реклама

реклама

У зв’язку із сухою спекотною погодою на Черкащині під ранніми хлібами спостерігається засуха. Під озиминою вона триває з 2-ої декади травня і оцінюється, як жорстка. Зокрема, станом на 20 червня в Умані в метровому шарі ґрунту під озиминою лише 9 мм вологи, чого не було за весь час спостережень.
Дещо краща ситуація в Жашківському та Канівському районах, де на початку червня локально випали інтенсивні дощі, що покращило стан рослин. Не слід забувати, що в поточному році озимі в нашому регіоні перенесли аномально низькі температури в січні-лютому, а за науковими даними такі рослини гірше переносять спеку.

Практично з кінця квітня в регіоні спостерігається підвищена теплозабезпеченість, а, як наслідок, у більшості сільгоспкультур випереджає фазовий розвиток на 10-17 днів.

Станом на 19 червня сума ефективного тепла вище +10° є найбільшою за весь період метеоспостережень і становить близько 600º та відповідає значенням середини липня.

За визначеннями вологозапасів під ранніми ярими та зернобобовими в метровому шарі ґрунту зберігається лише 30-60 мм, що недостатньо та свідчить про початок засухи.

– Наші агрометеорологи через день ходять на поля для спостережень за станом посівів, змін фазового розвитку, – повідомляє начальник Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань. – Якщо оцінити ситуацію в цілому, то вона дещо гірша від минулорічної. Високі температури повітря та низька вологість повітря призводять до втрати тургору в просапних культур, а у ранніх хлібів зерно може бути дрібним та щуплим. Проте робити якісь остаточні чи категоричні висновки ще зарано, хоча однозначно умови для формування врожаю залишаються складними.

Віталій Постригань також додав, що агрометеорологічні умови для росту і розвитку цукрового буряка, в якого розпочався ріст кореня, та соняшника були добрими та задовільними. Висота стебла соняшника в окремих районах складає до 90 см.

За попередніми розрахунками синоптиків у 3-й декаді червня очікується переважно спекотна з денними температурами повітря +28+33°, в окремі дні з короткочасними дощами погода. Нетривале зниження температури до +21+26° очікується наприкінці червня.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100