Волонтери Благодійного дитячого фонду «Подаруй дитині світ» відремонтували та облаштували кімнату для релаксу в Черкаському центрі паліативної допомоги, – про це 15 грудня повідомив кореспондент видання Прочерк.

20221215_110910

На сьогодні у Черкаському центрі паліативної допомоги перебуває 22 пацієнти. Це люди, які мають онкологічні хвороби і потребують відповідного догляду задля полегшення свого стану: лікування хронічного болю, безсоння та неспокою. Постійний біль – це те, що перш за все турбує пацієнтів з онкологією.

У новій релакс-кімнаті паліативного центру спробували відтворити домашній затишок: великий м’який диван, крісло-гойдалка, книжкова шафа, кухонна зона для чаювання, телевізор та багато зелені. Таку вітальню облаштували для того, щоб пацієнти могли відволіктися від лікарняної атмосфери.

«Основна мета цієї кімнати – щоб хворі могли відпочити від лікарняного побуту, поспілкуватися тут один з одним або зі своїми рідним. Умови намагалися створити максимально наближені до домашньої обстановки. Також у цій залі пацієнти можуть працювати із психологом. У паліативному центрі ми намагаємося зробити все, щоб хворі могли жити звичайним життям. Через обмежений бюджет ми не могли собі дозволити облаштувати таку кімнату. Тепер завдяки Благодійному фонду «Подаруй дитині світ» та проекту директорки фонду Світлани Федорової наші пацієнти мають можливість відвідувати таку релаксаційну зону в будь-який час», – пояснив завідувач Центру паліативної допомоги Черкаського обласного онкологічного диспансеру Босенко Максим.

20221215_101436

Черкаський центр паліативної допомоги з самого відкриття співпрацює з Благодійним дитячим фондом «Подаруй дитині світ». У паліативному центрі пацієнт може перебувати з кимось із рідних, тому важливо щоб і вони мали місце для відпочинку.

Директор Благоді йного дитячого фонду Світлана Федорова «Подаруй дитині світ» зауважила: «Коли паліативний центр відкрили, ми розуміли, що тут мають бути не лише палати, але й зона, у якій пацієнти та їх близькі могли б відпочити та зняти психологічну напругу. Деякі пацієнти проживають по декілька осіб. До хворих у палати може приходити психолог або капелан. Для декого дискомфортно відверто розмовляти у присутності інших людей, тому релаксаційна кімната може бути хорошою альтернативою. Важливо також, щоб люди, коли до них приходять близькі, мали можливість поспілкуватися з ними наодинці».

Також Світлана Федорова додала, що облаштування релакс-кімнати все ще триває. У зоні відпочинку планують додати більше крісел, зелені та обладнати кухонний куточок чайником та кавомашиною                                         .

Микола Лазоренко перебуває у паліативному центрі пів року. Він поділився своїми враженнями про кімнату релаксу: «Нас у палаті троє, всі віком від 70 років і старше. Ліки та режим допомагають. Кімната для відпочинку чудова, тут є все, що нам потрібно. Зала відпочинку облаштована таким чином, що не нагадує про казенщину, мені це подобається. Зараз зима, тому хочеться більше затишку».

Пацієнти ходять один до одного в кімнати поспілкуватися, або пограти в шахи. Оскільки тепер є спеціальна зона для відпочинку, то вони зможуть проводити дозвілля більш розширено. Людям хочеться більше спілкування та комунікації.

20221215_105747

«Кожна людина тут має власну історію. Будучи тут, люди розповідають про своє життя, вони знаходять у цьому розраду і знімають таким чином напругу. У 2017 році я також боровся з онкологією, тоді я зрозумів, що підтримка людей надзвичайно важлива. Часто у цій кімнаті доводиться спілкуватися не лише з хворими, але й з їхніми рідними», – розповів медичний капелан паліативного відділення Черкаського обласного онкологічного диспансеру Андрій Суворов.

Кошти на облаштування кімнати відпочинку були виділені Міжнародним фондом «Відродження» у рамках проекту «Подбай про тих, хто не може подбати про себе», а ремонт зробили завдяки внескам благодійників. Наразі загальна сума витрат склала більше 300 тисяч гривень.

«Ми намагалися купити якісні меблі, щоб пацієнтам було зручно на них відпочивати.  Коли працівники меблевого салону дізналися, для чого ми купуємо такий гарнітур, то зробили нам знижку приблизно 13-15 тисяч гривень. Вони дуже прониклися цією темою, виконували замовлення із урахуванням усіх деталей. Наприклад, підібрали для м’яких меблів непромокаючу тканину – це дуже важливо для паліативного відділення», – зазначила волонтер Олена Шандрак.

Книги для міні-бібліотеки в кімнаті відпочинку принесли студенти Медичної академії. Для зони релаксації у Черкаському центрі паліативної допомоги ще потрібні: чайник, кавоварка, мікрохвильова піч, крісла або пуфи та кімнатні рослини. Волонтери будуть вдячні за допомогу!

 Анастасія Бут

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100