Управлінням забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях, попри карантинні обмеження, всі труднощі та виклики 2020 року, повністю реалізовано державну політику у сфері приватизації, управління державним майном та оренди державного майна.

index

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Управлінню довелося працювати в нових умовах, ставати більш відкритим для бізнесу, територіальних громад, медіа простору. Зокрема, запроваджено традицію прес-сніданків з регіональними ЗМІ для поширення інформації про реалізацію державної політики у сфері приватизації та оренди майна. Розроблено Інвестиційне меню об’єктів приватизації та інформаційні бюлетені об’єктів оренди Черкаської області, які постійно оновлюються та оприлюднюються в Тelegram-каналі та на Facebook-сторінці Управління. Доброю традицією стали зустрічі з бізнес-спільнотою регіону, на яких потенційні покупці та орендарі отримують повну інформацію про нові пропозиції з оренди та приватизації державного майна, багато хто з них виявив бажання щотижня отримувати розсилку на власну електронну пошту із інформаційним повідомленням.

Отже, основні  досягнення у 2020 році:

– Через електронну торгову систему «ProZorro.Продажі» оголошено 38 приватизаційних аукціонів;

– Успішно проведено 21 приватизаційний аукціон

– До Державного бюджету України від проведення приватизації у Черкаській області спрямовано 23,922 млн.грн. – це на 9,134 млн.грн. (38,2%) більше ніж у 2019 році.

Найбільш успішними кейсами можна вважати приватизацію єдиного майнового комплексу Черкаського державного житлово-комунального підприємства  «Житлосервіс», яке приватизовано за 18,128 млн.грн. без ПДВ. На дату підписання Акту приймання-передачі державного майна підприємство мало кредиторську заборгованість більш як 4, 736 млн. грн.

Станом на сьогодні покупець державного підприємства, виконуючи умови договору купівлі-продажу вже розпочав процес виплати боргів по заробітній платі.

Успішною приватизацією 2020 року можна вважати також приватизацію об’єктів державної власності запропонованих до продажу Державною службою статистики України, це:

– Нежитлова будівля  загальною площею 732,9 кв.м. в м. Шпола, вул. Лозуватська, 53 приватизована за 1,792 млн.грн.;

- Адміністративна будівля загальною площею 502,3 кв.м.  в м. Кам'янка, пров. Галі Кудрі, 4 приватизована за 1,120 млн.грн.

Крім того, в грудні 2020 року на аукціон з умовами з продажу об’єкта запропонованого Державною службою статистики України: Адміністративна будівля загальною площею 488,5 кв.м., що в м. Корсунь-Шевченківський, провул. Жаданенка, 4А, подана одна заява – пропозиція покупця склала 1, 210 млн.грн. Найближчим часом з покупцем буде укладено договір купівлі-продажу.

Постійно проводиться постприватизаційний контроль за виконанням умов договорів купівлі-продажу, укладених у попередні періоди. У 2020 році знято з контролю 17 договорів купівлі-продажу. На контролі знаходиться 38 договорів купівлі-продажу.

Особлива увага приділялась інвестиціям через оренду державного майна за новими, прозорими правилами. У 2020 році оренда державного майна почала  проводиться через електронну торгову систему «ProZorro.Продажі». Інформацію про об’єкти державної власності, що пропонують для оренди, можна переглядати на https://prozorro.sale/ в розділі «Оренда державного майна».

До речі, у першому електронному аукціоні з оренди державного майна, через електронну торгову систему «Prozorro.Продажі», взяли участь три учасники. В останньому раунді вартість оренди зросла у 19 разів. А в електронному аукціоні з оренди об’єкта державної власності – телемайстерня площею 76,20 кв. м за адресою: вул. Надпільна, 222, м. Черкаси, Черкаська область у запеклому протистоянні двох учасників місячна орендна плата збільшилася у 341 раз: з 58,91 грн. до 20,1 тис. грн. Будь-хто з будь-якої точки світу може перевірити прозорість проведення аукціонів та справедливість перемоги учасників.

В управлінні забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області Регіонального відділення Фонду державного майна по Київській, Черкаській та Чернігівській областях на кінець року обліковувалося 628 договорів оренди державного майна, з них по 605 – орендодавцем виступає Регіональне відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях в особі Управління. З початку року укладено 42 нових договорів оренди.

  • Оголошено 80 аукціонів оренди
  • Площа приміщень переданих в оренду – 1194457,06 кв. м.
  • Отримали кошти в бюджет від оренди державного майна – 51,018 млн.грн.

Більшість об’єктів державної власності пропонуються в оренду без обмеження видів діяльності. Після укладення договору орендар зможе будувати будь-який бізнес. Незалежно від того буде в приміщенні ресторан, майстерня чи офіс міжнародної компанії – орендна плата лишатиметься фіксованою.

З метою виявлення фактів ухиляння від сплати обов’язкових платежів до бюджету  за використання державного майна і оренди зазначеного майна, спільно з Державною фіскальною службою України та Державною Аудиторською службою України, із залученням місцевих державних адміністрацій та уповноважених органів управління, Управлінням проведено перевірки використання 10114 таких об’єктів на балансі 141 юридичної особи.

У 2021 році продовжуємо забезпечувати якісну підготовку, організацію та проведення прозорих аукціонів, шукати ефективних власників та добросовісних орендарів!

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100