реклама

реклама

За статистикою ПАТ «Черкасиобленерго» щороку на Черкащині близько 16 осіб гинуть від електроустановок. З них 2-3 – це діти. Про це повідомив головний інженер підприємства Анатолій Гончаренко. Головною причиною трагедій є незнання елементарних правил поводження з електричним струмом.

Саме тому 22 червня в Черкасах відбулася прес-конференція представників обленерго на тему «Енергобезпека Черкащини».


Як повідомили фахівці, ця тема є особливо актуальною сьогодні, в період складних погодних умов.

– Зараз спека, і в цей час збільшується провисання електричних дротів, що є небезпечним. Після спеки прийде період дощів, буревіїв. Вітер може порвати дроти. Але ж нам природа не дала тих органів чуття, якими б ми бачили чи відчували електричний струм. Бо він немає ні запаху, ні кольору. Тож неможливо просто так визначити: є електричний струм чи немає. А тому треба усвідомлювати, що будь-який провід, що лежить на земної, може бути під напругою. І до нього не можна наближатися без спеціальних засобів захисту ближче ніж на 8 метрів! – попереджає Анатолій Гончаренко.

Фахівець також наголосив на небезпеці, яка може чекати людину, що хоче проникнути в енергоустановки. За статистикою, близько 50% нещасних випадків стається саме під час крадіжок електрообладнання.

Про небезпеку ураження електричним струмом люди повинні знати ще з дитинства. У ПАТ «Черкасиобленерго» впродовж восьми років впроваджується проект «Енергетика очима дітей». Учасники проекту ставлять перед собою завдання ознайомити дітей та школярів області із такими поняттями як струм, напруга, збереження електроенергії, виробництво, споживання, користування електроприладами, правильне поводження у аварійних ситуаціях тощо.

– Дітям пропонують відвідати електростанцію, побачить електромережі, знайомлять з роботою енергетиків, демонструють інструменти, прилади, навчають правилам поведінки у екстремальних випадках. Фахівці товариства допомагають усвідомити дітям небезпеку ураження струмом і переконують, що при правильному користуванні електроенергія стає незмінною складовою нашого життя і побуту. У рамках багаторічного проекту – десятки екскурсій на енергетичні підприємства області, сотні зустрічей та бесід фахівців галузі, організація конкурсів, різних акцій тощо, – говорить прес-секретар ПАТ «Черкасиобленерго» Валентина Гоік.

Спільно з видавництвом «Весела перерва» розроблено спеціальні видання. В них за допомогою малюнків, простою мовою розповідається про техніку безпеки при користуванні струмом. Вивчений вчасно матеріал в майбутньому обов’язково стане у нагоді та попередить нещасні випадки.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100