На тему паліативної допомоги останнім часом говорять досить часто й багато — що це, навіщо вона потрібна і хто зрештою її потребує. Зважаючи на те, що, відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», паліативна допомога має надаватися пацієнтам державою безоплатно, ще раз дати її визначення аж ніяк не буде зайвим. Крім того, практика комунікації з лікарями, досвід пацієнтів та їх близьких свідчать, про глибоке нерозуміння суті паліативної допомоги самими представниками медичної системи.

Отже, паліативна допомога — це окремий вид допомоги для людей із серйозними хворобами, завданням якої є полегшення симптомів і зменшення страждань, які спричиняє хвороба. Головна мета цієї допомоги полягає в тому, щоб покращити якість життя як пацієнта, так і його сім’ї, рідних та близьких.

Паліативна допомога найчастіше асоціюється лише з допомогою в останній період життя невиліковно хворого (що включає, перш за все, знеболення). Але саме поняття (елементом якого є допомога наприкінці життя — end-of-life care) значно ширше. Допомога наприкінці життя має початися тоді, коли пацієнт її потребує, і може тривати кілька днів, кілька місяців або ж кілька років.

Щодо стану паліативної допомоги в Черкаській області – так, зараз це один із пріоритетних напрямків розвитку медичної галузі України. І у нашому регіоні проводяться значні та ефективні реформи у цьому напрямку.

На сьогодні в Черкаській області на базі закладів охорони здоров’я вторинного рівня функціонують трохи більше 70 ліжок, які входять до складу відділень медичних закладів та виконують функцію «паліативних». При Черкаському обласному онкологічному диспансері кілька років діє обласний центр спеціалізованої паліативної допомоги.

Але все ж таки, поки що стан паліативної допомоги у нас не такий же й радісний. Так, за даними міжнародних досліджень, отримати паліативну допомогу в Черкаській області зараз можуть, на жаль, лише тільки близько 10% пацієнтів, які потребують такої допомоги. Інші 90%, а це близько 8000 дорослих та 3000 дітей, такої змоги не мають. Особливо це стосується пацієнтів з віддалених від обласного центру населених пунктів – чим більше відстань від обласного центру, тим складніше пацієнтам отримати паліативну допомогу.

Крім того, у більшості медичних закладів, які позиціонуються як заклади надання паліативної допомоги, існує брак кваліфікованого медичного персоналу, який пройшов би навчання та має фах спеціаліста з паліативної допомоги.

На жаль, мультидисциплінарний підхід до надання паліативних послуг у більшості закладів відсутній. В регіональній мережі медичних закладів відсутні кабінети лікування болю. Таким чином, велика кількість пацієнтів залишаються без надання допомоги.

Що необхідно зробити для того, щоб змінити ситуацію? У першу чергу - навчати надавати таку допомогу медиків, державних службовців медичної галузі, соціальних працівників, психологів, капеланів, волонтерів – адже основа системи вже є і необхідно наповнити цю систему кваліфікованим персоналом.

84330191_222393128926239_5247653040105717760_n

Саме тому благодійним дитячим фондом «Подаруй дитині світ», керівником якого є Світлана Федорова за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» розпочато проект, метою якого є підвищення якості паліативної допомоги у Черкаському регіоні та формування мережі фахівців, які можуть надавати паліативну допомогу пацієнтам, які її потребують, незалежно від їх місця їх проживання (обласний центр чи віддалені куточки області). У рамках проекту заплановано проведення навчання всіх тих фахівців, які можуть надавати допомогу невиліковним пацієнтам. Особливу увагу приділено навчанню сімейних лікарів та педіатрів, адже саме вони повинні надавати допомогу пацієнтам та членам їх родин  на місцях. І дуже важливо, щоб ця допомога була професійною!

Проект діє з грудня 2019 року і вже охопив собою значну кількість слухачів. Заплановано проведення 10 одноденних семінарів. На кожен семінар приходить близько 70 слухачів – це говорить про величезний інтерес до цієї тематики та готовність медичного персоналу навчатися. Ми віримо, що саме ці люди стануть частиною тієї фахової мережі, яка зможе надавати якісну допомогу невиліковно хворим людям.

Нам дуже важко усвідомити, але паліатив – це все таки про життя, а не про смерть.

І роз’яснення, розуміння суті проблеми, емпатія людей, які безпосередньо зіштовхуються з паліативними хворими, почасти є єдиною відрадою для них.

Олександр Рибалка

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Сам по собі 04.02.2020 22:20
Тренд "сокира" асоціюється з насильством та агресією. Поміняйте тренд бо лякаєте людей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Сам по собі 04.02.2020 22:16
Сокира відразу визиває негативну реакцію. Поміняйте на марку або граблі
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100