Шість мішків амброзії «зібрали» учора в мікрорайоні «Луначарський». Боролися з отруйною рослиною-шкідником вручну. За декілька годин роботи жителі та члени комітету самоорганізації населення змогли очистити більшу частину обраної території.

– Ми навмисне не застосовували жодних хімічних речовин та не вдавалися до косіння, – говорить голова КСНу «Луначарський» Руслан Зоря. – Адже обрали найефективніший метод боротьби з цією рослиною – виривання її з коренем. Крім того, що раніше її видалити, то менше вона буде розмножуватися в подальшому.

Варто зазначити, що від амброзії страждають не лише алергики. Пилок рослини вражає слизові оболонки організму, тому навіть здорові люди стають потенційними хворими на алергію.

– Ми закликаємо усіх жителів долучитися до такої акції із винищення амброзії, – наголошує Руслан Зоря. – Адже лише коли більшість жителів допоможе у вирішенні цієї проблеми, то ми зможемо зробити наше місто чистим.

Як інформує відділ екології, цьогоріч на боротьбу з амброзією виділили 210 тисяч гривень. Ця сума буде спрямована на:

– знищення амброзії механічним методом (видалення амброзії з корінням, поверхнева обробка ґрунту, посів злакових трав) на земельній ділянці, площею 1 га;

– знищення амброзії агрохімічним методом на земельній ділянці, площею 5 га;

– косіння амброзії (збирання та утилізація) на земельній ділянці, площею 14 га.

Загалом же у Черкасах близько 50 га земель уражені амброзією. За словами головного еколога Черкас Володимира Гусаченка, чимало незручностей додають недбалі власники приватних земельних ділянок та інші суб’єкти господарювання, на територіях яких не слідкують за благоустроєм і не нищать карантинний бур’ян.

– Боротися з рослиною слід комплексно і всією громадою, – каже Володимир Гусаченко. – Адже насіння амброзії поширюється на чималі території і розповсюджується дуже швидко.

За словами директора департаменту муніципальної інспекції Ольги Швець, нині її підлеглі розносять приписи про своєчасне видалення амброзії. У разі невиконання Правил благоустрою міста Черкаси на порушників чекає штраф – 340-1360 гривень для фізичних осіб та 850-1700 гривень для юридичних.

Мерія закликає жителів міста надавати інформацію щодо ділянок у Черкасах, які уражені амброзією, повідомляють у прес-службі Черкаського міськвиконкому. Варто телефонувати на 1505 або 45-23-81.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100