реклама Делікат

31 жовтня - свято прямого ефіру в Черкасах

31 жовтня - свято прямого ефіру в Черкасах

У ніч виборів масштабні прямі ефіри проведуть два місцеві телеканали — ОДТРК “Рось” та “Вікка”.

Любов Правдіна: В ефірі "ВІККИ" глядачі побачать залаштунки ночі виборів у Черкасах

Любов Правдіна: В ефірі "ВІККИ" глядачі побачать залаштунки ночі виборів у Черкасах

“Вікка” оголосила про свій проект значно раніше, як і про намір вперше у Черкасах оприлюднити дані професійного езит-полу (опитування виборців на виході з дільниць). Прямий ефір телеканал вестиме з 21 години неділі, 31 жовтня, і триватиме він до ранку. За словами генерального директора Телеканалу  “ВІККА” Любові Правдіної, задум провести подібну акцію виник давно:

- Цей проект ми задумали десь близько двох-трьох тижнів тому. Хоча хотіли так працювати на виборах Президента, але подумали, що ми на місцевому рівні особливо вплинути на ситуацію не зможемо. Тож вирішили використати цей формат на місцевих виборах. І близько двох тижнів тому ми розпочали розмовляти про це всерйоз, тоді народилася ідея замовити екзит-пол. І ми вирішили замовити дослідження у компанії «ФОМ-Україна». Бо ми розуміли, що ми можемо прийти, розпочати ефір, але про що ми будемо говорити, якщо даних не буде? І тому виникла ідея домовитися із агентством, яке  б могло о 22 годині (раніше, згідно законодавства, не можна) оприлюднити всі дані екзит-полу. Ось таким буде наш формат. Радійний формат передбачатиме прямі включення з виборчих дільниць, а наш формат цікавий тим, що журналісти будуть знімати сюжети на виборчих дільницях, буквально за півгодини готувати їх, і випускати в ефір в ніч виборів, - розповіла Любов Правдіна. Вона також наголосила, що на телеканалі немає цензури: запрошують висловитися представників усіх партій. Очікується, що запрошених буде 40-50 — політиків та експертів.

- Стосовно запрошених, то розпочали активну роботу по запрошеннях цього тижня. Ми будемо раді бачити як представників опозиційної партії «Батьківщина», так і представників з Партії регіонів, як кандидата на посаду мера міста Одарича, так і кандидата Влізла. І всі ці люди  вже отримали від нас запрошення- наголосила Правдіна.

ОДТРК про свою "ніч виборів" та ще один київський екзит-пол оголосила днями

ОДТРК про свою "ніч виборів" та ще один київський екзит-пол оголосила днями

Як розповіла “Прочерку” перший заступник головного директора ОТДРК “Рось” Валентина Рабцун, прямий ефір триватиме впродовж двох годин:

- Це буде прямий ефір із 22-ої по 24 годину, тобто не ніч,  а вечір після виборів. Уже підтвердили участь в ефірі Микола Томенко, Сергій Тулуб, Тетяна Чорномаз... Уже маємо деяке представницьке зібрання, і ще працюємо — можливо із прокуратури буде Віктор Миколенко. Тобто, вивчаємо, займаємося із людьми. Плануємо запросити до 25 чоловік. Вони, певна річ, будуть змінюватися, не будуть же дві години сидіти. Перший екзит-пол подаємо о 22 годині. Його проводитиме київська компанія “Социс”, - запевнила Валентина Рабцун.

Таким чином, у неділю о 22 годині на “Росі” буде оприлюднено дані екзит-полу Центру соціальних та маркетингових досліджень “ SOCIS” (замовила Партія регіонів), а на телеканалі “Вікка” оголосять результати екзит-полу соціологічної компанії “ФОМ-Україна” (до замовлення якого так чи інакше причетний кандидат на посаду міського голови Черкас, чинний мер Сергій Одарич). Чи будуть ці результати відрізнятися один від одного та від справжнього волевиявлення народу — покаже час.

На думку заступника голови Черкаської обласної організації Комітету виборців України Сергія Пасічника, у подібних дослідженнях складно уникнути суб'єктивізму.

Експерти очікують від екзит-полів об'єктивних результатів

Експерти очікують від екзит-полів об'єктивних результатів

- Більшість рейтингів, які проводяться на замовлення тих чи інших політичних сил, вони вже певною мірою є суб'єктивними, бо хто з виконавців захоче показати поганий результат? Щодо екзит-полів, то єдиною надійною технологією боротьби з фальсифікаціями є незалежне, кваліфіковане спостереження та незалежний паралельний підрахунок голосів за протоколами з мокрими печатками. Решта методів в масштабах міста носять скоріш технологічний та психологічний характер. Я насправді до екзит-полів ставлюся нормально, але теоретично треба захопити велику кількість дільниць... Тим паче, що якщо компанії запрошував, наприклад, Одарич, то при всій моїй повазі до Сергія Олеговича, я сумніваюся, що там немає якоїсь суб'єктивної складової. Якби це хоча б хтось на загальноукраїнському рівні провів по кількох регіонах України вибірково, у мене був би інший ступінь довіри. Загалом, думаю, що результати будуть більш-менш об'єктивними, - сказав Сергій Пасічник у коментарі “Прочерку”. 

Ми поцікавилися, чи братиме він участь у програмі котрогось із телеканалів.

- Мене запрошувала тільки “Вікка”, але я не знаю, чи зможу, бо буду їздити по районах, і можу застрягнути на якихось проблемних дільницях, і просто не встигнути добратися до Черкас, - відповів представник КВУ.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100