реклама

реклама

Сьогодні зранку під час проведення засідання виконавчого комітету до Черкаської міськради привезли контейнери для збору негабаритних та будівельних відходів. Таким чином партійці ВО «Черкащани» та активісти, що є жителями багатьох мікрорайонів, повідомили владі про проблему, яку слід негайно вирішувати. Адже підхід до збору негабаритного сміття виявився вкрай неправильним.

фото_1  

Представник партії, депутат Черкаської міськради Руслан Зоря приніс звернення громадян, представників ОСББ до влади з сотнями підписів громадян, де йдеться про необхідність припинити засмічувати місто та вирішити проблему збору негабаритного сміття, щоб це не створювало незручність мешканцям.

– Місто перетворилося у сміттєзвалища. Ми привезли і показали контейнера, які не пристосовані для великого габариту, бо у них юридичні фірми на сьогодні звозять своє сміття. Водночас за вивезення негабариту платять усі – від новонароджених до літніх людей. У нас, в мікрорайон «Лісовий» фірма, що виготовляє пам’ятники, привезла і викинула гранітні брила. Будівельники везуть сміття. Ми провели толоку, чергуємо там, щоб не було засмічень. Це ненормально! – каже Руслан Зоря.

200116400221_16933

Нагадаємо, що у 2019 році виконком встановив новий порядок збору та вивезення негабариту. Були визначені місця збору відходів, але контейнери не мають однієї стінки, сміття висипається і розлітається вітром.

IMG_20200909_095542

– Мало того, що завищили ціну на вивезення сміття, майданчики не передали на баланс, сміття роздуває вітер. То тепер хай у міській раді дивляться на ці контейнери. Чому люди самі повинні проводити суботники? Щодо ціни, то я проводив роботу на районі «Д» і скажу, що є люди, які готові вивозити сміття за значно нижчою ціною: по 3.50, а не 13 гривень, – каже депутат Черкаської міської ради від ВО «Черкащани» Іван Сухарьков.

Народний обранець каже, що непередані на баланс майданчики для сміття також породжують іншу проблеми – за висипане туди сміття фірмами, які не працюють на території збору цього сміття, нікого не штрафують. Депутат пропонує спершу упорядкувати, забетонувати майданчики, передати на баланс, наприклад, комунальному підприємству «Черкаська служба чистоти», а вже та служба могла б наймати виконавців, які б вивозили сміття.

IMG_20200909_100131

Руслан Зоря пропонує інший варіант. Виділити майданчик у межах міста в промисловій зоні, куди б люди за власним бажанням могли вивозити сміття від будівельного сміття до листя, гілля, меблів. За це треба брати символічну плату, залежно від ваги і об’єму сміття. Уже на місці могло б здійснюватися сортування сміття.

– А у нас 250 тисяч населення, та з кожного по 13.20 брати, то це у рік буде 40 мільйонів чи що виходить? І це при тому, що встановлені непристосовані для сміття баки? Вони ж мінімум мають бути закриті. Сподіваюся виконком ліквідує своє ж рішення. Ми зверталися і до «Служби чистоти», і до «Нової якості». Питання треба фахово упорядковувати, докорінних змін, – каже Руслан Зоря. –Бо складається враження, що ті члени виконкому, які понаприймали такі рішення, у цьому місті не живуть і не переймаються його проблемами.

У одному з ОСББ вже вирішили боротися з засміченістю самі.

– Сьогодні на місці, де стояв цей контейнер, робимо благоустрій, прибираємо сміття і ставимо декоративні парканчики, щоб не ставили контейнер назад. Нам під будинком непотрібно робити смітник, – каже голова об'єднання багатоквартирних будинків по вулиці Героїв Дніпра, 81 у Черкасах Олександр Докучаєв. – У нас одні люди сплачували за сміття, інші – ні, але справа навіть не в цьому. У нас на Митниці вітри, баки незакриті і сміття розліталося. У такий спосіб сміття збирати не можна. Чому б не визначити у промзоні декілька місць для складування сміття? Так роблять, наприклад, в Одесі.

— Через сміття біля майданчику не можна проїхати навіть автомобілем. З минулої неділі ми почали чергувати біля контейнерів, але у спину чуємо навіть погрози від порушників. Вимагаємо навести порядок у кожному мікрорайоні,- зазначила учасниця акції протесту, жителька будинку по вул. Момота, 15 Анна Ваніна.

IMG_20200909_101839

Колишній перший заступник міського голови Черкас, представник ВО «Черкащани» Віктор Беззубенко додає:

– Громада оплачує послугу, яку не використовує. Деякі люди не створювали будівельне сміття роками. Слід навести в цьому порядок. Коли ще я працював у мерії, була гарна ідея. Хто накопичив будівельне сміття, дзвонить на міську службу 1505 і приїздить машина, забирає сміття за собівартістю. Це просто і надійно, а муніципальна інспекція контролювала тих, хто створював стихійне сміттєзвалище, – роз’яснює Віктор Беззубенко. – І вже за таких умов платитимуть за великогабаритне сміття той, хто його накопичує. Однак все у руках виконкому.


реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #7 ZigaZaga 10.09.2020 08:25
Сухарьков а чому ти мелеш мовою окупанта?)))) :sad: :sad: :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #6 Любов Майборода 09.09.2020 19:19
З негабариту зробили мильну оперу :eek: Щомісячно кожен мешканець Черкас сплачує за вивіз негабариту 13 грн.- вартість 100 гр ліверної ковбаси :P ...За вивіз твердих побутових відходів(ТПВ) -26 грн.на місяць з кожного мешканця. Негабарит вивозить "Нова якість", ТПВ- комунальне підприємство "Служба чистоти". Поночі черкащани зносять зі своїх домівок усілякий мотлох: поламані дивани, унітази, будвельні відходи, матраци, зрізані гілки, бур`ян, тощо..Хоча рослинні відходи не є негабаритом, Нова якість змушена і їх вивозити. У двох господарів "дитя без глаз":на сміттєвих майданчиків порядку немає.. Нова якість пропонує за 26 грн. вивозити все сміття і відповідати за чистоту майданчиків, повернувши мешканцям 13 грн. Хіба така пропозиція не відповідає інтересам черкащан? :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #5 фірташисти 09.09.2020 18:24
тіпа : ми рєзко пішли в опозицію до виконкому перед виборами. Так ви ж входили в провладну більшість
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+22 #4 ото його і посадіть туди 09.09.2020 16:42
контейнер для негабаритного зрадника екс-боса ВО"Чеокащани"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #3 Стиць Гриць 09.09.2020 14:40
так жителі котеджів розвозять по всему райончіку своє сміття бо в дворах собі ніхто не хоче бачків, туди даже мусорки не їздять а ще дякуючі дорогу зробили через ліс то ще й з Дахнівки везуть, Соснівки откуда не лєнь
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+23 #2 Сергій Іванович 09.09.2020 13:25
Молодці, треба було туди свободу засунути.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+36 #1 Михайло 09.09.2020 13:05
Відчувається, що скоро вибори, Чим далі- тим більше будуть піклуватись про народ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100