійно користуємося його інфраструктурою. Приєднавшись до Черкас, ми нічого не втратимо у фінансуванні села: за попередньою домовленістю із міським головою Анатолієм Бондаренком, Свидівок на рік витрачатиме коштів не менше, ніж витрачає зараз. А в разі приєднання до Мошен ми не матимемо такого бюджету і зіштовхнемося з тим, що називається «оптимізацією».

Представники ініціативної групи щодо приєднання до Черкас наполягають, що в кожному виборчому окрузі села більшість жителів Свидівка – за Черкаси.

– Дискусія по Черкаському району – дуже важка, – підвів підсумки вчорашнього обговорення голова ОДА Роман Боднар. – Хочу ще раз наголосити: в кожного багато своїх бачень, своїх, вибачте на слові, «хотілок», своїх уявлень. Ми почули всіх. Будем підходити до розв’язання питання стратегічно. Ви бачите свої інтереси, інтереси свого села. Ми ж бачимо інтереси Черкаської області загалом, і будемо підходити до їх відстоювання збалансовано, враховуючи фінансові питання, мережу освітніх закладів, закладів охорони здоров’я. Ми вас почули. Ми ще попрацюємо, але рішення, яке ми ухвалимо, буде базуватися на принципах перспективності розвитку всієї Черкаської області, а не окремих сіл.

Народ

Карта

Дискусія

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-2 #2 владимир 24.01.2020 23:51
проверка работоспособнос ти
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Павло 24.01.2020 23:07
...угу, чи до розумних чи до красивих. Чи до Мошен, чи до Черкас...чи може до Києва :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100